De jonge Torenvalken zijn klaar om uit te vliegen

In de vorige blog heb ik de jonge torenvalken laten zien toen ze ruim twee weken waren en hoe enorm ze gegroeid waren toen ik er een week later weer kwam.
Nog een week later, op 21 juni, ben ik er voor het laatst geweest, de jonge torenvalken waren toen ruim vier weken oud en het was duidelijk dat ze op uitvliegen stonden. Er stonden echter geen vier maar slechts drie torenvalkjes op de rand van de nestkast...

Geen vier maar nog slechts drie torenvalkjes in de nestkast


Deze jonge dame had vroegtijdig de nestkast verlaten

Dit is vermoedelijk dezelfde jonge torenvalk, boven in een boom

Twee dagen eerder kreeg ik een mailtje dat er al een van de vier torenvalken uit de nestkast was gevallen of gevlogen. Dat was ongetwijfeld nog niet helemaal de bedoeling, maar het ondernemende diertje was vermoedelijk het evenwicht kwijtgeraakt door een onhandige vliegoefening . Het lukte de eigenaren niet om het diertje terug te plaatsen, maar toen ik er een paar dagen later was meende ik het in een van de bomen te zien zitten en werd hij wel door de ouders gevoerd.Volop ruimte dus in de nestkast voor de drie overgebleven torenvalkje, een keer zoveel plek als de zes torenvalkjes die vorig jaar de nestkast moesten delen, zie deze blog. Als ik die beestjes daar zie zitten vraag ik me af wat er door die koppies gaat. Op de een of andere manier weten ze dat het tijd is om de kast te verlaten, wellicht denken ze daar over na. Ook worden er veel vliegoefeningen gedaan.Uiteraard werd er ook nog wel gegeten, maar er werden aanzienlijk minder muizen aangevoerd dan de weken er voor. In de eerste weken verbruikt een jonge vogel natuurlijk ook de meeste energie om te kunnen groeien en het mooie verenpak vergt ook heel veel voedingsstoffen. Daarnaast was deze laatste dag ook erg regenachtig wat het natuurlijk voor de ouders lastiger maakte om een muis te verschalken. Je ziet trouwens mooi de gedragsverandering als de torenvalken zo groot zijn, ze gedragen zich dan echt als roofvogels en het schattige is er dan wel af.
Heel veel tijd werd er doorgebracht met het poetsen en verzorgen van de spiksplinternieuwe verenpakjes. De torenvalkjes bezaten inmiddels een volledig verenkleed, maar er zaten ook overal nog donsveertjes die zorgvuldig werden verwijderd. Grappig om te zien dat ze elkaar soms ook helpen om donsjes weg te halen. Er wordt in zo'n nestkast toch best heel saamhorig met elkaar omgegaan, ik heb eigenlijk nooit gezien dat ze gedoe hadden samen. Het zou natuurlijk ook niet handig zijn om ruzie te maken, want ze kunnen elkaar natuurlijk niet ontlopen in zo'n kleine ruimte.Ik heb nog even gehoopt om er getuige van te zijn dat de overgebleven torenvalken ook de nestkast zouden verlaten. Soms stonden ze zo te "vleugelklapperen" op de rand van de kast, dat ik dacht dat het ging gebeuren, maar steeds werden de vliegoefeningen weer afgebroken. Vervolgens gingen ze dan weer dicht bij elkaar zitten en keken naar de grote omgeving waar ze binnenkort deel van uit gingen maken. 

Wellicht speelde ook het weer mee, dat er geaarzeld werd om het luchtruim te kiezen. Af en toe kwam de regen met bakken uit de hemel en dat zijn natuurlijk geen omstandigheden waarbij je lekker naar buiten wilt gaan. Ik was zelf ook blij om in mijn tentje te kunnen zitten en de beelden met veel regen zijn toch ook wel bijzonder om te zien, een mooie kans om die te kunnen maken. Net als vorig jaar dus geen uitvliegen gezien, maar ik kreeg bericht dat ze een dag later wel uitgevlogen zijn. Al met al heb ik me weer wekenlang zeer vermaakt met dit gezinnetje torenvalk dat nu in twee jaar dus al 10 jongen heeft grootgebracht, een enorme prestatie!Reacties

 1. Dit is weer een prachtige serie en wat gaat het toch snel he, de jonge valkjes zien er al heel volwassen uit.
  De stromende regen voegt wel wat toe aan je beelden. Ik heb weer met plezier naar je foto's gekeken.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijne serie.
  Ik zag er gister nog een prachtig biddag boven een veld tussen Aalden en Orvelte, maar toe ik mijn camera in stelling bracht, ging die er heel rap vandoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby,
  Het blijft bijzonder om er met je neus bovenop te zitten. Het geeft je inderdaad niet alleen de kans om mooie opnamen te maken maar je kan bovendien heel goed hun gedrag bekijken. Het was absoluut de moeite waard om hier vele uren in te investeren. Velen zullen jaloers op je zijn.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt prachtig om te zien, wat zul je hier van genoten hebben!
  Dank voor het laten mee genieten en groetjes,
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit is weer dik genieten Coby.
  Zoooo mooi om te zien, pracht serie.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby.
  Ik wil je eventjes een dik compliment geven voor je blog. Heb een paar artikelen gelezen en bekeken en ze liggen helemaal in mijn straatje wat interesses betreft. Schitterende foto's begeleid door innemende verhalen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders