Boshyacinten voor de camera

De boshyacint  is een van die lentebloeiers waar ik me ieder jaar opnieuw graag een tijdje mee bezig houd. Het is de mooie blauwe kleur en de klokvormige bloemetjes waar ik voor val. Ieder jaar is het een uitdaging om er weer een leuke serie van te maken.Bij boshyacinten denk je wellicht aan bossen zoals het beroemde Hallerbos in België, waar de grond onder de bomen helemaal blauw kleurt. Maar ook in mijn eigen tuintje heb ik boshyacinten en daar hoef ik geen uren voor te reizen om ze te fotograferen. Bovenstaande foto geeft wel een beetje het idee dat er in een donker bos is gefotografeerd.

Wie mijn blogs regelmatig volgt heeft inmiddels kunnen zien dat ik dit jaar begonnen ben om te proberen iets meer te doen met macrofotografie dan alleen een mooie scherpe weergave te maken.
De lat is hiermee weer wat hoger gelegd en vergt meer inzet van creativiteit en techniek, maar erg leuk om te zoeken naar wat extra's in een foto. De foto's hier boven hebben nog niet echt wat ik zocht maar wel hebben ze allemaal naast blauw zo weinig mogelijk andere kleuren.
Dat "ton-sur-ton"- achtige thema vond ik eigenlijk wel leuk en daarom ben ik daar toch nog even mee verder gegaan en heb daarnaast nog wat extra geëxperimenteerd met de scherpte. Wat het mooist is, is natuurlijk een persoonlijke smaak en ik ben dan ook best benieuwd welke voorkeuren jullie zullen hebben bij deze blog. 
Vervolgens een paar foto's met redelijk veel scherpte op een zelfde bloemtakje, zodat de mooie vormen goed uitkomen. Hierbij heb ik verder gevarieerd met de achtergrond, een wat neutrale zachte achtergrond en juist zoeken naar wat meer contrast met enkele frisse knalkleuren. 

Mijn ervaring is dat je echt de tijd moet nemen om te experimenteren en zoeken naar het juiste licht en de mooiste compositie. Een compositie kun je nog enigszins beïnvloeden, bij het licht heb je het te doen met het licht dat er is, maar je kunt natuurlijk wel bepalen waar je zelf gaat zitten ten opzichte van het licht en dat heeft enorm veel invloed op de sfeer van een foto. Bij deze laatste foto's heb ik gewacht totdat ik opnamen met tegenlicht kon maken. En zo heb ik me ook dit jaar weer prima vermaakt met deze mooie blauwe bloemetjes, ze zijn inmiddels op hun retour qua schoonheid, maar volgend jaar ga ik er vast weer voor op de knieën.
Reacties

 1. Prachtige serie Coby, de eerste foto in het donkere bos laat hij niet zien in de lightbox.
  Er zitten echt prachtig tussen, je bent lekker aan het experimenteren.
  Dan vind ik foto 1 en 3 van de lightbox het mooiste.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou Coby ik zit hier heerlijk te genieten,wat een mooie serie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. These flowers are gorgeous and I like the whole series. Blue is my favorite color for flowers and I also love the shape of these bluebells. Great shots!
  Greetings, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad een prachtig onderwerp. Ik prijs me gelukkig met bos hyacintjes in de tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel mooi gedaan, bloemetjes blijven lastig vind ik. Bij jou vind ik de allerlaatste foto echt heel goed geslaagd. Ook foto 9 met de achtergrond (of voorgrond) van andere bloemen of blaadjes is ook een van mijn favorieten. Verder een heel mooie serie met fijne zachte tinten.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby,
  Het is een lastige plant om te fotograferen. Wil de hele bloem of juist één kelkje? Ook de achtergrond is vaak lastig. Soms heb je niet veel te kiezen, want je bent afhankelijk van de plek waar de plant groeit. Het is je goed gelukt om een aantal mooie platen te maken, bovendien met mooie achtergronden.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby....

  wat knappe platen heb je van die mooie kleine plantje,
  super...ben er ook mee bezig geweest, die van mij liggen allemaal
  in de p-bak...maar deze serie van jou vind ik super!!

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Coby,
  je mag de lat dan wat hoger hebben gelegd en dat is je dan ook hele goed gelukt
  Prachgie opname en mooie platen met een mooi scherpteverloop.
  Ook de mooie zachte achtergronden zijn heel mooi om te zien.
  Maar euhhh... waarom zie ik je tekst ineens in witte regeltjes!!??
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor jouw compliment Helma. Wat betreft de witte balkjes, dat is geen keuze, het was opeens zo en kan het niet
   wegkrijgen, dus maar zo geplaatst. De blog die nu klaar staat heeft het niet, hopelijk een eenmalig grapje van google.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 9. Prachtig, zo mooi die kleuren en de zachtheid van de foto's. De laatste 3 vind ik met name heel bijzonder. Gr Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige kleuren en een mooi scherpteverloop zit er in je foto's Coby.
  Mooi sfeertje krijg je zo.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Waarom klepperen ooievaars

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

10 soorten Lieveheersbeestjes