Een warme zomerdag in Drenthe

Het is al weer een aantal weken geleden, maar met de warme dagen die we nu mogelijk in het verschiet hebben, wijd ik nog graag even een blogje aan de eerste tropische dag die we op 5 juni hadden dit jaar. Bloedje warm was het, maar samen met Anita en Mirjam besloten we gewoon lekker op stap te gaan, zoals we lang geleden tijdens een koude dag hadden besloten. Het werd een mooie dag waarop we veel te zien kregen ondanks de hoge temperaturen.

Viervlek

Viervlek

Viervlek

Ik werd als gids benoemd en ik besloot dat we eerst even zouden kijken of er toevallig nog een uitsluipende libel te vinden was. Het geluk was met ons, het eerste begin van het uit het larvenhuidje kruipen zagen we niet meer, maar we vonden wel een mooie viervlek, die zich nog aan het ontwikkelen was. Zo konden we toch nog een heel stuk van het bijzondere metamorfoseproces volgen. In een ander blog zal ik er nog meer van laten zien met ook nog andere viervlekken.

Lissnuitkever

Lissnuitkever

Terwijl de viervlek langzaam zijn uiteindelijke uiterlijk aan het krijgen was, hadden wij de tijd om te kijken wat er verder daar in de directe omgeving te zien was.
De gele lissen bloeiden volop en dan is het de moeite waard om even te kijken of er ook kevertjes op zitten. En ja hoor het kostte niet veel moeite om de kleine kevertjes te vinden die dol zijn op gele lissen. Het zijn snuitkevertjes met de naam lissnuitkever of lissenboorder (Mononychus punctum album). Voor meer informatie over deze kevertjes, zie deze blog.

Lantaarntje met prooi

Lantaarntje met prooi

Daar waar het snuitkevertje zich vergreep aan de gele lissen, zag ik ook een waterjuffer die een vliegje zat op te peuzelen. Wat het precies voor een vliegje was dat als maaltijd diende heb ik niet kunnen achterhalen. Libellen op naam brengen blijf ik bij veel soorten ook lastig vinden, maar gelukkig was dit een van de makkelijk op naam te brengen soorten namelijk een lantaarntje (Ischnura elegans), goed te herkennen aan het (meestal) blauw gekleurde eindje aan het lijf.

Rups van donsvlinder

Rups van donsvlinder

Toen we de kersverse viervlek weg hadden zien vliegen, besloten we onze heerlijke schaduwplek te verlaten en naar een ander gebiedje te gaan. Bij de auto aangekomen zagen we de prachtige rups van een donsvlinder (Euproctis similis), een heel algemene soort nachtvlinder. Het is fascinerend te weten dat deze zeer kleurrijke rups uiteindelijk zal veranderen in een schitterende sneeuwwitte vlinder.

Azuurwaterjuffer

Azuurwaterjuffer

Azuurwaterjuffer

Op ons volgende plekje zagen we enorme aantallen waterjuffertjes in het water, vrijwel allemaal azuurwaterjuffers(Coenagrion puella) volgens mij heb ik er nog nooit zoveel bijeen gezien. Het warme weer, na een koude periode, zette blijkbaar een massale voortplantingsdrang opgang. We hebben daar een hele tijd bij zitten kijken, wat een bedrijvigheid. De vrouwtjes druk met eitjes afzetten op de vegetatie onderwater, terwijl de mannetjes hun plekje verdedigden tegen indringers of te opdringerige buren.

Azuurwaterjuffer

Azuurwaterjuffer

Ook waren overal paringswielen te vinden van waterjuffers. blijft bijzonder om te zien. Een tafereel dat er om vraagt om te fotograferen en dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Bij zo'n overvloed aan libellen krijg je natuurlijk extra kansen en dus lukte het om een paar aardige opnamen te maken van deze juffers. Vraag me af, nu ik dit zo opschrijf, hoe ze bij de naam juffers komen, wie het weet mag het zeggen.
Hooibeestje
Icarusblauwtje mannetje

Icarusblauwtje vrouwtje eileggend
Kleine vuurvlinder
Distelvlinder
Rups van Sintjansvlinder

De hoeveelheid vlinders was niet heel groot, maar we zagen onder andere hooibeestjes, icarusblauwtjes, kleine vuurvlinders en een heel mooie distelvlinder. De vlinders waren zo midden op de dag en met dat warme weer natuurlijk optimaal opgewarmd en daardoor erg bedrijvig, zodat de fotografiemogelijkheden beperkt bleven. Leuk was ook de vondst van een rups van de Sintjansvlinder, die konden we ook even goed bekijken en binnenkort hoop ik de zwart/rode vlindertjes ook weer te kunnen fotograferen.

Margriet

Margriet

Zonnedauw

Zonnedauw met klein geaderd witje

Hoe verder op de dag hoe warmer het werd en daar waar we eerst nog wel konden profiteren van wat schaduw hier en daar, was later op de dag schaduw een schaars artikel geworden. We zagen ergens mooie margrieten, die we toch wel graag even wilden vastleggen, in de volle zon was dat een pittige bezigheid, zowel door de warmte als door de uitdaging zo'n witte bloem mooi te belichten.
Er stond ook nog zonnedauw op het programma en daar besloten we dat het mooi geweest was, het was doodgewoon te warm geworden en zoals je hebt kunnen zien hadden we ook al heel veel moois gezien. Ondanks te hoge temperaturen hadden we een heel fijne dag samen, Anita en Mirjam bedankt voor jullie gezellige aanwezigheid.





Reacties

  1. Hoi Coby,
    Wat een prachtige uitstap hebben jullie gemaakt. Heeft een heel leuke en leerrijke reeks foto's opgeleverd! Knap werk.
    De waterjuffers en de zonnedauw vind ik heel bijzonder.
    Groeten, Hilde

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank Hilde het was een fijne dag, waarbij de waterjuffers zeker een van de hoogtepunten vormden eigenlijk
      had ik een filmpje moeten maken, maar zoiets bedenk ik dan weer te laat.
      Zonnedauw zie ik hier in mijn omgeving redelijk veel en ik moet er altijd even weer bij kijken, heel klein,maar
      zo fascinerend dat het vleesetende plantjes zijn.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  2. Wat moedig om met dat warme weer op stap te gaan, maar het was niet voor niets, veel gezien en mooie platen gemaakt.
    Zo'n uitsluiping is toch altijd weer bijzonder om te zien, vooral je tweede foto vind ik prachtig met het heldere licht in de achtergrond.
    Zoveel waterjuffertjes is een feestje! hoop ik ook nog eens zo mooi voor de lens te krijgen.
    En zonnedauw blijft een favoriet plantje van me, maar o zo lastig, ik ben er al een paar keer voor op stap geweest, maar nog niet naar mijn zin, vandaag in de herkansing!

    Fijne zondag en groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uitsluipende libellen blijft een wondertje om te zien, kijk ik telkens weer ademloos naar.
      Zoveel waterjuffertjes is toch wel een gelukje, vandaag op dezelfde plek amper een paartje gezien.
      Zonnedauw vind ik ook geweldig, ben al er ook al een paar keer mee bezig geweest, komt nog een blogje van.
      Hoopte ze vandaag bloeiend te treffen, maar nog steeds alleen maar knopjes.
      Succes met jouw zonnedauwmissie!
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  3. Hoi Coby, een zomersblogje. Het is dit jaar erg dun gezaaid met de vlinders en jij hebt al meer soorten gezien dan ik. Ik hoop dat de zomervlinders wel aanwezig zullen zijn. De waterjuffers zijn mooi, zeker zo boven het water. De uitsluipende libel is natuurlijk geweldig om te treffen al moet je het geluk hebben dat hij op een rustig en windstil plekje zit. De tweede foto vind ik het mooist.
    groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het waren allemaal geen grote aantallen en al helemaal niet fijn meewerkend. Inmiddels ook dikkopjes gezien en bruine zandoogjes waren er vandaag heel veel. Ga er vanuit dat het met de komende warmte wel goed zal komen met de vlinders.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  4. Hoi Coby,
    Bij het schitterende weer passen ook mooie beelden. Het uitsluipen van libellen is altijd boeiend. De beelden van de juffers zijn schitterend, zeker met de reflecties en symmetrie. De rupsen van de St Jansvlinder zijn inmiddels in groten getale te zien. Dat belooft wat. Zonnedauw fascineert mij altijd. Ik ga vaak even kijken of er weer een prooi gevangen is en dan probeer ik er mooie plaatjes van te maken. Jij hebt zelfs al een vlinder als prooi, ik zie meestal juffers.
    Het zijn echt de beelden die warme zomerse dagen passen.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank Kees, de libellen- en jufferfoto's ben ik ook blij mee. Bedoel jij trouwens niet dat je heel veel rupsen ziet van de SintJacobsvlinder, die geel/zwarte zebrarupsen? De rupsen van de SintJansvlinder zijn een stuk minder talrijk.
      Ik tref wel vaker vlinders op de zonnedauw, ik vind het ook fascinerende plantjes, moet er ook altijd even kijken.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
    2. Ik heb nog steeds moeite met de juiste naam en kies dan ook regelmatig de verkeerde. Het zijn inderdaad de geelzwarte rupsen die ik veel gezien heb. De eerste juffer op zonnedauw heb ik inmiddels gefotografeerd.
      Groet, Kees

      Verwijderen
  5. prachtige blog, mooi die uitsluipende libel. En wat veel vlinders, ik heb er nog maar zo weinig gezien dit jaar.
    En over tropische dagen gesproken, deze week kunnen we onze lol op (ehum) dan wordt het echt snikheet.
    Leuk die rups van de st. Jansvlinder, ik hoop de vlinder deze periode ook weer te spotten in de waterleidingduinen , vorig jaar waren het er niet zo heel veel, de jaren ervoor waren ze overal in het gebied te zien. Voor distelvlinders lijkt het een goed jaar, die heb ik zelf ook al een paar keer gezien, mooie vlinder is het.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hooi Coby
    wat een mooie serie die zonnedauw is erg mooi maar ook die libel die viervlek.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Coby,
    Mooie zomerblog zo, prachtig die uitsluipende libelle.
    De rups vind ik echt geweldig, vlinders zie ik hier nog bijna niet, af en toe vliegt er eentje rond, maar misschien komt daar deze week wel verandering in.
    Wat ons te wachten staat aan hitte die komt ben ik niet blij mee, dat wordt binnen zitten voor mij.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een bijzondere wereld, die ikzelf niet of nauwelijks ken. Wat het overigens juist zo leuk maakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dit zijn toch wel van die hele mooie dagen dat je moe maar heel voldaan thuiskomt en dan op he PC ziet dat je een geweldige dag gehad hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Tsjonge Coby, dat zijn toch wel een heleboel prachtige vangsten voor zo'n warme dag en dan ook nog eens in een korte periode.
    Je eerste foto van het icarusblauwtje vind ik erg mooi. Meestal zie je ze in close-up of van boven. Dit is een hele mooie invalshoek. Tsja, wat moet ik verder zeggen, behalve dat iedere plaat prachtig is. Toevallig scroll ik net langs je reactie bij de reactie van Gonnie en lees daar dat je geen grote aantallen vlinders hebt gezien. Daar lijkt het niet op als je jouw blogje bekijkt. met dit blogje laat je weer zien dat je een echte natuurkieker bent. Ik zou toch ook eens meer moeten doen dan alleen maar vogels. Zo fraai wat jij iedere keer weer laat zien.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Coby...

    fantastische macro blog...
    super mooi begin al met de uitgeslopen libel..
    dat blijft toch een geweldig gezicht en ervaring..
    ik vind het net en geboorte van een kind..

    maar ook de rest zijn super foto, zoals we van je
    gewend zijn..mijn favoriet daar van vjnd ik, de bijna
    on Nederlandse plant het zonnedauwtje...
    prachtige foto's...

    gr. Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Coby,
    Wat een prachtige serie foto's! Erg leuk al die verschillende dieren en ook nog mooie bloemen.
    Het zonnedauw vind ik ook schitterend.

    Ik heb je blog gedeeld in een inspiratie-artikel op mijn blog. (http://www.sennacamara.blogspot.nl/2015/07/inspiratie-delen-8.html'
    Groetjes Senna

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Prachtig Coby, de een nog mooier dan de ander.
    Fijn weekend, groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland