De tapuit

Een aantal weken geleden was ik in de gelegenheid om een tijdje te genieten van de aanwezigheid van een groepje tapuiten (Oenanthe oenanthe). Het gaat met veel vogelsoorten in Nederland niet al te best en de tapuit is daar zeker geen uitzondering op, in tegendeel het is een soort die dramatisch achteruit is gegaan.



Er zijn zijn nog maar een paar plekken in Nederland waar de tapuit tot broeden komt, namelijk in de duinen van Noord Holland en de Wadden en in het NP Drents -Friese Wold in het Aekingerzand. Er zijn diverse oorzaken waarom het slecht gaat met de tapuit als broedvogel, op de website van SOVON zijn diverse artikelen hierover te vinden, zoals dit artikel.
Gelukkig zie ik er ieder jaar nog wel een aantal die op doortrek zijn naar een geschikt broedgebied, mogelijk in het Aekingerzand of op de waddeneilanden.



De tapuiten kunnen mooi op een paaltje zitten en fraai afsteken tegen de achtergrond, maar je treft ze ook vaak op een akker en dan vallen ze een stuk minder op. Als je wat vaker een tapuit hebt gezien herken je hem vaak aan de opvallend witte buik, dat zie je al van verre. Zie je de vogel wat dichterbij dan zie je ook het kenmerkende zwarte masker van het mannetje en de witte wenkbrauwstreep, die zowel het mannetje als het vrouwtje heeft.






De mannetjes waren niet zo lang bereid om voor me te poseren en zaten al gauw buiten het bereik van mijn lens. Er was echter een vrouwtje tapuit dat geen enkele schroom had en die zo te zien een beetje aandacht wel leuk vond. Een parmantig vogeltje was het, dat er af en toe eens even goed voor ging staan en een klein vreugde dansje kon er ook nog wel af.
Je kunt op deze foto's goed zien dat het vrouwtje, niet dat zwarte masker heeft, maar wel de witte wenkbrauwstreep.




Het parmantige rechtop staan heeft de tapuit gemeen met meer leden uit de lijsterfamilie, zoals de roodborsttapuit en bijvoorbeeld de gekraagde roodstaart. Ik vind het leuk om op dat soort kenmerken te letten en het helpt je om in de goede richting te zoeken als je niet direct weet welke vogel je ziet.



Het was echt even genieten van de tapuiten en het is te hopen dat de inspanningen die gedaan worden om de tapuit hier in Nederland als broedvogel te behouden succesvol zullen zijn.
Op Terschelling is men bijvoorbeeld bezig met een project dat positieve resultaten lijkt op te leveren, wellicht blijft er door dergelijke projecten ook in de toekomst plaats voor de tapuit als broedvogel in Nederland.

Reacties

  1. Wat een schitterende serie kon je maken Coby.
    Jammer dat ze zo achteruit gaan in aantallen, maar ja welke vogel niet, het lijkt wel of alle kleine soorten achteruit gaan.
    Foto 1 en 2 prachtig op het paaltje, maar de eigenwijze houding van deze op foto 6, vind ik echt geweldig.
    Ik wens je een hele mooie zondag.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige foto's van de tapuit, dank je wel voor het mee genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Coby,
    Leuk dat je de tapuit hier laat zien. Ik heb in de AWD ook regelmatig tapuiten gezien. op verschillende plaatsen. Ik vermoed ook dat er gebroed wordt. Het is er nog niet van gekomen om ze een keer in het zonnetje te zetten, maar dat komt nog wel een keer want ik heb er genoeg foto's van. Jij hebt ze in ieder geval heel mooi in beeld gekregen. Het is een uitdaging om ze goed te laten afsteken tegen de achtergrond. De vrouwtjes wilden wat meer voor jou poseren. Dit jaar had ik ook die ervaring, maar vorig jaar was het juist het mannetje. En nu maar hopen dat het aantal op zijn minst stabiliseert.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuke informatieve blog over de tapuit, prachtige foto's ook.
    Wel jammer te lezen dat het slecht gaat met deze vogel, ik moet ook zeggen, dit jaar heb ik er zelf nog geen gezien.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi hoe je zo'n grote variatie aan beelden hebt kunnen maken, prachtig vogeltje dat ik in de duinen inderdaad wel eens zie.
    Het vreugdedansje is geweldig! En nr 11 van de Roodborsttapuit springt er voor mij ook uit.

    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hai Coby,

    Inderdaad een schitterende vogel en zoals op je prachtige eerste foto zag ik ze ook vaak. Nu ik jouw blog zo lees, besef ik mij dat ik dit jaar pas 1x een tapuit heb gezien. Erg weinig, daar ik ze in vorige jaren veel vaker tegenkwam. Dus dat het niet best gaat met de aantallen in Nederland is wel duidelijk. Zoals ik al zei, vind ik foto 1 echt een plaatje. Mooie houding en prachtige achtergrond. Het vrouwtje heb je ook schitterend vastgelegd, alleen jammer dat zij niet op een mooier plekje zat. Je twee roodborsttapuitjes zijn super!

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Coby,
    wat een mooie serie over deze tapuit. Je had ze ook hele mooi vrij zitten en dat is geweldig om te zien.
    Heel jammer hoor dat ze zo in aantallen achteruitgaan en dat is inderdaad met meerdere soorten het geval.
    Ik heb dit jaar volgens mij alleen de roodborsttapuit gezien maar de gewone tapuit niet. Je hebt ze echt
    schitterend in beeld gebracht.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Prachtig Coby, ik heb de tapuit nog nooit in het echie gezien.
    Maar ik geniet van je foto's.
    Fijn weekend, groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland