Vogelvaria

De afgelopen weken ben ik tijdens ritjes in de omgeving allerlei vogels tegen gekomen. Van een aantal had ik zoveel dat ze in een apart blog konden. Het overkomt me ook regelmatig dat ik slechts de kans krijg om een enkele foto te maken en dat de vogel daarna weer gevlogen is. Van die foto's nu een verzamelblogje met een aantal foto's die ik toch wel even wil laten zien.Meerkoeten (Fulica atra) zijn behoorlijk onverdraagzaam, je ziet ze regelmatig enorme schermutselingen hebben. Mijn wens is om dat nog eens een keer heel mooi vast te leggen. Tot nu toe is het me nog niet gelukt om zo'n spektakel echt lekker scherp ver vereeuwigen. Maar ik geniet wel altijd van zo'n spectaculair schouwspel en ik oefen dan natuurlijk ook meteen maar even weer. Hier boven mijn laatste probeersels met ook weer te weinig scherpte voor echt mooi, maar ik vind het toch wel een leuke registratie met al dat in het rond spattende water.Ach en er gaat wel vaker iets niet helemaal naar wens. De kleine vogeltjes als tjiftjaffen, zwartkoppen en fitissen hebben naar mijn ervaring vaak de onhebbelijkheid om een plaats te kiezen waar ze niet of slecht te fotograferen zijn. En als er dan eens een fitis(Phylloscopus trochilus) mooi vrij en redelijk dichtbij op een takje zit draait hij net zijn kop om tijden het knippen. Gelukkig kreeg ik later nog een herkansing, maar al dat die kleine vogeltjes blijven ook gewoon op het lijstje staan.Graspiepers (Anthus pratensis) willen meestal wel meewerken. Ze hebben vaak hun eigen favoriete zitplek op een paaltje zodat je al naar ze uit kunt kijken als je een rondritje maakt.
Deze foto's ben ik best tevreden mee en ik geef ze met plezier een plek in deze blog. Graspiepers zijn onopvallende vogeltjes maar ze zijn qua gedrag heel leuk om naar te kijken en ze te horen fluiten.


Een geelgors(Emberiza citrinella) is in mijn omgeving in Drenthe een algemene verschijning. Prachtige vogeltjes zijn het en vooral de mannetjes zijn opvallend geel van kleur. Ik vind het mooie beestjes en fotografeer ze graag. De mannetjes zitten nu overal op draadjes, paaltjes en in struiken te zingen, maar eten zoeken ze vaak op de grond zoals bij deze afvalhoop.

Tot besluit nog een witte kwikstaart(Motacilla alba), onlangs had ik er ook al een voor de lens zie deze blog. Het valt me wel eens op dat wanneer je iets ziet en je hebt er opnamen naar je zin van kunnen maken dat je dan daarna opeens meer van dergelijke kansen krijgt. Ik had dat hier met de witte kwikstaart, maar ook de fazant heb ik al een paar keer weer leuk kunnen fotograferen nadat ik onlangs deze blog had kunnen maken. Dus binnenkort nog weer een nieuwe fazantenblog. En zo blijft de natuur onvoorspelbaar en blijft het telkens weer een verrassing wat je te zien krijgt en met welke natuurbeleving en met welke foto's je thuis gaat komen.


Reacties

 1. Hallo Coby, leuke serie. Vooral ook de Geelgors die bij ons in het westen niet te zien is staat er mooi op. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie serie foto's Coby, ja de meerkoeten zijn best heel agressief naar elkaar.
  Het is mij ook nog nooit gelukt om daar mooie foto's van te maken.
  De fitis tjiftjaf en dat vogels zitten altijd hoog in de boom, bijna niet te doen om vast te leggen.
  In deze serie vind ik de graspieper werkelijk perfect gefotografeerd, mijn complimenten.
  Fijne zondag nog,
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby,
  Van meerkoetengevechten krijg je niet snel genoeg. Het blijft een uitdaging om ze zo te fotograferen dat je tevreden bent. De geelgors doet mij denken aan mijn jeugd, met vakanties op de Veluwe. Ik heb ze al een eeuwigheid niet meer gezien. Ook van de graspieper en witte kwik heb je mooie platen kunnen maken.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk Coby z,on gevarieerde serie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige vogel varia Coby, de graspieper en de geelgors zijn voor mij de mooiste van allemaal.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou , nou Cobie wat een diversiteit in vogels heb je vast kunnen leggen daar is elke fotograaf jaloers op hoor !!!
  En je beschrijving telt ook behoorlijk mee !
  Ik heb weer zitten genieten !
  gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. prachtige vogelserie Coby!
  de omgedraaide fitis is toch erg leuk haha, maar ik snap wat je bedoelt ;)
  de graspieper en de geelgors staan er fraai op. de witte kwik ook, maar
  zo'n draad vind ik persoonlijk minder mooi (maar ja, soms hebben we het
  niet voor het uitzoeken).
  groetjes Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Er is jou al meer gelukt dan mij, Coby. Die meerkoeten heb ik ook al zo vaak geprobeerd. Ik vind de jouwe goed gelukt, hoor. En ach ja, we willen het altijd net nog iets beter. Ik ken dat, maar je hebt zoveel vogels er goed op gekregen. Mooie serie met als toppers de foto's van de Graspieper. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Coby,

  Klinkt erg bekend, want inderdaad als er 1 schaap over de dam is.....
  Ik had het met de gele kwikstaart en de kleine plevier. Een ongrijpbaar fenomeen, maar het heeft naar mijn idee iets met je onderbewustzijn te maken. Ineens ga je "het" zien en is toch je wijze van benaderen van die soort anders dan wat je daarvoor hebt gedaan. Heel raar, maar ja.....
  Even naar je foto's in dit blog. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat de geelgors een streepje voor heeft bij mij.
  Dat was een wenssoort voor mij tot ik vorig jaar met jou op stap ging en ik ze eindelijk kon fotograferen.
  Een prachtig vogeltje is het en jij hebt hem hier echt heel erg mooi gefotografeerd.
  Ook je witte kwik is hier erg fraai. Lastig vogeltje om te fotograferen, want ziet nooit stil en dat zwart en wit is lastig voor de camera.
  Als bonus heb je ook nog eens een prachtige achtergrond.
  Heel mooi.

  groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Coby
  Leuk blog met al die kleine vogeltjes! En knap dat je ze zo scherp weet vast te leggen. Je bent al een heel eind gekomen met de mattende meerkoeten, het gaat echt razendsnel. Wel leuk met al dat gespetter!
  groet Albertine


  BeantwoordenVerwijderen
 11. Soms zie je ze wel en soms ook helemaal niet.
  Hier laat je wel hele leuke vogels zien zoals de over het water rennende meerkoet.
  Je witte kwik is mooi en die ik de laatst tijd ook echt heel veel. De gele heb ik nog niet kunnen spotten helaas.
  Graspiepers zitten inderdaad wel op fotogenieke plekken maar de tjif en fitis inderdaad meestal niet. Toch heb je deze heel mooi kunnen "pakken". Kortom... een heel mooi en gevarieerd blog :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De graspieper van foto 5 is een juweeltje, en ook nog eens lekker groot te bekijken ;-)

  groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders