natuuravontuur in eigen omgeving

Het is al een hele tijd geleden dat ik een blogje heb gemaakt van natuuravontuur in eigen omgeving. De hoogste tijd om weer eens aandacht te besteden aan hetgeen ik zie als ik met een aantal natuurliefhebbers door de nabije omgeving loop. We verbazen ons vaak dat we op overbekende rondjes in de omgeving telkens weer nieuwe natuurontdekkingen doen.


Nu alles weer aan het ontluiken is zijn ook de natuurwandelingen dicht bij huis een groot genoegen. We gaan trouwens altijd op pad en laten ons zelden door de weersomstandigheden tegenhouden. Maar we genieten natuurlijk wel extra als het zulk mooi weer is als we de afgelopen weken hebben mogen beleven.
Het is bijna niet bij te houden zo hard schiet alles uit de grond er verandert steeds enorm veel in een week tijd. Speenkruid met een parmantig madeliefje er tussen, de bosanemoontjes bloeien en het knalgeel van de forsythia, wat een uitbundige lentebodes.
De twee grote statige platanen kunnen ook zeker op onze aandacht rekenen. Imposante bomen zijn het met prachtige vormen en hun karakteristieke vlekkerige boombast.
Gelukkig heeft men deze bomen ongemoeid gelaten, wat niet gezegd kan worden van veel andere grote oude bomen in de buurt die ofwel zeer rigoureus zijn gesnoeid of zelfs helemaal zijn gekapt. Jammer dat men niet altijd even zorgvuldig lijkt om te gaan met die oude bomen.


We nemen ook altijd de camera mee als we gaan wandelen en we zoeken dan ook naar leuke dingetjes in de natuur die de moeite waard zijn om vast te leggen. Door dat bewuste rond speuren ontdekken we toch altijd wel weer groene zaken die de moeite waard zijn om te fotograferen. Bijvoorbeeld het vergane blad waar doorheen het nieuwe frisse lentegroen te zien is. Maar ook de beide stukken boomstam hebben we eens uitgebreid bekeken en de korstmossen en de groene uitlopertjes bewonderd, wat een groeikracht zit er nog in zo'n boomtak, dat die gewoon uitloopt ook al is hij van de boom afgezaagd.


Ook een geliefd onderwerp om te fotograferen is dit eendentrio, drie zogenaamde soepeenden, eenden die een mengeling zijn van de wilde eend en tamme eenden. Ze lopen vrij rond en houden zich altijd op in de buurt van een vijver. Nu lagen ze mooi samen wat te dommelen bij een grote kei en de bloemetjes maken het lenteplaatje helemaal af. Een van de eendjes moest toch even goed kijken wat al die mensen opeens om hen heen aan het doen waren.Tot besluit nog een paar foto's van de paardenkastanje, het is onvoorstelbaar hoe snel alle bomen nu groen kleuren door het frisse groen van nieuwe blaadjes.
De paardenkastanje krijgt daarnaast ook nog eens een prachtige bloeiwijze en zoals te zien is stonden de knoppen al op het punt om te gaan bloeien. Ik vind het bij de paardenkastanje ook altijd mooi om de dikke wat kleverige bladknoppen vast te leggen, maar daarvoor waren we zelfs al weer te laat.
Een heerlijke wandeling was het en wat een luxe eigenlijk om zoveel moois op loopafstand van je eigen huis te hebben.
Reacties

 1. Dit is nou op nen top genieten van alles wat de natuur ons bied.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk, om de 'gewone' dingen in je eigen omgeving in het zonnetje te zetten, wat is er toch veel moois en boeiends te zien in de natuur.
  Je hebt een goed oog voor detail!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat ben ik helemaal met je eens, Coby. Dicht bij huis is van alles te beleven, als je maar goed kijkt. Wat leuk die kleine Scillaatjes op je eendenfoto. Ik had ze nog willen fotograferen, maar net wat je zegt, het gaat allemaal zo snel. Mooie serie. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Natuur begint net buiten de deur, en dat laat je hier goed zien met een scherp oog voor het fotogenieke van het gewone.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Coby,

  Je zegt het inderdaad correct. Er zijn altijd nieuwe dingen te ontdekken dichtbij huis. Er is zoveel "natuurbeheer" dat gebiedjes om de haverklap veranderen en er dus weer nieuwe soorten kansen krijgen. Je moet er alleen oog voor hebben en dat vind ik nou net zo leuk aan jouw blog. Jij loopt met verwondering door de natuur, net of alles nieuw is terwijl je er de dag ervoor ook nog hebt gelopen.
  Alleen dan kun je zo'n mooi gevarieerd en onderwijzend blog maken. In dat soort dingen ben je echt onderscheidend.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je leuke reactie René en het klopt ook precies wat je zegt, ik kan me telkens opnieuw verwonderen
   over dingen ik al veel vaker heb gezien.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 6. Hoi Coby
  inderdaad soms maak je de mooiste foto's bij je om de hoek en het is nog leuk ook.
  mooie serie foto's.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo zie je maar weer, je hoeft niet ver weg om mooie foto's te maken.
  Dat heb je gedaan Coby, mooi zo van alles wat.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige serie Coby, inderdaad soms maak je de mooiste dingen vlak bij huis.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zoals altijd blijkt maar weer dat je als je ogen goed open houdt er vaak weer iets nieuws te ontdekken valt. Nu zijn het vooral bloemen en andere bloeiwijzen, een volgende keer zullen insecten en vlinders vast wel meer aandacht krijgen. Variatie genoeg, in de natuur en daardoor ook in je blog.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heerlijk zo'n wandeling vlakbij je eigen woonplaats Coby.
  En ja, alles schiet werkelijk de grond uit en volgens mij is het nog
  nooit zo hard groen geworden als dit jaar!!!
  Die statige platanen vind ik werkelijk schitterend om te zien. Robuust, grillen en statig tegelijk.
  Een heerlijk blog Coby.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dank voor jullie reacties en commentaren fijn om te horen dat er meer mensen zijn die ook
  van de "gewone" alledaagse dingen in de natuur kunnen genieten.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijke he om zo dicht bij huis te genieten van de ontluikende natuur.
  Ik vind in deze serie die kastanje bloesemknoppen het mooist, de blaadjes zo mooi fris groen en de bloemen, die komen vast heel snel uit. Genieten van de lente is dit.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders