Klein geaderd witje

Zo langzamerhand beginnen er steeds meer vlinders te komen, dat vind ik prachtige diertjes om te fotograferen. Op eerste paasdag heb ik me daarom maar weer eens uitgebreid gericht op de vlinders.
Ik ging eigenlijk vooral op stap om de oranjetipjes (Anthocharis cardamines) te fotograferen, maar toen ik een paartje klein geaderde witjes (Pieris napae) zag zitten kon ik die natuurlijk ook niet zomaar voorbij lopen.Het is hard werken voor de vlinders, eten drinken, op zoek naar een partner. Een vlinderleven is maar kort dus er kan geen tijd verspild worden. Er stond 20 april een stevige oostenwind, maar toch was er volop actie bij de vlinders. Je kon echter wel zien dat ze af en toe flink last hadden van de wind.Zoals gezegd kwam ik een paartje kleine geaderde witjes tegen die mooi vrij boven op een pinksterbloem zaten. Ik bleek niet de enige te zijn die dit paartje opmerkte. Regelmatig kwamen andere mannetjes het paartje storen omdat ze ook met het vrouwtje wilden paren. Die mannetjes gaven hun toenaderingspogingen niet zomaar op en een paar keer ging het paartje er daarom maar vandoor. Hier kon ik zo'n indringer vastleggen, lastig om alles mooi scherp te krijgen, maar het geeft het gedrag hier wel mooi weer.Het verbaast me altijd weer hoe goed veel dieren gecamoufleerd zijn. Dit paartje kleine geaderde witjes zou je zomaar voorbij kunnen lopen als je niet goed uitkijkt. En wie weet hoeveel diertjes ik die dag echt voorbij ben gelopen omdat ik ze niet zag zitten. Je kunt hier ook mooi zien dat de kijkrichting veel uitmaakt. Van opzij heeft een vlinder nog wel een heel oppervlak, maar van voren is hij maar een heel smal streepje.Vanwege de wind en door te opdringerige mannetjes verhuisde het paartje een paar keer en helaas niet altijd naar even fraaie zitplaatsen. Maar ja daar waren ze natuurlijk helemaal niet mee bezig, een beetje in de luwte en liefst een beetje uit het zicht van andere mannetjes, dat was denk ik hun wens. Ik was blij dat ik ze iedere keer weer terug kon vinden want ze vlogen telkens wel tientallen meters weg. Meestal heb ik bij het fotograferen van vlinders de 300mm lens en de macrolens bij me. Ik begin vaak met de 300 mm en als een insect echt behoorlijk honkvast lijkt pak ik de macrolens er bij. De bovenste is gemaakt met de macrolens en de tweede met de 300mm, waarmee ik de meeste foto's in deze blog heb gemaakt.Er werd nog maar eens weer verhuisd vanwege een mannetje dat niet van ophouden wist. Een leuk plekje werd er uitgezocht, weliswaar tussen de grassprieten, maar redelijk vrij en met mooie decoratieve rode blaadjes van zuring in de achtergrond.
Je kunt hier ook zien hoe hard het waaide, het paartje werd door de wind van de ene kant naar de andere geblazen. voor mij de kans om ze vanaf dezelfde plek van beide kanten te fotograferen. De eerste met de 100 mm macrolens en de tweede met de 300mm lens.Van de paardenbloemen werd ook dankbaar gebruik gemaakt, het bleek een solide windbestendige zitplaats te zijn voor het paartje. Daarnaast is de paardenbloem een prima plant om even te eten en de energiereserves aan te vullen want het is hard werken voor deze fladderaars. Naast dit paartje heb ik nog meer vlinders en andere beestjes vastgelegd, maar dat komt in een volgend blog nog wel aan bod.
 

Reacties

 1. ik ben wel blij dat je de witjes zoveel aandacht hebt gegeven dan kan ik binnen vandaan (ik heb griep) ook heerlijk meegenieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is het misschien zo dat het ene eitje het andere eitje naar huis duwde?
  Dat moet het wel zijn.
  Je hebt een fraaie serie geschoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heerlijke en mooie blog Coby!
  altijd een genot om naar deze fladderaars te kijken vind ik :)
  ze zitten idd vaak diep weggestopt in het gras, dus je mag
  erg blij zijn met je pinksterbloemfoto's, erg mooi gedaan!
  groetjes Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zie ze hier ook erg veel vliegen, Coby, maar de "mijne" hebben geen stippen. Terwijl het toch echt geaderde witjes zijn. Mooie serie weer. heerlijk dat nu het vlinderseizoen weer aanbreekt. Ik heb al zoveel verschillende soorten gezien. Gewoon verbazingwekkend. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijke serie Coby.
  Prachtig om te zien deze witjes, inderdaad ze hebben een goede schutkleur, en as je niet oplet loop je er zo aan voorbij.
  De foto's met de 300mm vind ik ook heel goed hoor, je merkt het niet dat het geen macro is.
  Mijn Wildemanskruid is ook niet met de macrolens gemaakt.
  Foto 1 en 12 vind ik de mooiste, mijn complimenten.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige serie Coby, Ik vraag me ook vaak af waar ze in keer weer blijven. Ik fotografeer meestal met de 100mm macro. Maar ik zie dat je ook met de 300 mm foto's heb gemaakt, maar ik vind de verschillen niet groot.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel mooi deze parende witjes. Dan heb je nog kans om ze te fotograferen, want dan zitten ze nog een beetje stil. Ik zie witjes hier vooral hard fladderen, die vlindertjes zijn echt ADHD, ze hebben geen rust in die vleugeltjes.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie serie van het geaderd witje en ook nog eens de paring vast kunnen leggen, mooi om te zien.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hooi Coby
  erg mooi die witje het zijn altijd de witjes die je het eerst ziet in de zomer erg mooi.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beautiful butterflies & pictures Coby. I just can't wait to see them here... Great series, thanks for sharing.
  Greetings, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja. heel mooi Coby :-)
  Ik ehb ze ook al gezien maar nog neit kunnen fotograferen.
  Je laat een mooi paartje zien en de "adertjes" zijn mooi zichtbaar.
  Op de Pinksterbloem en op de paardenbloem
  Echt heel leuk weer en ook weer genieten.
  Binnenkort ga ik ook maar eens op vlinderjacht ;-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb wel allerlei vlinders gezien, maar nog niet zo dat het de moeite was om ze te fotograferen, Jij hebt in ieder geval een mooi moment te pakken, en bovendien toch heel goed kunnen vastleggen. Met de wind is het inderdaad lastig, zeker als ze ook nog wat ongedurig zijn. Het verbaast mij niet dat je met de macrolens niet zo veel kon.In ieder geval een lekker begin van het vlinderjaar 2014.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders