Ooievaars in verschillend licht

Al een aantal weken volg ik een paartje ooievaars. Er zijn in mijn omgeving meerdere ooievaarsnesten waar paartjes ooievaars aanwezig zijn. Een van die nesten bezoek ik regelmatig en ik vind het gewoon al leuk om er een tijdje te staan kijken. Natuurlijk neem ik mijn camera dan ook wel mee en probeer ik wat mooie momenten vast te leggen.


In de eerste blog over deze ooievaars had ik al laten zien dat ze behoorlijk "in love" waren. De foto's in deze tweede blog zijn van diezelfde dag, 25 maart, waarop de lichtomstandigheden nogal wisselend waren. Dat verschil in licht wil ik in deze blog ook laten zien, waarbij duidelijk is hoe groot de invloed van het licht is op de foto's.Ik vind ooievaars echt fascinerend om te zien, ze zijn enorm groot en ze hebben samen prachtige         rituelen. Het geklepper met hun snavels om te vertellen dat ze elkaar leuk vinden is zo'n gedrag waar ik telkens weer van geniet. Het is een mooi geluid, maar de houdingen die ze er bij aannemen zijn eigenlijk nog indrukwekkender. Het lijken af en toe wel twee ballerina's, heel fotogeniek gedrag.Het valt me altijd weer op dat vogels veel dingen gelijk doen. Is de een aan het veren poetsen, dan begint de ander daar ook mee. Dat zie je paartjes doen, maar ook jonge vogels doen hun ouders na.
Ik heb wel eens gelezen dat het bij paartjes mede bedoelt is om hun band te verstevigen. Je ziet het bij mensen trouwens ook wel bijvoorbeeld dat wanneer je elkaar  leuk vind dat dat je dan elkaars houding (onbewust) gaat imiteren, spiegelen heet dat. Hoe dan ook het levert vind ik altijd leuke plaatjes op als dieren synchroon gedrag vertonen, zoals hier boven bij het veren poetsen.De titel van deze blog is "ooievaars in verschillend licht", de lichtomstandigheden waren namelijk sterk wisselend. Net toen de ooievaars na het poetsen hun verenkleed eens even lekker wilden uitschudden schoof er een grote wolk voor de zon en je ziet wat dat voor de foto's betekende. Weg was alle kleur van de lucht en ik moest even snel de belichting aanpassen om de ooievaars toch nog goed uit te laten komen. En zie je dat de ooievaars elkaar hier ook weer precies nadoen?Om de verschillen nog eens goed te kunnen vergelijken heb ik hier boven twee foto's met een vergelijkbare compositie. Kijk eens wat een verschil in sfeer er is bij beide foto's en let wel, de foto's zijn bijna na elkaar genomen. Zo zie je maar dat je voor mooie foto's toch ook altijd afhankelijk bent van de omstandigheden. Het weer kun je niet beïnvloeden en dus zal je soms moeten wachten op het juiste licht of zelfs later weer terug moeten komen.Tot besluit nog een paar foto's met volop zon en een blauwe lucht. De verenpakjes weer helemaal tiptop voor elkaar en het echtpaar ooievaar lijkt helemaal tevreden.
Ik vind zelf die laatste foto grappig, het lijkt wel alsof de ene ooievaar wil zeggen: "en nou weg wezen jij, genoeg gegluurd en gefotografeerd!"
Dat heb ik dan ook maar gedaan, echter regelmatig moeten ze me even een uurtje in de buurt van hun nest dulden want ik wil graag op de hoogte blijven van het wel en wee van dit ooievaarspaartje.
Dus binnenkort zal er ongetwijfeld een weer nieuw vervolgblog komen.

Reacties

 1. Mooie serie van de ooievaars Coby.
  Inderdaad ben je vaak afhankelijk van het licht, zodra de zon achter een wolk schuil gaat, moet je de belichting bij stellen.
  Ik vind de foto's met de blauwe lucht mooier uitkomen.
  Fijne tweede paasdag nog.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi z,on ooievaarseie wat een heerlijke momenten foto 3,5 en 6 vind ik de mooiste aktie momenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby
  wat een mooie serie van die mooie ooievaars bij ons zitten ze ook op hun nest.
  het blijft altijd een mooi spektakel en een hoop bekijks..
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Coby, wat prachtig die Ooievaars.
  Elke blog van jouw vinden wij mooi, maar dit is wel weer een topper.
  Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig om dit voor je lens te hebben, je hebt er een hele mooie serie van gemaakt Coby.
  Pracht kleuren en scherpte, gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fotos muito lindas!!!! Belíssimas!!!

  Bom início de semana
  com tudo de bom!
  Beijinhos.
  ¸.•°♪♬♫º°。

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby, de verschillen in licht zijn inderdaad overduidelijk. Weliswaar heb je de foto's goed weten te belichten, maar de beelden met de blauwe lucht zijn toch vele malen mooier dan die met de witte lucht.
  Je hebt het gedrag en de houdingen van de ooievaars prachtig in beeld gebracht, wat een prachtige vogels zijn het toch!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Coby,

  Jij laat hier zien wat ik bij lepelaars heb meegemaakt. Ook toen was het verschil net zo opvallend als jij hier laat zien. Ook toen waren passerende wolken van grote invloed. Mooie platen laat je hier zien. Vooral dat synchroon gedrag is opvallend en leuk om te zien.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby,
  Het is altijd een feest om zo'n ooievaarspaartje te volgen. Hopelijk gaan ze ook echt nestelen en komen er jongen, dan heb jij weer een mooi projectje waar wij ook van kunnen genieten. Mooie serie, ja, de blauwe lucht foto's komen toch het beste uit.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ben het helemaal met je eens, Coby. Ik vind het ook heel leuk om gewoon alleen maar naar die Ooievaars te kijken. Het zijn best imposante vogels. Al hoewel hun gedrag niet bepaald lief te noemen is. Maar terug naar je prachtige serie. Tegen de blauwe lucht vind ook ik ze het mooiste. De grappigste foto is voor mij foto 5. Zo leuk, dit is echt simultaan poetsen. Hopen maar dat er jongen komen. Vooral leuk als ze moeten leren vliegen. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat leek me zo leuk om zo'n paartje ooievaars te volgen.
  Hier zijn helemaal geen ooievaars en als je er al eentje ziet dan is ie hoog in de lucht :-)
  Prachtige serie heb je hier neer gezet Coby en dat je ze in verschillend licht hebt gefotografeerd maakt deze serie juist heel mooi levendig.
  Inderdaad mooie en fotogenieke momenten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Coby,

  Duidelijk dat ooievaars vele malen mooier uitkomen tegen een blauwe achtergrond. Veel meer doortekening van het verenkleed en contrast krijg je dan. Ik ben regelmatig zonder ook maar 1 foto te maken, weggelopen bij een ooievaarsnest omdat de lucht niet mooi was. Het voordeel van jouw insteek is dat jij ook bij mindere omstandigheden de foto's maakt en daardoor de natuurbeleving veel beter over laat komen. Dieren wachten nou eenmaal niet met bepaalde dingen tot het licht mooi is ;-)
  Is het licht wel mooi, dan weet je ook direct erg goed gebruik te maken van de omstandigheden. Heerlijke beelden.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland