Op zoek naar adders en de zwarte specht

Een paar weken geleden werd ik benaderd door Stan die me vroeg of ik mee wilde op zoek naar adders en de zwarte specht (Dryocopus martius). Nu staat de zwarte specht al een tijd je op mijn wensenlijstje en adders vervelen me ook nooit dus dat leek me een prima uitnodiging. Daarnaast is het altijd leuk om met een andere natuurliefhebber op stap te gaan.


Als eerste gingen we op zoek naar de zwarte specht. Onderweg naar ons doel hoorden we diverse vogels fluiten, waaronder diverse mezen en een zanglijster. Op de plek waar we de zwarte specht dachten te kunnen verwelkomen stelden we ons op en was het wachten geblazen op de dingen die zouden komen. Onderwijl zagen we twee paartjes Nijlganzen in de lucht mot maken met elkaar en vermoedelijk hadden ze allemaal een oogje op het buizerdnest dat zich daar bevond. Maar hoe we ook keken de kale boom bleef leeg. Helaas geen zwarte specht die zich wilde melden, vermoedelijk hebben we hem wel gehoord. Er vlogen wel een aantal grote bonte spechten rond, maar daar bleef het bij. De zwarte specht staat dus nog stevig op de wensenlijst.
Dan maar op naar de adders, na een koude start van de dag is de zon er inmiddels wat bij gekomen, dus met een beetje geluk zouden er adders kunnen liggen zonnebaden. Toen we op de plek aan kwamen waar adders zouden kunnen liggen zagen we al mensen aandachtig turen naar de grond. Het leek er op dat de adders wel wilden meewerken aan ons dagje natuur. Vier mooie addertjes lagen er op te warmen in de zon en geluk om die te zien. Van andere mensen hoorden we dat er een week daarvoor maar liefst dertien op een rijtje hadden gelegen, maar met deze vier waren we toch ook wel heel tevreden.Soms heb je geluk en ligt een adder helemaal open en bloot in het zonnetje zonder storende takjes en sprietjes. Maar het gebeurt ook vaak dat ze verstopt liggen tussen het gras. Ik verbaas me telkens opnieuw hoe goed gecamoufleerd ze zijn, je ziet ze bijna niet liggen. Wie weet komt daar de uitdrukking "er zit een addertje onder het gras" wel vandaan. Immers als je zo'n adder niet ziet, zou je er zomaar op kunnen trappen en een adderbeet oplopen. Op de onderste van de foto's hier boven bevinden zich drie van de vier adders, een echt zoekplaatje, maar wel een foto hoe je adders vaak kunt aantreffen.


Adders zijn kleiner dan je op grond van foto's zou vermoeden en als ze helemaal opgerold liggen hebben ze het formaat van een flinke hondendrol. Ik geniet er steeds weer enorm van om deze bijzondere dieren te zien en leuk dat we ook nu het geluk hadden om adders te treffen. Ik had mijn hoop een beetje op een mooie foto van een adder die zijn tong uitsteekt, maar het is nog niet geworden zoals ik graag wilde. Desalniettemin was het weer genieten van deze fascinerende en zeldzame diersoort. Wie weet komt er de komende dagen nog wel een nieuwe mogelijkheid met het mooie weer dat we in het verschiet hebben.

Reacties

 1. Dit is weer een paar uur griezelen geworden Cobie in ieder geval dit zou het voor mij zijn , Hulde voor jou hoor dat je dit durft !
  gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een stuk minder eng dan je denkt Annie, adders zijn niet agressief dus zullen je nooit zomaar aanvallen.
   Gewoon op de paden blijven en voldoende afstand houden. Ik denk adat je ook niet meer zou griezelen als je ze
   zelf eens hebt gezien.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 2. Prachtig die adder foto's. Wat het weer betreft zou het best kunnen lukken, het wordt zonnig.
  Good luck en geniet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geen zwarte specht maar wel een prachtige serie van de adders Coby.
  Mooie foto's heb je er van.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het weer prachtige foto's. Na m'n workshop slangen fotograferen van vorig jaar weet ik dat ze helemaal niet zo groot zijn, en ook een beetje hoe je ze kunt spotten. Het is zo boeiend om ze te zien, en helemaal niet griezelig, terwijl ik dat daarvoor ook dacht. Helaas.... hier bij mij aan de kust zijn er geen adders te vinden. Later dit jaar maar eens een tripje naar jouw omgeving plannen denk ik. Vooralsnog heb ik van jouw foto's genoten. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby
  prachtige serie van de adders heb ik nog nooit gefotografeerd maar een zwarte specht lijkt me ook mooi helaas dat je die niet hebt gevonden.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige dieren zijn dit toch … zou ik een paar jaar geleden ook niet gezegd hebben hoor, maar een mens kan dus veranderen in zienswijze :)

  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een prachtige serie. Wat zijn het fraaie dieren!
  Ik heb er nog nooit een getroffen hoewel ze hier in het Haaksbergerveen wel voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Haaksbergerveen zijn zeker ook wel, nu is het wel de tijd om ze te zien, maar het helpt
   wel om ze een keer te hebben zien liggen zonnen. Ze zijn kleiner dan je denkt en je kijkt
   er ook door de schutkleur makkelijk overheen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 8. Hai Coby,

  Heerlijke foto's weer van de adders zeg. Vooral die foto waar er meerdere tegelijk liggen is natuurlijk prachtig. Ik kan echter niet ontdekken dat er drie liggen ;-) Wat zou ik die dieren toch graag zo dichtbij mijn huis willen hebben. Helaas, ik moet het met vooral met jouw foto's doen. Geen straf uiteraard, maar ze zijn inderdaad zo mooi, dat je ze liever live ziet. Erg jammer dat je de zwarte specht hebt gemist. Als je hem echt wilt zien, kan ik wel wat voor je betekenen. Wel anderhalf uur rijden voor jou naar het midden van Nederland.

  Groetjes,
  Rene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi aanbod René dat hou ik in gedachten, mocht het hier niet gaan lukken.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
  2. o ja en wat het zoekplaatje betreft: helemaal links zie je een stukje van nummer 1 , links van het midden zie je de kop van nummer 2 en rechts boven zit de kop van nummer 3.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 9. Deze adders heb je toch al weer veel beter kunnen fotograferen dan die uit je vorige serie, Coby. Mooie serie weer. Knap hoe je hier toch steeds weer pakkende foto's van weet te maken. Dit was zeker écht met je neus op de grond liggen? Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Joken, voor deze adders lag ik inderdaad in de meeste gevallen dicht bij de grond :-)
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 10. Hoi Coby,
  Zoals je al weet zou ik heel graag een keer adders zien, maar in de randstad kan je dat vergeten. Je hebt het geluk gehad ze te vinden en bovendien mooi te fotograferen. Het zoekplaatje is lastig. Ik vind het een onmogelijke opgave om er meerdere adders in te herkennen.
  Hoe dan ook, een heel interessant bericht.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een kadootje, geen zwarte Specht maar wel de mooie
  adders..4 op een rij, ik zou met 1 al blij geweest zijn..
  jullie hadden de mazzel dat er een paar echt aan het zonnebaden waren
  je het er erg mooie foto's van Coby..
  bijzonder mooie blog!!

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Coby,
  wat gaaf weer al die adders, maar ook een grote kronkel als jij er al 4 telt!
  Ik kwam er niet uit hihi... maar ik vind ze onwijs gaaf.
  Jammer van de zwarte Specht. Ik zag deze wel bij Ruud Folan op zijn blog
  en ik was daar dan ook gelijk stinkend jaloers op ;-)
  Jij krijgt die zwarte ook vast nog te zien.
  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders