De fazant, een exotische kleurenpracht

Ik was op stap om bloemetjes te fotograferen, waaronder de bosanemoontjes. Dat is ook gelukt hoor en ik heb me daar een aantal uren prima mee vermaakt. Toen ik terug naar huis reed bedacht ik dat ik nog maar even langs een plekje moest gaan waar ik regelmatig reeën zie. Maar in plaats van een ree stond ik onverwacht oog in oog met een prachtige heer fazant (Phasianus colchicus).


Fazanten zijn geen inheemse dieren maar hier al eeuwen geleden gekomen. Men denkt dat de eerste fazanten al door de Romeinen naar Nederland zijn gebracht. Later zijn er nog meer fazanten ingevoerd. Van oorsprong komt de fazant voor in de Kaukasus en Azië. In Nederland is het een vogel die graag geschoten wordt door jagers en tot 1993 werden er voor de jacht ook steeds nieuwe fazanten uitgezet. Dat uitzetten van fazanten is nu verboden, alhoewel het illegaal nog wel eens schijnt te gebeuren. De fazanten zijn nog steeds een geliefd wild bij jagers en het viel me op dat er op inernet meer informatie is over recepten met fazant dan over de leefwijze van de fazant.


Ik had al lange tijd de wens om eens een echt mooie fotoserie te maken van de fazant, maar ik kwam tot nu toe alleen maar fazanten tegen die slecht mee wilden werken. En ja zoals dat dan vaak gaat loop je dan opeens tegen een dier aan dat alle medewerking verleent. Hij zat zelfs zo dichtbij dat ik hem met mijn 500mm lens niet helemaal in beeld kon krijgen, hoe luxe kun je het krijgen...
Door de kleine afstand en het mooie licht komt het prachtige verenkleed super mooi uit, wat een kleurenpracht. Pas als je ze zo dichtbij ziet kun je goed de details zien en door het zonlicht kwamen ook de iriserende kleuren goed uit aan de hals, maar ook de buik heeft een prachtige paarse kleur, dat had ik nog nooit zo gezien.Het mannetje fazant liep op zijn gemak over een pas bewerkte akker en vond daar van alles wat hij met smaak naar binnen werkte. Ik kon niet goed zien wat hij nu precies at, wie weet pikte hij wel net ingezaaide zaadjes. Het voedsel van fazanten bestaat meest uit bessen, zaden en ander plantaardig materiaal en verder insecten en ze schijnen zelfs wel hagedissen te eten.
Ik was verbaast dat de fazant zich niks van mij aantrok, hij had me intussen wel degelijk gezien. Tot nu toe was mijn ervaring dat de fazanten meteen in de dekking gaan. Ik heb me dus even helemaal uitgeleefd nu zich deze mooie kans voordeed.
Ik had in eerste instantie de 500mm lens bij de hand, waar ik al snel de 1.4 converter tussenuit had gehaald. Maar gelukkig had ik de 300mm ook bij me omdat ik hoopte op oranjetipjes, die ik overigens helaas nog niet heb gezien. Met de 300 mm kon ik net de hele fazant op de foto krijgen zodat ook de lange sierlijke staart te zien is. Die lange staart is toch ook wel heel kenmerkend voor de fazant. Het was echt genieten van deze vogel en wie weet genoot dit mannetje ook wel van alle aandacht. Het leek alsof hij er af en toe een helemaal voor ging staan of zou dat toch weer mijn fantasie zijn. Hoe dan ook mooi om dit dier in volle glorie te kunnen bewonderen.Ik heb een klein half uurtje bij dit prachtige dier staan kijken en al die tijd bleef het dier onverstoorbaar door foerageren. Hij bleef ook voortdurend op dezelfde korte afstand aanwezig en verwijderde zich niet. Ook voorbijrijdende auto's kregen geen enkele aandacht, de belangstelling van de fazant lag uitsluitend bij eetbare zaken. Uiteindelijk vond hij het welletjes en ging er bedaard vandoor via een diepe sloot, waarna hij voor mij onzichtbaar werd. Ik heb hem daarna maar met rust gelaten en ben blij met de serie die ik aan deze ontmoeting heb overgehouden.

Reacties

 1. Hoi Coby
  mooie serie is dit een vogel met heel veel kleur erg mooi.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig, Coby. Ja, meestal gaan ze er vandoor. Maar hij zal wel honger gehad hebben. Niets erg, dan kon jij tenminste deze mooie serie schieten. Op foto 1 komen de kleuren prachtig tot hun recht. Mooie dieren zijn het toch. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk om z,on mooie fazantenserie te zien,ze zijn ook zo mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Coby
  Mooie serie met een fraaie kleurenpracht. De fazant zie je helaas niet meer zo vaak en daarom is deze serie zo leuk.

  Froet,
  Peter van de Beek

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat een schitterende fotoserie Coby!
  mijn ervaring is ook dat ze er meestal snel vandoor gaan
  en in dekking gaan.soms heb je echter geluk ;-)
  vooral de kleuren komen prachtig uit. top!
  en die oranjetipjes komen wel :-))
  groetjes Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goede morgen Cobie ,

  Heerlijk om deze prachtige vogel zo mooi in beeld te brengen , het is niet altijd makkelijk om hem te platen zo vlug en soms heel schuw kruipt hij tussen riet en in hoog gras , maar het is je gelukt !!!
  en hoe !
  gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby,
  Ik probeer ook al een hele tijd mooie foto's te maken van fazanten, maar het zit niet erg mee. Zoals jij ook beschrijft zijn ze vaak erg schuw en achterdochtig, ze gaan er vaak snel vandoor. Ik moet er wel bij zeggen dat ik ze niet vanuit de auto goed in beeld heb kunnen krijgen. Jij mag je gelukkig prijzen dat deze haan zo dichtbij bleef. Het heeft je in ieder geval een hele reeks mooie platen opgeleverd, die niet alleen haarscherp zijn maar ook heel mooi de kleurenvariatie laten zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai Coby,

  Soms heb je een beetje geluk nodig en dan blijft de echte liefhebber net zo lang genieten van zo'n buitenkansje totdat het dier uit zicht verdwijnt. Als je, zoals jij, optimaal gebruik maakt van deze gelegenheden, krijg je ook de mooiste series.
  Zeker als je de fazant in deze periode zo mooi kunt vastleegen. Prachtig hoe jij met deze foto's de kleurenpracht kunt laten zien.
  Veel fotografen zouden een paar plaatjes geschoten hebben en door gereden zijn, maar dan krijg je toch nooit de resultaten die jij hier nu laat zien.
  Top gedaan en een hoop mensen zullen dit graag na willen doen de komende weken.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw, die kwam lekker dichtbij. Prachtige serie, wat een kleuren, en doordat je hem zo dichtbij kon fotograferen zie je prachtige details in de veren.
  groetjes ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mazzel om pa fazant zo mooi te kunnen fotograferen Coby, super mooie kleuren.
  Pracht serie.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wow Coby, die heb je wel heel erg mooi in beeld gebracht, je moet met een big smile op je gezicht naar huis gereden zijn!
  Wat een kleurenpracht, ik heb je foto's met plezier en bewondering bekeken.

  Groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie serie Coby, wat een mooie kleuren heeft de fazant toch hé.
  Dit is genieten hoor.
  Ik dacht toch nog maar even tussendoor wat reageren, vanmiddag weer verder met de website.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dit was inderdaad een onderwerp dat nog miste in jouw mooie serie, exotisch prachtig

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als ik in de Wieringer,eer rijdt en ik zie een fazant dan weet ik al
  dat ik heel voorzichtig moet dien want hij gaat er of vandoor
  of hij maakt zich heel klein en plat als hij in het gras zit :-) Ik vind de kleuren
  van de fazanten man echt prachtig om te zien. Heel rijk aan kleuren en ook
  zijn tekening mag er zijn :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Diverse soorten vinken voor de lens