Herfstbeelden

Onlangs ben ik op pad geweest om herfstbeelden te maken. Ik wilde me in ieder geval richten op paddenstoelen. Aangezien er mist werd voorspeld hoopte ik ook nog wat mooie sfeervolle landschapsfoto's te kunnen maken. Het werd een heerlijke morgen maar de omstandigheden waren toch net even anders dan ik gewenst had.Inmiddels is er overal veel regen gevallen, maar toen ik 8 oktober op stap ging was het in de bossen behoorlijk droog en viel het aantal paddenstoelen me eigenlijk tegen. Gelukkig waren er toch wel een aantal paddenstoelen te vinden. Onder andere deze Vliegenzwam die ik met de standaardzoomlens heb gemaakt en een grote groep zwammetjes die ik niet bij naam ken.


Er was sprake van dat er mist zou zijn en ik hoopte daar fijn gebruik van te kunnen maken. En het zonlicht zou mogelijk mooi door de bomen te vangen zijn als de zon zou doorbreken.
Maar zowel de mist als de zon hadden er beiden niet veel zin in. Ik moest het doen met een heel klein beetje mist en een zonnetje dat er heel af en toe even plagerig bij kwam. Bovenstaande foto's zijn dus niet helemaal geworden wat ik had gehoopt te kunnen maken maar ik vind ze toch wel sfeervol.De zon had ik er ook graag bij willen hebben, bij het kieken van deze kleine paddenstoeltjes. Ik ben geen echte paddenstoelenkenner en hou het er maar op dat dit mycenasoorten zijn. Maar ook hier had ik niet de gewenste medewerking van de natuur. Ik heb daarom gebruik gemaakt van een klein lampje om wat meer licht te krijgen. Het zijn geen spectaculaire foto's maar ik ben er best tevreden mee en ik hoop de komende weken nog wel meer paddenstoelen tegen te komen.Nog zo'n klein mini paddenstoeltje en ook al in een totaal groene omgeving en weinig bruikbaars om daar verandering in te brengen. Een dennenappel die ik in de buurt legde leek wel een hondendrol, dus die heb ik maar weer verwijderd. Deze foto's moeten het hebben van de kracht van de eenvoud en dat is ook mooi. Groen is een kleur die je laat ontspannen dus je wordt vast heel relaxed als je er een tijdje naar kijkt.Maar niet alles was groen in het bos hoor, de Amerikaanse eik verraste me met een uitbundig kleurrijke tooi waar menig Oranjesupporter jaloers op zal zijn. Prachtige bomen zijn het die Amerikaanse eiken en ik hoop dat de natuurorganisaties het uit hun hoofd zullen laten om al deze bomen te verwijderen omdat ze zogenaamd niet in Nederland thuis zouden horen. Voor mij is het ieder jaar weer een genoegen om ze in de herfst als een van de eerste boomsoorten zo mooi gekleurd te zien.Vliegenzwammen vind ik echt onweerstaanbaar. Het is toch  ieder najaar weer leuk om die tegen te komen. En steeds opnieuw is het een uitdaging om er een aansprekende opname van te maken.
Ik heb ook nog eens even gekeken of er wat viel te doen met de details en met name met de plaatjes. Dat  lijnenspel vind ik boeiend  en de uitdaging is om nog net laten zien dat het om de Vliegenzwam gaat.Omdat ze toch wel tot de toppers behoren van meest gefotografeerde herfstobjecten, besluit ik deze blog met nog een paar opnamen van Vliegenzwammen. Hier compleet in beeld, waarbij ik wat heb gestoeid met de compositie en de scherptediepte. Het zijn gewoon  foto's zonder creatieve bedoelingen. Zo heb ik me dan toch weer een tijdje heerlijk vermaakt en genoten van de rust die er was op de plek waar ik fotografeerde. Er was bijna geen mens te zien en verder had ik alleen gezelschap van vogels zoals Grote Bonte Spechten. Terwijl ik mijn koffie zat te drinken kwam er nog een grote groep Kruisbekken water drinken bij een ven, weliswaar te ver weg voor mooie foto's maar het was een prachtig schouwspel. Eerder heb ik al een prachtige Kruisbekkenserie kunnen maken vanuit een fotohut zie deze blog.

Reacties

 1. als dit nog geen ode aan de herfst is, heerlijk dit is op en top genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een mooie serie. De derde foto is helemaal super.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel, heel mooi, ik ruik de herfst!
  Prachtig en groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie, suggestieve foto's van de herfst bos. Het eerste Foto is mijn favoriet.

  groeten,
  Waldameise

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie foto's Coby
  de herfst heeft ook wel weer iets.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou nou hier spat de herfst toch wel van af, wat een heerlijk blog en wat krijg ik een zin om ook even er op uit te gaan. Ik heb geen favoriet in deze serie, ik vind ze gewoon allemaal wel iets hebben. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je hebt er een prachtige serie van gemaakt.
  De herfst is heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooie foto's. Paddenstoelen (vliegenzwammen) blijven steeds mooi, elk jaar weer.
  De amerikaanse eik kleurt hier ook al mooi, herfst is ook een mooi jaargetijde.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is bekend, vliegenzwammen spreken tot de verbeelding. Ze staan er mooi op en foto's 23 en 13 geven er inderdaad een bijzondere kijk op. Kleine witte paddenstoeltjes tegen een passende groene omgeving zorgen voor een mooi contrast, net als de kleurrijke eiken in een bos. Het is dan een uitdaging om het over te brengen zoals je je dat voorstelt. Bij foto 5 en 7 vind ik dat het best gelukt van de paddenstoeltjes.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wat een prachtige herfstblog Coby!
  de rode kleuren vallen enorm op... schitterend!!
  wat mij betreft mag de Amerikaanse eik ook blijven, wow wat een plaatje.
  mijn favoriete foto's zijn nr 7 en 12, maar de rest is ook erg mooi.
  groetjes, Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie serie van de herfst Coby, je hebt er ook al heerlijke herstkleuren bij dat zie je hier nog niet veel.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een heerlijk herfst blog cobie met een fijne tekst er bij daar ben je top in , ik moet dat echt nog leren hoor !!
  Je besteed veel tijd er aan en ik ben te veel met foto's bezig om er weer andere dingen van te maken !!!
  Maar dit is eigenlijk veel interessanter !!
  Dank je wel !
  grt,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je compliment Annie, ik vind het ook echt leuk om te schrijven
   over mijn belevenissen. Maar de foto's zijn natuurlijk ook heel belangrijk en terecht
   dat jij daar zoveel aandacht aan besteed. Zo geeft iedereen toch zijn eigen accent
   aan zijn of haar weblog.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 13. Mooie serie, weer Coby, je gele Mycena is een Graskleefsteelmycena, zeker als die wat vochtig is druipt de "lijm" van de steel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank voor de naam Kees, toch fijn om te weten wat het is en met jouw beschrijving erbij hoop ik het te onthouden.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 14. Mooie herfstfoto's Coby, vooral de van de plaatjes van de vliegenzwam vind ik prachtig! Ik houd erg van dit soort opnames, super :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dank voor al jullie reacties en commentaren en interessant te lezen
  hoe verschillend er wordt gedacht over de favorieten, duidelijk dat smaken verschillen.
  Ik blijf het heel motiverend vinden om zoveel respons te krijgen, dank allemaal dat
  jullie de moeite hebben genomen om je mening achter te laten.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi herfstblogje. De tweede foto zijn zwavelkopjes. Ik ben net een beetje begonnen met het herkennen van paddenstoelen. Zo leuk! Bij een wandeling lang niet altijd de camera mee, omdat ik vnl. voor de hond ga. Jammer dat het nu vrijwel weer voorbij is met de paddenstoelen. De sfeerfoto's van het bos zijn erg mooi, ook die van de amerikaanse eik. Hij mag blijven. Groet, Annet

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Goeie morgen Coby,
  toch een heerlijk paddenstoelenblog met variatie :-) Het was mij ook tegengevallen hoeveel paddenstoelen of er stonden, maar kennelijk was het inderdaad nog te droog. Kijken of we deze week er aan toe komen om nog even op jacht te gaan. De kleur van die Amerikaanse eik is echt supermooi. Dat zijn de echte warme herfstkleuren :-) Je vliegenzwammen mogen er zijn en die hoop ik ook nog tegen te komen. Je kleine minipaddestoeltje vind ik wel heel mooi uitkomen met wat scherpe takjes mos erbij foto 5 en 8. Heerlijke herfstserie.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het weer doet niet altijd wat we willen maar de herfst is eigenlijk bij alle weersomstandigheden mooi te fotograferen, en het gaat buiten nóg mooier worden. Je kleine mycena in het groen vind ik een schatje en de plaatjes van de vliegenzwam zijn beeldschoon!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtige herfstserie, mooie mistfoto's (sfeervol), de herfstkleuren, de paddenstoelen, vooral de detailfoto's van de vliegenzwam vind ik heel goed.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland