Bramensap maken
Al enige jaren heb ik een flinke bramenstruik in mijn tuin, eentje zonder doornen. Bramen ( Rubus fruticosus) passen heel goed in een diervriendelijke tuin. De dieren mogen dan ook gewoon mee profieren van de Braamstruik, maar zelf hou ik ook veel bramen en ik vind het leuk om vruchten in de eigen tuin te hebben.
Eigenlijk is er bijna het hele jaar wel plezier te beleven aan een Braam. In het voor jaar geniet ik van de mooie frisse bladeren die weer tevoorschijn komen. Vanaf half mei komen en de bloemen tevoorschijn die dan drukt bezocht worden door de bijen en hommels die er stuifmeel komen halen. En door het nijvere werk van deze insecten worden ook de bloemen bestoven zodat er vruchtafzetting kan komen.
Zoals gezegd mogen de dieren wat mij betreft ook vrolijk mee eten van de Bramen in mijn tuin. Vanaf augustus zijn de eerste bramen rijp en tot in de herfst blijven er nieuwe bramen komen. Zelf vind ik het heerlijk om ze zo van de struik te eten, of ik pluk een handje vol voor op een toetje. Heerlijk op chocoladetoetjes of met ijs. Dit jaar was de oogst echter dusdanig groot dat er niet tegen te eten valt. Zodat ik besloten heb om een deel te plukken om er bramensap van te maken.
Voor het sap heb ik mijn eigen recept gebruikt:
1000 gr bramen, 2,5l water, 200 gr suiker, mag witte suiker zijn maar ook rietsuiker, 1 theelepel honing (niet meer anders overheerst het) en een scheut rode wijn.
De bramen met het water aan de kook brengen en dan de suiker, de honing en de rode wijn toevoegen en het geheel zachtjes een half uur laten doorpruttelen. De rode wijn kun je weglaten, maar ik vind zelf dat het meer smaak toevoegt en bovendien gaat het extra lekker ruiken tijdens de bereiding.
Na een half uurtje pruttelen de vruchtenmassa door een zeef halen zodat je een helder sap overhoud en de vruchtenpulp die in de zeef achterblijft doe je weg. Het hete sap in de schone flesje scheppen, deksel er op en klaar is kees.
Ja en als je dan allerlei lekkers in je tuintje hebt is het ook leuk om daar nog wat mee te doen op fotografisch gebied en dus heb ik me ook nog even uit geleefd met de camera.
Best lastig trouwens om bramen mooi op de foto te zetten want ze glimmen enorm en dat geeft veel lichtvlekken. Ik zit nu te bedenken dat ik natuurlijk een witte paraplu had kunnen gebruiken, maar daar heb ik toen niet aan gedacht, goed onthouden dan maar voor een volgende keer.
Af en toe maak ik stillevens waarbij ik dingen gebruik die op dat moment in de tuin of in de natuur zijn te vinden. Altijd doe ik dat op dezelfde plaats en steeds is de gieter een vast onderdeel van de compositie.
Ik vind het zelf heel leerzaam om zo wat te experimenteren met verschillende composities en camera-instellingen. En gewoon mooi om zo in mijn tuintje rustig ongestoord wat te fotograferen. Zo komen er in deze blog allerlei activiteiten samen en ik heb me die middag prima vermaakt met al die bezigheden.
Eigenlijk is er bijna het hele jaar wel plezier te beleven aan een Braam. In het voor jaar geniet ik van de mooie frisse bladeren die weer tevoorschijn komen. Vanaf half mei komen en de bloemen tevoorschijn die dan drukt bezocht worden door de bijen en hommels die er stuifmeel komen halen. En door het nijvere werk van deze insecten worden ook de bloemen bestoven zodat er vruchtafzetting kan komen.
Zoals gezegd mogen de dieren wat mij betreft ook vrolijk mee eten van de Bramen in mijn tuin. Vanaf augustus zijn de eerste bramen rijp en tot in de herfst blijven er nieuwe bramen komen. Zelf vind ik het heerlijk om ze zo van de struik te eten, of ik pluk een handje vol voor op een toetje. Heerlijk op chocoladetoetjes of met ijs. Dit jaar was de oogst echter dusdanig groot dat er niet tegen te eten valt. Zodat ik besloten heb om een deel te plukken om er bramensap van te maken.
Voor het sap heb ik mijn eigen recept gebruikt:
1000 gr bramen, 2,5l water, 200 gr suiker, mag witte suiker zijn maar ook rietsuiker, 1 theelepel honing (niet meer anders overheerst het) en een scheut rode wijn.
De bramen met het water aan de kook brengen en dan de suiker, de honing en de rode wijn toevoegen en het geheel zachtjes een half uur laten doorpruttelen. De rode wijn kun je weglaten, maar ik vind zelf dat het meer smaak toevoegt en bovendien gaat het extra lekker ruiken tijdens de bereiding.
Na een half uurtje pruttelen de vruchtenmassa door een zeef halen zodat je een helder sap overhoud en de vruchtenpulp die in de zeef achterblijft doe je weg. Het hete sap in de schone flesje scheppen, deksel er op en klaar is kees.
Ja en als je dan allerlei lekkers in je tuintje hebt is het ook leuk om daar nog wat mee te doen op fotografisch gebied en dus heb ik me ook nog even uit geleefd met de camera.
Best lastig trouwens om bramen mooi op de foto te zetten want ze glimmen enorm en dat geeft veel lichtvlekken. Ik zit nu te bedenken dat ik natuurlijk een witte paraplu had kunnen gebruiken, maar daar heb ik toen niet aan gedacht, goed onthouden dan maar voor een volgende keer.
Af en toe maak ik stillevens waarbij ik dingen gebruik die op dat moment in de tuin of in de natuur zijn te vinden. Altijd doe ik dat op dezelfde plaats en steeds is de gieter een vast onderdeel van de compositie.
Ik vind het zelf heel leerzaam om zo wat te experimenteren met verschillende composities en camera-instellingen. En gewoon mooi om zo in mijn tuintje rustig ongestoord wat te fotograferen. Zo komen er in deze blog allerlei activiteiten samen en ik heb me die middag prima vermaakt met al die bezigheden.
Hoi Coby
BeantwoordenVerwijderendat ziet er goed uit die jam je hebt er mooie foto's van gemaakt.
groetjes Herman.
dit is prachtig ,naarrrrr......ik denk dat je iemand mist die het komt keuren .(grapje) nee het ziet er heel leuk uit ,zelf maak ik ook ieder jaar ons eigen vruchtensap.
BeantwoordenVerwijderenHet water loopt mij in de mond. Heerlijk is bramensap zoals mijn moeder het maakte en dan samen met griesmeelpudding.
BeantwoordenVerwijderenIk heb vorige week vlierbessensap gemaakt, nooit aan gedacht om er een blog van te maken.
Mooie foto's, vooral die eerste vier en de laatste!
Groetjes Anne-Marie
Ja het is wel een bezigheid die ook oude sentimenten geeft, dat maakt het
Verwijderenextra leuk.
Dank voor je compliment.
Natuurkieker Coby
Oh, wat zijn je stillevens mooi, Coby. Ik vind het ook heerlijk om met dat soort dingen bezig te zijn. Je hebt toch zeker een aardige bramenstruik in je tuin. Wat een bramen. In mijn jeugd gingen we altijd bramen in de duinen plukken. Je kon dan een dagkaart kopen om daar te mogen komen. We maakten er ook jam en sap van. Heerlijk! Geniet er straks maar lekker van. Groetjes, Joke
BeantwoordenVerwijderenHa jij hebt dus ook al van die leuke herinneringen aan vvroeger bij het bramen plukken en sap en jam maken :-)
VerwijderenIk heb inderdaad een behoorlijke struik die een groot deel van de schutting begroeid.
Het fotograferen van stillevens is gewoon leuk om te doen en ik kan me voorstellen dat jij dat ook leuk vind.
Natuurkieker Coby
Super! Goeie tip van die rode wijn.
BeantwoordenVerwijderenDank Angelika, de wijn is echt een aanrader, het geeft zoveel extra geur al tijdens de bereiding,
Verwijderenheerlijk is dat.
Natuurkieker Coby
Dit ziet er goed uit Coby.
BeantwoordenVerwijderenLijkt mij heerlijk de bramensap.
Je stillevens zijn ook echt prachtig.
Ja echt lekker dat sap.
VerwijderenEn dank voor je complimnet.
Natuurkieker Coby
Cobie ik heb maar een woord wat me te binnen schiet GEWELDIG !!!
BeantwoordenVerwijderenVooral die mooie stillevens prachtig gewoon !!
En de bramen hebben wij ook zo als sap gemaakt en door de Yoghurt gedaan elke dag HEERLIJKKKKKK
GRT,
Annie
Dank Annie en leuk dat jij ook zo hebt genoten van bramensap, ik
Verwijderenheb intussen gehoord dat er ook mensen zijn die het niet lekker vinden,
daar begrijp ik helemaal niets van.
Natuurkieker Coby
Mooi! Ziet er lekker uit, maar de stilleven foto's zijn ook prachtig. Bramensap werd bij ons thuis "uitgeperste broertjes" genoemd door mijn broer en mij, je snapt wel waarom!
BeantwoordenVerwijderenhahaha, ja die uitgeperste broertjes begrijp ik wel en vind ik erg grappig, dat vergeet ik vast niet weer :-)
VerwijderenDank voor je compliment voor de stillevens.
Natuurkieker Coby
Bramenwijn klinkt heel fijn, moet ik maar eens op zoek naar een recept.
BeantwoordenVerwijderenNatuurkieker Coby
Leuk blog, brengt meteen mooie herinneringen boven aan de bramenstruik vroeger bij mijn ouders in de tuin. Ik heb heel wat bramensap en -jam gegeten, en nog steeds is de braam één van mijn favoriete vruchten. Het hoort gewoon bij de herfst. Je stilleven vind ik echt goed geslaagd. Groetjes
BeantwoordenVerwijderenLeuk verhaal en lekker recept. Ik vind de stillevenfoto's ook erg leuk, mooie herfstcompositie.
BeantwoordenVerwijderengroetjes Ghita
Hai Coby,
BeantwoordenVerwijderenWat doe je met het overgebleven vruchtvlees? Daar ben ik dan weer benieuwd naar.
En, kun je ook niet eens zo'n blogje maken over het maken van bramenjam?
Wel een ontzettend leuk idee om er een blogje aan te besteden, want ik denk dat je hier wel een aantal mensen een plezier mee doet.
Leuk ook die stillevens en ook zeer mooi gefotografeerd. Alleen de achtergrond vind ik niet zo mooi. Het hoort er wel bij, maar kan volgens mij toch mooier. Misschien een mooi gedrapeerde doek ophangen?
Groetjes,
René
Wat ik doe met het overgebleven vruchtvlees... tja dat verdwijnt in de groene container. Ik heb nog even getwijfeld of ik het op de fruitschaal voor de insecten zou leggen, dat had misschien ook gekund.
VerwijderenBramenjam maak ik eigenlijk zelden, ik ben niet zo dol op al die pitjes die daar dan in zitten.
En wat je opmerking over de achtergrond betreft, ik gebruik met opzet deze achtergrond, die hoort er bij zoals je zelf al opmerkt.
Uiteraard kun je met behulp van doeken een verfijnder stilleven maken, maar was juist niet mijn bedoeling, dan wordt het naar mijn smaak te veel een studiofoto en dat was niet mijn wens, het moet een beetje landelijk ogen.
Natuurkieker Coby
Inderdaad, dan wordt het meer een studiofoto. Laat maar weer eens blijken dat je overal goed over nadenkt en niet zomaar iets doet.
VerwijderenGroetjes,
René
Je maakt geen jam omdat je de pitjes in de bramen niet fijn vindt? Die zeef je er voor het sap toch ook al uit? Dat doe je ook als je jam maakt. Leuke blog. Succes!
Verwijderenhmmm...lekker! Geniet er van!
BeantwoordenVerwijderenEchte herfstfoto's, mooi met die kleuren. Ik houd er wel van :)
Groet,
Anne
Hmmm ... lecker, ich liebe Brombeerkonfitüre. Das sind die schönen Seiten des Herbstes. Die Ernte.
BeantwoordenVerwijderenIhre Fotos ... vorallem die letzten zwei - Stillleben - gefallen mir sehr.
Liebe Grüße
Waldameise
Waldameise
Hallo Coby,
BeantwoordenVerwijderenMooie stillevens heb je gecreëerd. Heerlijk om daar een poosje mee bezig te zijn. Dat was een rijke oogst aan bramen uit eigen tuin.
leuk verslag en geniet er maar lekker van de komende maanden.
groeten, Gonnie
zelf heb ik niet zo veel met stillevens, maar deze zijn erg mooi Coby.
BeantwoordenVerwijderenwat me vooral opvalt is de prachtige kleur van de bramen! echt top!
bij mij glimmen ze dus altijd (wat je zelf ook al aangeeft).
groetjes en fijn weekend,
Nathalie
Ik kreeg de tip om de bramen te fotograferen in een tunneltje van kippengaas met daar overheen fleecedoek, om zo de schittering van het licht op de Bramen te verminderen.
VerwijderenNatuurkieker Coby
Hoi Coby,
BeantwoordenVerwijderenik wist niet eens dat er bramenstruiken bestonden die geen doornen hadden!
Waar ik woon stuikt het van de bramenstruiken (met doornen wel te verstaan hihi....) maar ik pluk ze eigenlijk nooit!
Je hebt er prachtige foto's van gemaakt en...... heerlijk sappen. Jammer dat ik door het scherm heem niet even stiekum kan proeven :-)
Je stillevens vind ik werkelijk prachtig. Mooi met de Hortensia , druiven en pompoenen.
Daarvoor dan ook een dik compliment.
Groetjes, Helma
Dank voor jullie reacties en commentaren.
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat het bij veel mensen ook jeugdsentiment naar boven haalt, kun je nagaan hoe belangrijk
het is dat je dit soort dingen als kind doet samen met je ouders. Fijn bramenplukken en daarna genieten
van het sap en de jam.
Mooi om te horen dat jullie mijn stillevens kunnen waarderen.
Natuurkieker Coby
Heerlijk en prachtige foto's!
BeantwoordenVerwijderenGroet,
Angelika
Vandaag bramen geplukt en exact dit recept gebruikt, het is heerlijke sap!! Dank je
BeantwoordenVerwijderen