Grote Groene Sabelsprinkhaan peuzelt een wants op

Sprinkhanen vind ik bijzondere dieren, ze zien er vaak prachtig uit en zijn de moeite waard om eens uitgebreid te bekijken. Dat bekijken valt vaak niet mee wat sprinkhanen houden meestal niet van al die aandacht en springen zo gauw er gevaar dreigt vaak weg in de vegetatie. Maar af en toe lukt het om zo'n diertje eens wat langer te bekijken zoals het geval was bij deze Grote Groene Sabelsprinkhaan (Tettigonia viridissima). Het is al weer even geleden dat ik hem zag namelijk half augustus, maar ik vind het toch leuk om hem of liever gezegd haar nog even te late zien.De Grote Groene sabel Sprinkhaan dankt naam aan de indrukwekkende sabel-vormige legbuis van het vrouwtje. Veel mensen vinden die legbuis maar griezelig en denken dat het dier je daar mee kan steken. Het vrouwtje steekt er echter geen mensen of dieren mee maar gebruikt het om haar eitjes af te zetten in het zand of in boomschors. Het vrouwtje meet inclusief de lange legbuis tot 8cm en daarmee is deze soort de grootste sprinkhaan die we in Nederland kennen.
De Grote Groene Sabelsprinkhaan is bepaald geen vegetariër. Ze voedt zich met allerlei soorten insecten, rupsen, bladluizen en zelfs andere sprinkhanen. Hier heeft zij een wants te pakken. Heel doelbewust ging het vrouwtje Grote Groene Sabelsprinkhaan  op haar doel af. Ik had het in eerste instantie helemaal niet in de gaten, wel viel het me op dat ze zich niks van mijn aanwezigheid aantrok. Maar zij had gezien, wat ik niet gezien had, namelijk een heerlijke wants.


Met haar grote stevige kaken knipte ze het arme dier in korte tijd in stukken. Dat ging echt razendsnel, ze greep de wants met haar stekelige voorpoten en die kon vervolgens geen kant meer op. In mum van tijd was er van de wants niets meer over. Het was wel wat lastig om het goed in beeld te brengen want de sprinkhaan zat tussen de vegetatie te smikkelen en uiteraard niet mooi open en bloot voor mijn lens.
Maar uiteindelijk is het me toch gelukt de sterke kaken goed in beeld te brengen en dan begrijp je wel dat je maar beter geen wants kunt zijn, want dan ben je kansloos.


Bijzondere dieren zijn het en ik moet zeggen dat ik het ook heel leuk vind om ze te fotograferen. Ook wel een uitdaging want zoals al gezegd houden sprinkhanen er niet van om in de belangstelling te staan.
Geen wonder trouwens want sprinkhanen staan vaak op het menu bij andere dieren, veel vogels bijvoorbeeld lusten wel zo'n lekker eiwitrijk hapje. Zo heb ik al eens een hele familie Torenvalk vastgelegd die zich allemaal te goed deden aan sprinkhanen zie deze blog.
Maar nu was het dus de Grote Groene Sabelsprinkhaan die zich vergreep aan een wants en zo is maar eens weer duidelijk dat het in de natuur eten en gegeten worden is.
Wie nog meer wil lezen over de Grote Groene Sabelsprinkhaan kan even kijken op deze blog.

Reacties

 1. Mooi vast gelegd Coby, het valt mij wel eens op dat dit soort Sprinkhaan aardig blijft zitten voor foto's. De laatste die ik zag hield me wel goed in de gaten. Andere soorten zijn inderdaad veel sneller verdwenen. Maar wat een geluk had jij met dit moment, leuk om er van mee te genieten. Al ben ik wel blij dat ik geen Wants ben! Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schitterend verhaal Coby en opnieuw grappig hoe wij samen met hetzelfde bezig zijn, jij met de Grote Groene Sabelsprinkhaan, ik met een nog te publiceren serie over Veldsprinkhanen. Fantastische beestjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja dat is zo we hebben nogal eens eenzelfde insteek wat betreft natuuronderwerpen.
   Ik ben benieuwd naar je veldsprinkhanenblog.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 3. Hey Coby,

  Wat een mooie show heb je mogen fotograferen. Dat het technisch niet altijd mooi is, is niet belangrijk. De foto's zijn goed scherp, de sprinkhaan zit in zijn natuurlijke omgeving. Wat is nu mooier.
  Arme wants, maar goed het is inderdaad eten en gegeten worden. Zo is het cirkeltje weer rond. Wij mensen zitten daar ook in, maar staan wel aan het einde en worden niet opgegeten. Stel je voor zeg...
  Vorige week was ik bij de voorpremiere van de nieuwe wildernis, geweldig wat een film. Ook daar was het eten en gegeten worden.

  Maar ik heb er weer wat van geleerd en er van genoten.

  Gr. Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat heb je de maaltijd goed in beeld kunnen brengen ,dan moet ze toch wel een tijdje stil gezeten hebben ,en dat gebeurt anders niet zo gauw.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mooi en herkenbaar verhaal Coby!
  ze zijn erg groot en daardoor vind ik ze toch wel iets 'eng'.
  natuurlijk weet ik dat ze niks doen, maar ze kunnen er vrij plotseling
  vandoor gaan (of vliegen) en dat maakt dat ik er nogal eens van schrik.
  vooral de pose op foto 1 vind ik mooi.
  knap dat je het opeten van de wants toch nog zo mooi in beeld hebt kunnen brengen!
  op foto 7 zijn de monddelen erg mooi te zien... super!
  groetjes, Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby
  mooi van zo dicht bij het is een heel apart beest die sprinkhaan erg mooi.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo kun je de hele kringloop laten zien. Mooi gedaan Coby. Ze zijn van zo dichtbij echt indrukwekkend. Net aliens. Jij had nog het geluk dat het etenstijd voor haar was, dat maakt het nog spectaculairder.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een smakelijk hapje zo te zien, mooi gefotografeerd! H groet, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zulke mooie foto's van zo een klein prachtig diertje.

  Groetjes,
  Jeanine

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Cobie dit is echt mijn lievelings insect zo mooi en elegant hij soms kan lopen en vliegen kan hij ook dan lijkt hij net een libel !!
  Mooi vastgelegd hoor !!
  grt,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo mooi om een sprinkhaan eens van heel dichtbij te kunnen bekijken, wat een bijzonder dier, bijna een kunstwerk!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige serie van deze sprinkhaan heb je kunnen maken Coby.
  Foto 4 en 9 vind ik geweldig.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een buitenkansje om dit te kunnen fotograferen, Coby. Je hebt het heel mooi gedaan. Een maand geleden heb ik er ook een gefotografeerd, maar echt mooi werd het niet. Het zijn nog grote insecten eigenlijk en voordat je het weet schuift hij uit je kader. Bij jou is het goed gelukt en dan nog etend ook. Prachtig. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooie foto's en interessante informatie Coby. Ik ben wel blij dat het een relatief klein diertje is want eigenlijk vind ik haar er best wel eng uitzien.... Brrrr ;-) Groetjes, Robyn

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Interessant om te lezen en fraai geïllustreerd! Leuk om zo'n moment te volgen en altijd weer jammer dat ze dan niet even op een fotogeniek plekje gaan zitten ;).
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hai Coby,

  Een blogje voor op het lijstje! Hele interessante weetjes en ik durf te wedden dat bijna 100% van de mensen niet weten, dat het geen angel is maar een legbuis en dat deze sprinkhaan geen vegatariër is.
  Dan ook nog eens erg knappe foto's, gezien de omstandigheden, en je kunt weer spreken van een topberichtje.
  Tsja, als je zoveel kennis hebt, dan weet je ook wel wat je moet fotograferen. Mensen die de kennis niet hebben, hadden een paar foto's van deze sprinkhaan gemaakt en waren weer doorgelopen, niet wetende wat ze allemaal missen.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja met je eens dat kennis hebben van de natuur er voor zorgt dat je meer gaat zien en je meer
   bijzondere dingen zult zien en kunnen vastleggen. Ik zal hem op het lijstje plaatsen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 17. Sprinkhanen zijn fascinerende insecten, die ik graag mag zien, dus als je me dan zo'n serie voorschotelt waar hij ook nog eens een wants oppeuzelt, nou, dan trakteer je mij op een heel fijn blogje!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Schitterende serie, prachtig vastgelegd hoe de sprinkhaan de wants opslokt.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dank voor jullie reacties en commentaren, leuk te horen dat jullie dit blogje
  kunnen waarderen, een stukje natuur waarbij de belevingswaarde het belangrijkste
  was voor mij en de foto's ondersteunend voor het verhaal.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat ontzettend mooi vastgelegd Coby.
  De sprinkhaan die een insect oppeuzelt. Je moet het maar net zien
  en ook nog eens kunnen vastleggen. Echt super platen.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders