Schotse Hooglanders in de sneeuw

Schotse Hooglanders (Highland Cow) komen oorspronkelijk zoals hun naam al zegt uit Schotland.
Ze zijn met hun bouw en langharige dikke vacht prima aangepast aan strenge winters en kunnen dan ook het hele jaar buiten blijven.Een tijdje geleden heb ik een blog gemaakt van een groep Schotse Hooglanders die door het water trekt, met een schattig kalfje er bij zie deze blog. Toen er onlangs sneeuw lag kwam ik ook langs zulke mooie grote grazers en heb ik een aantal van deze dieren in een winterse omgeving vastgelegd.
Het was dus koud winterweer zaterdag 8 december 2012, maar dat deert deze imposante koeiensoort dus niet. Prachtige dieren zijn het en in zo'n sneeuwwit landschap steken ze ook mooi af tegen  de omgeving.Een van de koeien stond vlak voor een wildrooster en daar kan zo'n dier dus echt niet overheen. Je hebt echter het gevoel alsof ie zo naar je toe zal lopen. Over het algemeen zijn Schotse Hooglanders niet agressief, maar er wordt wel aangeraden om toch zoveel mogelijk afstand te houden en geen gekke onverwachte dingen te doen.


In dit geval liep ik al helemaal geen gevaar want er zat er afrastering tussen en overigens leken ze ook helemaal geen kwade bedoelingen te hebben. Wel kwamen ze nieuwsgierig kijken wie daar zoveel belangstelling voor hen leek te hebben.Met hun lange haren die ook voor hun ogen hangen en dat in combinatie met de enorme horens, geeft ze toch wel wat een woest uiterlijk en maakt ze extra fotogeniek.
En zo'n grote snuit is toch ook prachtig, daarmee heeft het dier net in de sneeuw lopen wroeten om eetbare zaken te zoeken.
Het is een mooie koeiensoort en inmiddels een vertrouwd beeld in veel Nederlandse natuurgebieden, waar ze helpen om de vegetatie in toom te houden.

Reacties

 1. Prachtige foto's van de Schotse Hooglanders in de sneeuw Coby. Mooie beesten zijn dat ook om te fotograferen.
  Mooie close-up je laatste.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig Coby!
  Ik vind Schotse Hooglanders leuk en zo in de sneeuw helemaal.
  Gave foto`s met als leukste de laatste, schitterend de sneeuw tussen de vacht.

  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto's deze grote jongens zien er woest uit, maar ze zijn helemaal niet gevaarlijk vind ik.
  De foto zijn prachtig zo met de sneeuw.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben niet zo van het geklooi met dieren, maar als het toch zou kunnen van deze "koetjeberen" kleintjes te maken.....dat zou leuk zijn in de tuin! Schotse hooglanders op knuffelformaat! Ze zijn geweldig, ook groot en je hebt er prachtige foto's van gemaakt Coby. Het snuitje is helemaal top! Die heb ik meteen op Pinterest gezet.
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha mini schotse hooglanders in de tuin... volgens mij kun je er beter een mooi Tintangel-ontwerp van maken en hem in vilten uitvoering in de tuin zetten.
   En leuk dat de snuit nu op Pinterest staat.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 5. Wat een mooie beesten zijn dat, Coby, zeker met die sneeuw er bij. Je foto's zijn ook mooi. Ze hebben hier in een natuurgebied ook van die Schotse Hooglanders geplaatst. Ik houd maar wat afstand. Ze zijn toch wel erg groot. Foto 7 vind ik een foto die er echt uitspringt. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een heerlijke serie Coby wat een beesten zijn het vooral als ze hun kapsel nog niet hebben opgemaakt. geweldig dit woest uitziende stoere dier dat toch haast in veel landschappen zich thuis mag gaan voelen,je hoort toch eigenlijk weinig dat er ongelukken mee gebeuren doordat de mensen er te dicht bij in de buurt komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby,
  Ja, geweldige beesten zijn het. Ik vind ze erg fotogeniek, mooie serie. Vooral de close-up!
  Ik heb een tijdje geleden ook Schotse Hooglanders op de plaat gezet, maar toen liepen ze nog in het groen. In de sneeuw heeft het een Toendra-achtige sfeer (in Nederland!).

  Groet
  Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Coby,
  Mooie, warme kleur heeft de vacht. Kleurt mooi bij de beukenbladeren in je 4e foto.
  De 4e vind ik de mooiste wat beeldopbouw betreft.
  De laatste is grappig met die grote rose snuit.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldig Coby
  mooi die beesten in de sneeuw .
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gossie, het lijkt wel of er bij jullie de hele week sneeuw gelegen heeft, tjongejonge, jij hebt er echt flink van kunnen profiteren, en gelijk heb je!
  Goed dat je er aan dacht om de Hooglanders te gaan fotograferen, ze doen het erg leuk in de sneeuw.
  De laatste foto is erg komisch ;-)
  groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes, ik heb me die dagen inderdaad even helemaal uitgeleefd en alles omgezet wat ik maar kon omzetten. Ik kan je wel verklappen dat ik nog meer sneeuwfoto's heb...
   De Hooglanders heb ik overigens niet bewust opgezocht, maar ik zag ze staan op mijn rondje en toen zag ik wel mogelijkheden voor een paar leuke opnames.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 11. Wat een prachtige serie foto's heb je gemaakt van deze stoere knuffelkoeien. Ik heb er overigens wel respect voor, want zo aardig zijn ze niet altijd...
  Vooral de foto's met de herfstbladeren erbij vind ik heel mooi. De kleur komt precies overeen met die van de koeien, prachtig!
  En die close-up is natuurlijk helemaal super.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een goed idee daar eens te gaan kijken met een pak snee..
  geeft een mooi effect met de kleur van deze mooie koeien
  Je hebt er mooie composities van gemaakt...
  complimenten voor je mooie blog en voor het delen..

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooie dieren zijn het toch, en super die foto's in de sneeuw. Onze zoon noemde ze toen hij nog klein was steevast 'Stoere Koeien'.
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier staan ze ook maar het ontbrak vooralsnog aan echte droge sneeuw om zoiets moois te kunnen schieten. Een fraaie serie...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heerijke sneeuwplaatjes, die mij doen verlangen naar een wandeling door de knisperende sneeuw, met een zonnetje erbij en nieuwsgierige dieren die je vanaf de kant aankijken.
  Mooie serie van deze schitterende dieren.
  groetjes Ghita

  PS: ik heb geen idee waarom je geen melding krijgt van mijn nieuwe blogs, misschien toch iets dat na de overgang naar nieuwe PUNT niet helemaal goed werkt, zo zijn er ook vaak problemen met reageren, dat de reactiebalk er niet staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Coby,

  alleen al het feit dat ze in de sneeuw lopen vind ik prachtig :-)
  Het zijn ook best fotogenieke beesten en in de sneeuw komen ze gewoon heel mooi uit.Ook het zonnetje wat op ze schijnt maken de platen nog eens mooier.
  Heel sfeervol blog.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo Coby,

  Het lijkt wel of jij in een heel ander land woont als ik deze foto's zie. Wat een geweldig contrast van deze SHL's in de sneeuw. Typische winterse opnames die menig natuurfotograaf wenst te maken. Omdat hier niet veel sneeuw lag geniet ik des te meer van deze mooie opnames. Je eerste 4 opnames komen wel heel mooi over en als laatste nog een kopportet van deze bijzondere runderen.

  Bedankt voor het delen.

  Groeten,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hai Coby,

  Kijk, dat zijn nou echte winterplaten en precies zoals de winter zou moeten zijn.
  Sneeuw en een blauwe lucht. Dan krijg je tenminste dit soort prachtfoto's en met dat baggerweer van de laatste tijd lukt dat niet erg.
  Prachtige serie, Coby!

  Fijne dagen toegewenst,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtige foto's van deze mooie dieren. Ik mocht ze in Schotland in het echt al bewonderen. Maar is zeker 30 jaar geleden...

  Groetjes,
  Jeanine

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Geweldig! Vooral de foto van de schotten waar ze met z,n tweetjes over het hek kijken.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders