Een stormachtig rondje Drenthe

Zondag 25 november blies er een frisse stevige bries, die aan de kust een echte storm was.
Ook in Drenthe was het bepaald niet windstil en een ideale dag om even uit te waaien en
de wind door je haren te laten wapperen.


Ik besloot naar de Mepper Hooilanden te gaan, een natuurgebied waar ik wel al vaker blogjes aan heb geweid en dat in de winter een toevluchtsoord is voor veel vogels die er komen overwinteren. Een mooi stukje natuur dat zich nog steeds verder ontwikkelt en ook dient als broedgebied voor vogels en waterbergingsgebied.

Grote Zilverreiger
Grauwe Ganzen
Wilde Eenden

In het gebied zaten weer diverse Grote Zilverreigers (Casmerodius albus), ik heb er 8 geteld, maar er kunnen er best nog meer geweest zijn helaas geen van allen echt mooi te fotograferen. Ganzen waren er ook volop en vlogen af en aan zoals dit groepje Grauwe Ganzen (Anser anser).
Ook verblijven er honderden eenden op de plas waaronder veel Smienten en zoals op de foto te zien is ook veel Wilde Eenden (Anas platyrhynchos).


Ik ga vooral naar het gebied toe voor de vogels maar het is ook een mooi stukje natuur met diverse mooie oude karateristieke bomen, vooral Zwarte Elzen. Er zijn ook bomen die de verhoging van het waterpeil slecht kunnen verdragen en dood gaan, maar bovenstaande ouwe boom heeft het nog goed naar de zin in de Mepper Hooilanden.

jonge Knobbelzwaan

Volwassen Knobbelzwaan

Er zaten ook diverse Knobbelzwanen die flink meedeinden op het golvende water.
Hier boven een jonge Knobbelzwaan en een volwassen exemplaar. Het jong daagde de oudste af en toe wat uit en werd op een gegeven moment terecht gewezen waarbij het volwassen die de puberzwaan eens even flink bij een poot greep. Dat hielp, want daarna hield hij op met uitdagen.

Koolmees

Roodborst

Roodborst

Toen ik naar de zwanen zat te kijken, stond ik vlak bij struiken waar zich kleine vogeltjes in bevonden. Ik besloot de auto daar eens even wat dichterbij te zetten en vanuit de mobiele schuilhut te kijken wat er precies zat en of dat te fotograferen viel. Er zaten onder andere Koolmezen, Pimpelmezen en een Roodborst. Een Koolmees en de Roodborst lieten zich mooi fotograferen, dat is toch wel leuk in zo'n natuurlijke entourage, ik ben er tevreden mee.Er was niet alleen veel wind, maar er was ook nog eens weinig zon, zodat het echt behoorlijk frisjes was zo op de vlakte.
Maar tegen de tijd dat ik vertrekken wilde kwam de zon er toch voorzichtig bij en scheen mooi door de inmiddels kale bomen. Ik vind dat een van de mooie dingen van deze tijd van het jaar, dat je weer van die mooie takkenstructuren kunt zien.


Op de terugweg kwam ik onverwacht nog een familie Wilde Zwaan tegen, waar ik nog ruim een uur  bij heb zitten kleumen en genieten. Geweldige vogels vind ik het en had al een paar weken naar ze uit gekeken. Ik heb daar  een aparte blog van gemaakt, maar hier alvast een foto van het gezin Wilde Zwaan met pa, ma en hun vier kinderen.

Reacties

 1. Hoi Coby
  wat een heerlijke foto serie is dit.
  mooi die wilde zwanen.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heerlijk zulke series wat heb je die oude bomen er mooi op staan en dan een hele familie wilde zwaan als toegift.als je hiermee thuis komt dan ben je je kou toch snel weer vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het ziet er inderdaad nogal onstuimig uit, Coby. Maar wat is het dan heerlijk stil, hè. Meestal zie je dan geen mens. Mooi blog weer. Jij hebt ook al zoveel zilverreigers gezien. Hier zitten er ook veel. Het lijkt wel of die soort aan het toenemen is. Fijne zondag. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lekker uitwaaien noem ik dat.
  De wilde zwanen zijn prachtig.
  Fijne zondag, Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige foto's Coby, wat ie het heerlijk om zoveel moois te zien.
  Mooi ook het roodborstje en de koolmees in zijn natuurlijke omgeving.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fraai zo de silhouetten van de kale bomen, vooral foto 1 met de lage horizon vind ik mooi. Ook mooi als de lucht gaat kleuren op het einde van je serie.
  De foto van de familie wilde zwaan is een fijn cliffhanger, want deze zwanensoort spreekt toch wel tot de verbeelding.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby,
  Het was een onstuimig dagje. Ik was die dag in de AWD.....bij windkracht 8 tot 9.
  Mooie serie, vooral de vogeltjes koolmees en pimpelmees komen heel kleurig naar voren in hun grijze omgeving. De foto's van de landschappen zijn ook weer mooi, maar waar ik het meest over verheugd was: DE wilde zwanen, ze zijn er weer. Dan zal ik ze zelf binnenkort ook gaan zien, in de AWD.
  groetjes Ghtia

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Alweer een mooie serie Coby! Ik ga voor de foto's van dat roodborstje, heel mooi!
  Maar de laatste 2 foto's van de kale bomen zijn echte ansichtkaarten geworden.

  Groet,
  Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie serie Coby, prima gebruik gemaakt bij de foto van de grauwe ganzen om de camera mee te trekken waardoor de achtergrond de snelheid accentueert. Mooie close-ups van de koolmees en het roodborstje en ik zie uit naar je serie van de wilde zwanen.

  Gr.,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Coby, het stormachtige zie ik in de beelden niet echt terug, maar je hebt wel een fraai tochtje gemaakt en een grote afwisseling aan foto's kunnen maken.
  Wat bijzonder dat je de roodborst zo dichtbij kon fotografen, ze zijn zó leuk, die roodborstjes.
  Helemaal met je eens dat die takkenstructuren zo mooi zijn, en zéker tegen zo'n mooi gekleurde lucht.
  En jippie, weer Wilde Zwanen! de winter is echt begonnen ( hier ook de hele ochtend sneeuw!)
  Ik kijk uit naar je blog dat je geheel aan deze mooie wintergasten wijdt.
  groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Coby,

  mooi stukje natuur zie ik hier.
  Die boom is inderdaad heel karakteristiek.
  Je 2e foto vind ik ook heel fraai met een prachtige uitstraling in het landschap.
  Je roodborstje is heel erg mooi maar ook je zwanen.
  Een blog met een varia aan mooie vogels en landschap.
  De zon door de bomen geeft een hele mooie sfeer.
  Echt genieten :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland