Natuur-avontuur in eigen omgeving (11)

Het is al weer een tijd geleden dat ik een blogje heb geplaatst met de titel "natuur-avontuur in eigen omgeving". In deze blogjes laat ik zien wat ik samen met een groepje andere natuurliefhebbers al wandelend in de directe omgeving beleef.
Iedere week gaan we op stap, mooi weer of niet, we gaan lopen en de fototoestellen gaan ook mee.
De hoogste tijd om eens weer een blogje te wijden aan zo'n wandeling.Volgens sommige medebloggers is het komkommertijd in de natuurfotografie. Ik kan me dat helemaal niet voorstellen, ik vind ook de winter een prachtige tijd om te fotograferen, hooguit is het lastig dat de dagen zo kort zijn en de lichtomstandigheden al snel moeilijk worden. Op 13 december was het echter een frisse maar heldere dag, het was zo koud dat er zelfs nog ijs op de vijver lag.
Als ik wandel heb ik tegenwoordig alleen mijn Panasonic lumix FZ100 bij me, een compacte superzoom die me voor dat soort gelegenheden goed bevalt.
Op de vijver lag ijs, maar ook de plassen en wielsporen op de akkers waren nog bedekt met een dun laagje ijs, altijd leuk om te proberen daar wat opnamen van te maken.
Op zo'n wandeling is de natuurbeleving veruit het belangrijkste, maar ook het vastleggen van de mooie dingen die we zien, krijgt aandacht omdat je aan de hand van foto's zo lekker kunt nagenieten van mooie momenten.Er was die dag een prachtige wolkenlucht, die de voorbode was van een regenfront dat er aan zat te komen. Wij genoten van de mooie uitzichten in het agrarisch buitengebied waar we regelmatig een rondje maken. Geen spectaculaire omgeving, maar er is altijd wel wat te beleven en te zien voor wie zijn ogen goed open doet. Daarnaast is het  gewoon leuk om  iedere week samen met andere natuurliefhebbers op stap te zijn.Op dit rondje komen we  langs  een boerderij waar ze als hobby allerlei dieren hebben zoals lama's, herten en diverse vogelsoorten. De herten vonden onze belangstelling zo te zien  wat spannend en stonden bijeen gepakt alert te kijken wat al die fotografen aan de andere kant van het hek van plan waren. Geen echte natuur, maar zo op een doordeweekse wandeling  leuk om even bij te kijken en ze op de foto te zetten.


Er loopt ook een echtpaar Emoe, de grootste vogelsoort van AustraliĆ«.  Het mannetje gedroeg zich nogal macho en zorgde voor een mooi kijkspel, het vrouwtje raakte daardoor ook nogal opgewonden. Gezamenlijk lieten ze zien waarom het loopvogels worden genoemd en ze kunnen snelheden tot 50 km per uur bereiken. Het mannetje probeerde ook  indruk te maken op de herten, maar die deden net alsof het mannetje niet bestond.


Meneer emoe besloot vervolgens dat ie dan maar eens even indruk moest maken op het clubje wandelaars dat hem zo druk stond te fotograferen. Met grote passen kwam hij aangesneld en dan ben je toch wel blij dat er een stevig hek staat. We moesten  rekening houden met zijn lange nek, want daarmee had de Emoe een verrassende reikwijdte.
Een prachtige kop hebben ze en ik wil er nog wel eens een keer met mijn spiegelreflex een  serie van maken.
Aan het eind van de wandeling nog wat aandacht voor de mooie wolkenluchten en in  de winter zijn ook de takkenstructuren een genoegen om te zien.
En zo hadden we dan niet een echt spectaculaire wandeling, maar we genoten allemaal enorm van al die kleine dingetjes  die we tegen komen en de Emoes met hun uitbundige gedrag waren deze wandeling het toetje van de dag.Reacties

 1. wat heerlijk om z,on vast patroon om iedere week samen op stap te gaan,ja dan krijg je zulke mooie foto,s wat zijn die emoes fotogeniek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie ijsfoto's. En die vogelkoppen zijn zooo leuk!

  Groetjes,
  Jeanine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die Emoe.....wat een mooie portretten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's Coby, gezellig om samen te wandelen en te fotograferen.
  Mooie close-ups heb je van de Emoe.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby....

  Idd wat je zeg het is heen komkommertijd
  maar ik denk dat er mensen zij waaronder ik die niet zo van de winter
  houden en daarom niet op pad gaan..
  Maar je serie is super..tjonge wat zijn de
  foto's van de de kop van de Emoe mooi..
  gelijk mijn favorieten toe ik ze zag..
  Denk haast niet dat je die met een spiegelreflex
  kunt verbeteren..ben erg benieuwd..

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby.
  geweldige serie is dit weer
  het is elke keer weer genieten.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow, Coby, wat een mooie dag hebben jullie getroffen, heerlijk! De luchten met die wolkenstrepen vind ik erg mooi, maar die Emoe-koppen vind ik het allerleukst!
  Groeten, marion

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooi ritueel zo'n wekelijkse wandeling. In elk jaargetijde is er inderdaad van alles te zien. Gelukkig laat je ons meekijken. Fijne feestdagen. Groet, Kris

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk hoor zo'n wandeling en dan met zulke mooie foto's thuiskomen!
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nee komkommertijd vind ik het ook niet, want ook bij slecht weer kun je mooie foto's maken, het is alleen niet zo aantrekkelijk om dan op pad te gaan :-(
  Jij had in elk geval een mooie dag, met zelfs nog wat ijs. Die eerste 5 foto's van het ijs springen er uit bij deze afwisselende serie, en andere favo's zijn voor mij de landschapjes 14 en 15, hele mooie composities.
  Fijn weekend en groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Weer een hele mooie serie, Coby. Maar foto 13 spant voor mij toch de kroon. Jullie hebben in het noorden wel interessanter weer dan hier in het westen, hoor. Het is hier alleen maar grijs met (mot)regen. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Schitterende wandeling in het mooie Drente! En komkommertijd?? De mossen kapselen!!!
  Hele fijne feestdagen en veel geluk en mooie momenten in 2013!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,

  heerlijk dat je dat dan ook amen kunt doen.
  Bovendien is de natuur in je eigen buurt ook meestal heel mooi
  en dat laat je hier weer zien ook. Mooie platen
  waarvan vooral foto 10, 12 en 13 mijn favo's zijn.
  Leuk die witte emoe.

  Groetjes, Helma

  Ook voor jou en al je dierbaren, een paar hele fijne kerstdagen en alle goeds voor 2013. Dat we in het nieuwe jaar ook weer mogen genieten van alle mooie platen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Fraaie luchten die het met zonsop en ondergang heel mooi oranje kunnen doen. Je hebt een heerlijke serie van deze omgeving gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben het helemaal met je eens.
  Het is in deze tijd van het jaar zeker geen komkommertijd.
  Vaak zijn het van die kleine dingen die we over het hoofd zien
  Wat dat betreft heeft de blogger in het buitengebied voldoende objecten .
  Fijne feestdagen van eilandstaete.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Coby,

  Ook dicht bij huis kun je mooie dingen zien. IJs en sneeuw zijn altijd fijne onderwerpen om te fotograferen. Foto 4 vind ik van de ijsserie het mooiste. Van de landschappen nr 14 en van de emoeportretten (wat zijn toch fotogeniek!) nr 13.
  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Coby, wat woon je toch op een mooie plek waar je al dit moois tijdens een wandeling tegenkomt!
  Schitterend die Emoe portretjes en ook de ijs en wolken foto`s zijn prachtig.
  Ik hoop dat het nog een keer flink gaat winteren, kan ik lekker van je foto`s genieten.

  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heel mooi, je ijsfoto's spreken mij ook erg aan.
  De close up van de Emoe <1e> en de landschapsfoto's geven een mooi beeld van de natuur in dit jaargetijde.

  groetjes, Truus

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders