Een goede verrekijker voor een betaalbare prijs

Een goede verrekijker maakt je verblijf in de natuur nog veel leuker. Je kunt vaak net even die details zichtbaar maken die nodig zijn om bijvoorbeeld te zien met welke vogel je te maken hebt. Onlangs heb ik mogen ervaren dat er goede verrekijkers te krijgen zijn voor een betaalbare prijs.


Ik werd benaderd met de vraag of ik een verrekijker wilde testen van het merk Eden Quality, niet een van de grote merken, maar het eigen merk van www.knivesandtools.nl
Ik kreeg de beschikking over een Eden Quality XP 8x42, een van de topmodellen van Eden Quality, een verrekijker ter waarde van bijna 300 euro. Wat meteen opviel was de keurige aflevering, met als je het pakje open maakt een kaartje met de naam van de persoon die het pakketje had ingepakt.


Ik was bijzonder nieuwsgierig naar de prestaties van deze verrekijker en ik kan zeggen dat ik aangenaam verrast werd. Toen ik de verrekijker uit de doos haalde was de eerste indruk dat het een degelijke kijker is, die prettig in de hand ligt. De kijker wordt geleverd met een stevige, maar wat krappe opbergtas en een comfortabele brede en elastische draagband, waardoor de verrekijker prettig draagt  tijdens wandelingen.


Bij het kijken door de verrekijker viel meteen het mooie heldere en rustige kijkbeeld op.
Wel moest ik in eerste instantie even wennen aan de geringe scherptediepte. De scherpstelknop werkt echter heel soepel, waardoor je het beeld snel bijstelt en het werkt al snel automatisch dat je het beeld steeds even bijstelt.Een fijne mogelijkheid van de Eden Quality XP 8x42 is het op korte afstand onderwerpen  kunnen bekijken. Je kunt onderwerpen tot op 1.20 meter benaderen, waardoor je er prima insecten zoals libellen mee kunt bekijken en ik heb er ook  Adders heel mooi mee kunnen observeren. Van dichtbij  is de geringe scherptediepte prettig, je kunt zo namelijk heel  precies op je onderwerp focussen.


Maar ook bij onderwerpen op grotere afstand en bij bewegende dieren zoals vogels in de lucht functioneert de verrekijker goed. Je kunt een vliegende vogel goed volgen en met de scherpstelknop pas je het beeld soepel en snel aan. Het beeld is helder en ook bij wat mindere weersomstandigheden houd je gewoon een mooi rustig beeld, echt verrassend goed.


Omdat ik benieuwd was naar de mening van anderen over deze verrekijker, heb ik diverse mensen in mijn omgeving gevraagd om ook eens door deze kijker te kijken en hun mening te geven. Het waren in totaal een twintigtal mensen, zowel mensen met ervaring met verrekijkers als mensen die (bijna) nooit een verrekijker gebruiken. Ter vergelijking kregen ze van mij een kijker uit de middenklasse die ruim twee keer zoveel gekost had daarnaast ze konden het vergelijken met hun eventuele eigen kijker.


Bijna iedereen was vol lof over de kijkprestaties van de Eden Quality XP 8x42 en kon er goed mee overweg. Het instellen ging prima en ook de onervaren verrekijkergebruikers  konden het apparaat vlot instellen. Slechts 2 mensen gaven de voorkeur aan de veel duurdere middenklasser en de mensen die de verrekijker met hun eigen kijker vergeleken(een kijker uit de prijsklasse van de Eden Quality), riepen ook de testkijker uit tot winnaar, dat is toch wel een opvallende uitkomst vind ik.


Eindconclusie is dat deze Eden Quality XP 8x42 verrekijker zijn prijs van bijna 300 euro meer dan waard is en dat het een kijker is met verrassend goede prestaties. De verrekijker  heeft een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding en in combinatie met 25 jaar garantie kun je er vele jaren  plezier van hebben.
Uiteraard kan de kijker de vergelijking met een absolute topkijker niet aan, maar dan spreek je ook over kijkers van ruim 2000 euro.
Ik stel voorlopig de aanschaf van een topkijker nog maar even uit en ben super tevreden over de Eden Quality XP 8x42 een absolute aanrader voor mensen die op zoek zijn naar een goede verrekijker voor een betaalbare prijs.
Voor meer informatie over verrekijkers zie ook verrekijker- kooptips  en voor telescopen zie telescoop is waardevol bezit

Reacties

 1. Hoi Coby,

  wat leuk dat je die uit mag proberen. Een goede verrekijker is ook onmisbaar.

  Ik heb er 2. Een hele dure Wildlife 8x24 van Steiner germany en die is super helder. Ook is deze geschikt om in het duister toch helder te kunnen waarnemen. Ook een vliegensvlugge scherpstelling.

  Leuk dat je hier een blog aan besteed, want dat geeft ook de mogelijkheid om eens te horen wat andere hebben en hun ervaringen ermee.

  groetjes, Helma

  Ook een goedkope van Nikkon, een Sport Lite 10 x 25 5

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja heel leuk om uit te proberen en echt een verrassing dat ie zo goed uitpakt.
   Ik ben ook wel benieuwd naar de ervaringen van anderen, wat ze gebruiken en
   wat ze daar van vinden.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 2. Hey Coby,

  Spullen testen die je zelf erg leuk vindt maakt het nog interessanter.

  Een leuke blogpost heb je er van gemaakt. Een verrekijker kan heel belangrijk zijn in de natuur. Je kan dan net wat meer zien he. Wij hebben een hele oude verrekijker liggen, van mijn man's opa. Deze zal niet zo goed zijn als de verrekijkers van nu.

  Zo die dingen kunnen knap duur zijn zeg..... Er bestaan ook verrekijkers waar je je camera aan kan klikken.

  Dankjewel voor de fijne informatie.

  Fijn weekeinde,
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo'n oude kijker is optisch vaak redelijk goed, maar het zijn meestal
   van die loeizware dingen. Een hedendaagse topkijker is echt heel duur
   en voor fanatieke natuurliefhebber absoluut zijn investering waard.
   Maar het is erg leuk om te ontdekken dat je voor nog geen 300 euro
   ook een heel fijne kijker kunt krijgen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 3. Hoi Cobi....

  Mooi dat je het uit mag testen, wij hebben ook een goede
  verrekijker en word vaak een keertje gebruikt, eentje van Nikon...
  prima kijker, ligt ook lekker in de hand en rustig voor je ogen en
  dat is wel heel belangrijk...
  Mooie blog heb je er van gemaakt...

  Lg, Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 4. een fototoestel met 400mm lens en dan ook nog een verrekijker mee sjouwen...dat zie ik niet zitten.
  Maar voor wie niet fotografeert is dit vast een fijne aanwinst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga nooit zonder verrekijker op stap, het voegt voor mij zoveel
   toe aan mijn natuurbeleving. Even lekker ergens zitten turen naar
   vogeltjes tussen het fotograferen door.
   En vergeleken met het meesjouwen vaneen 400mm lens
   incl. camera is een verrekijker maar een peuleschilletje :-)
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 5. Hoi Coby,
  Wij hadden de eer om ook ven te mogen testen en je zegt niets te veel. Een fijne kijker en een hele vlotte makkelijke scherpstelling. Leuk voor dichtbij maar zeker ook goed voor de eendjes in de plas ver weg. Wij hebben hem vergeleken met onze Stern (vogelbescherming). Die is maar de helft van de prijs dus niet helemaal een goede vergelijking en met jou duurdere geval. Nou ja, dat laatste heeft Paul gedaan, Duncan en ik hadden het drukker met de adders, geeft niet he? Maar Paul was zeer te spreken over het kijkertje. Hij ligt erg fijn in de hand, fijn gewicht, het moet immers ook niet te licht zijn. Kortom, aanbevelenswaardig. Hij kijkt gewoon fijn, die pak je dus met plezier weer op en dat is tenslotte waar je hem voor aanschaft. Niet om thuis te laten liggen onder het mom van: Kijkt niet fijn. Leuk dat je het geval zo mag testen en daar meteen anderen van laat profiteren. En wat je zegt: het is gewoon leuk, even lekker zitten en kijken. Met name diergedrag bestuderen is heerlijk, dat is toch anders dan kiekejs maken.
  Goed weekend!
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja, ik neem het iemand die voor de eerste keer oog in oog staat met Adders niets kwalijk hoor! En Paul was des te fanatieker in het vergelijken van de kijkers.
   Zo hebben we ook kunnen constateren dat je de adders heel goed kunt bekijken met de Eden Quality...
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 6. prachtig die adder zeg! Heb je blog toegevoegd aan mijn blog

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby,
  Wij hebben twee kijkers. De ene is een Bushnell, bevalt niet meer zo goed. De andere heb ik gewonnen met een fotowedstrijd, dat is een KitePuffin. We zijn aan het overwegen om een betere te kopen. Dit is misschien een optie. Ga het zeker meenemen als we echt gaan kijken voor een andere.
  Bedankt voor het delen.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Coby, interessant blogje, leuk dat je ons laat meekijken!
  Ik heb nog geen verrekijker maar die komt er vast wel een keer.
  Zal deze ter overweging mee nemen.

  Ik zie dat je al een Libel hebt gespot, leuk!!
  Buizerd en Adder staan er weer mooi op,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Smaragdlibel is van vorig jaar, met een beetje geluk hoop ik ze eind van april wel weer tegen te komen, prachtig om te fotograferen.
   Met de Buizerd bedoel je denk ik de Torenvalk :-)
   En wat de verrekijker betreft het is inderdaad een aanwinst om een goede verrekijker te hebben als je de natuur in gaat, maar dat besef je pas als je eer eentje hebt...
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 9. Ook ik ben gevraagd deze kijker te testen, ik zal er maar eens aan gaan beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hi Coby,
  Handig zo'n review, je laat ons fijn meegenieten.
  Ik zou de kijker graag even testen ook, want je bent erg enthousiast gezien de prijsklasse...

  Bedankt! Marion

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja en ik ben niet de enige die enthousiast is, ook het overgrote deel van de mensen die ik er door heb laten kijken, oordelen er zo over.
   Kees Boele heeft inmiddels ook een review op zijn weblog staan, kijk maar eens.
   Als je in de buurt woonde kon je die van mij wel uit testen, maar je kunt ook contact opnemen met Knivesandtools, het is een webwinkel, maar je kunt wel ter plaatse kijkers uit proberen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 11. Hoi Coby, ik heb geen kijker, en er eigenlijk ook nooit over nagedacht, maar misschien moet daar maar eens verandering in komen ;-)
  groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik leen die van mijn schoonouders als we daar zijn en dan is dat een welkome aanvulling op en afwisseling van de telelens. Maar ja toch weer 300,-- en daar kan je ook weer andere fotodingetjes voor kopen. Dus ...... toevoegen aan het lijstje.

  Gr. Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Super! het is echt een superding, wij hebben deze sinds februari en het bevalt heel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dank voor jullie reacties en commentaren.
  Voor mij was het leuk om de verrekijker goed
  uit te testen en ook anderen om hun mening te vragen.
  Als je veel in de natuur bent is het echt fijn als
  je een verrekijker mee hebt.
  Hoe dan ook, mocht je besluiten tot de aanschaf dan weet je dat er
  veel mensen zijn die deze kijker goed hebben beoordeeld als een
  prima kijker voor een betaalbare prijs.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb juist vorige week een vogelkijker gekocht. De Bynolyth Buzzard II 8x 42. Die kijker is 200 euro duurder. Dit is de luxe versie van de winnaar van de verrekijker grasduinentest in 2010: wel op internet te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders