Grijze zandbij

De Grijze Zandbij(Adrena vaga) is een wilde bijensoort en een van de maar liefst 72 soorten zandbijen die er in Nederland bekend zijn. Het gaat niet goed met de Bijen in Nederland, 2012 is daarom uitgeroepen tot Jaar van de Bij en zo wil men aandacht vragen voor de situatie van de Bijen.
Ook ik wil dit jaar proberen om extra aandacht te geven aan de Bijen.Ik ben geen Bijenkenner, maar ik verdiep me wel steeds meer in de insectenwereld en ik vind Bijen een heel interessante insectenfamilie en daarom kijk ik op natuurwandelingen ook of ik toevallig nog Bijen tegen kom. Dat er zoveel soorten Bijen zijn wist ik tot voor kort helemaal niet, dus er zijn nog heel veel soorten te ontdekken. In deze blog staat de Grijze Zandbij in de aandacht.
Toen ik met het mooie lenteweer van 23 maart in het Terhorsterzand liep zag ik de eerste Grijze Zandbijen rond struikjes vliegen, een Bij met witgrijze haren en een zwart lichaam. De mannetjes hebben, zoals op bovenstaande foto's mooi te zien is, een paar forse zwart gekleurde kaken.
Op 23 maart waren er nog maar een paar Grijze Zandbijen, maar dat was totaal anders toen ik er twee dagen later nog eens kwam.


Tientallen Bijen waren druk bezig op een stukje zand bij een picknickbank. Er werd druk heen en weer gevlogen geruzied en gepaard en door de vrouwtjes veel gaten gegraven waar de eitjes in gelegd worden en die gevuld worden met stuifmeel als voedsel voor de larven die uit de eitjes zullen komen. De larven zijn volgroeid tegen het einde van de lente, maar verpoppen doen ze pas in de zomer. De jonge Grijze Zandbijen die er uit komen blijven tot het volgende voorjaar in de nestholte.Grijze Zandbijen vliegen alleen in de periode dat de Wilgen bloeien. Het stuifmeel van de Wilgen verzamelen ze in de uitgegraven nestholte als voedselvoorraad waar hun larven zich mee te kunnen voeden. Wilgen bloeien ongeveer van maart tot en met mei en ook de Grijze Zandbij is in die periode aan te treffen. Grijze Zandbijen zijn solitaire wilde bijen, maar ze hebben wel een voorkeur om in groepen te nestelen. Ieder vrouwtje zorgt daarbij wel uitsluitend voor haar eigen nest.Als je nu dus een plek aantreft waar allemaal kleine hoopjes zand liggen met een gaatje in de grond dan is het heel goed mogelijk dat daar Grijze Zandbijen aan het werk zijn.
De larven overwinteren in de door de vrouwtjesbijen gegraven gaten, die wel tot 50 cm diep kunnen zijn.In het voorjaar verschijnen dan rond deze tijd weer jonge Grijze Zandbijen en begint de hele cyclus weer van voor af aan.

Reacties

 1. Prachtige foto's weer op je blog. Was er even niet op geweest. Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. such beautiful finds! and what a lovely blog...the nature and its details are simply perfectly presented here!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed dat je dit onder de aandacht brengt...
  het gaat eigenlijk al jaren niet goed met de Bij...
  ik wist trouwens ook niet dat er 72 soorten waren, weer iets geleerd...
  Wat heb je hier een gave blog neer gezet...
  de foto's zijn prachtig van scherpte....en bedankt voor
  alle info...

  Lg, Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is weer een hele mooie serie.
  Fraaie macro,'s !!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby
  Prachtige foto's weer van die Grijze Zandbijen.
  heb ze nog nooit gezien,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En hier zat ik al op te wachten, prijswinnende foto's in het Jaar van de Bij. Geweldig mooie serie, Coby!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige foto's! En ook interessante informatie. Ik wist niet dat er zoveel soorten bijen zijn (nog wel dus...).
  Goed dat je hier aandacht aan besteed, want naast dat het heel mooie dieren zijn, zijn bijen ook uitermate nuttig bij de bestuiving van de gewassen die wij als voedsel gebruiken.
  Hier wil ik nog wel eens een blogje van zien!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie foto's Coby en heel interessante informatie over de zandbijen. Ik wist voor een paar weken niet eens dat die bestaan. Ze zijn erg mooi als ik ze zo op jouw foto's zie. Toch eens kijken of ik ze nu nog kan ontdekken, anders volgend jaar pas weer.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat heb jij deze Zandbijen mooi op de foto gekregen zeg. Helemaal de foto's waarbij die net onde rhet zand vandaan komt.

  Prachtig om te zien.


  Groetjes,

  een niet bijenkenner. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Coby,
  Goed dat je extra aandacht vraagt voor de bijen. Op kleine schaal kunnen we allemaal zelf ook al wat doen om het de bijen makkelijker te maken. Bijenhotel in de tuin en niet alle planten en struiken die voor onkruid doorgaan direct in het voorjaar wegwerken. Mooie serie van de zandbijen. En ik zie dan in gedachten, want hoe krijg je ze anders op de foto, de natuurkieker er gezellig bij in het zand liggen.
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Supermooi Coby, worden de bijtjes blij van!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Coby, ik heb ze laatst ook zo nijver bezig gezien, en uiteraard gefotografeerd. Dat laatste viel nog niet mee, zo beweeglijk zijn ze, dus al deze scherpe foto's zijn knap werk.
  Haha, ik zocht nog naar wat info om in een blogje erbij te kunnen schrijven, ik kan nu zo knippen en plakken ;-) ( nee hoor, doe ik niet)
  Ik zie nu pas dat ik alleen maar foto's van vrouwtjes heb, toch nog maar eens het geheugenkaartje nazien of ik ook mannetjes heb, dank zij jou weet ik nu het verschil.
  Mooie en interessante serie weer, dankjewel!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hi Coby, this is a very interesting post. Bees are so important on this planet! You would certainly be a great scientist and researcher in this field! Great pictures of this species and I also loved the pictures of the willow.
  Thank you for sharing all these great pictures and informations.
  Greetings, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het leuke is dat deze zandbijen hier op het veen niet voorkomen. Dat is jammer maar je kan niet alles hebben en dan kijk ik gewoon bij jouw foto's en geniet lekker mee...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. nooit geweten dat er zoveel zandbijen waren weer heel mooi en heel leerzaam .

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Moi, Coby,
  Top serie in het jaar van de bij! Hopelijk hebben ze niet te zeer geleden van het beroerde weer van de laatste tijd. Gelukkig wordt het de komende dagen warmer. Vandaag waren de vosjes weer druk bezig bij mij in de tuin.
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hai Coby,

  Zo, wat een prachtig blog weer.
  Hele mooie foto's, Coby.
  Leuk ook om die info te lezen over deze bij.
  Je blog blijft erg leerzaam om te volgen.
  Erg knap dat je dat weer iedere keer zo doet.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Knap macro werk Coby,
  je hebt je er goed in verdiept en daardoor ook een hoop informatie geleverd over deze insecten. Mooi om te zien hoe ze uit het holletje kruipen en hoe bedrijvig ze zijn.

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Coby,

  alweer zo'n interessant blog met niet alleen mooie foto's,
  maar ook weer de nodige leerzame info.
  Ik ben me bewust dat ik ook steeds meer anders leer kijken naar bepaalde insecten en niet bij elk geel/zwart gestreept gezoem weg sprint.

  Foto's 8 vin dik in deze serie werkelijk ontzettend mooi.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hallo Coby, prachtige foto's en leerzame tekst: prima combi! Complimenten dus!
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Waarom klepperen ooievaars