Buizerd en Torenvalk

In deze blog een aantal foto's van de Buizerd (Buteo buteo) en Torenvalk (Falco tinnunculus), twee mooie roofvogelsoorten die ik graag fotografeer als ik de kans krijg.
Nu is die kans er lang niet altijd, want vaak zijn ze er vaak helemaal niet zo op gesteld om als fotomodel te fungeren. Echter af en toe heb ik een beetje geluk en zijn er mooie foto's te maken.


Deze Buizerd bevond zich in de wintermaanden steeds in hetzelfde gebied en vaak zelfs op het zelfde paaltje. Dat is een wetenschap waar je bewust gebruik van kunt maken als je roofvogels op de foto wilt zetten, vaak zijn ze in dezelfde omgeving terug te vinden.Als je weet waar je een Buizerd kunt aantreffen, kun je er al naar uit kijken of je hem ziet.
En vervolgens kun je hem dan heel voorzichtig proberen te naderen. Vaak maak ik van een redelijke afstand al even een foto, controleer dan of de instelling van camera goed is en probeer dan weer wat dichterbij te komen.


Ik gebruik bij het fotograferen van roofvogels altijd de auto als mobiele schuilhut, een prima optie, omdat roofvogels meer bang zijn voor mensen dan voor auto's.
Stap maar eens uit de auto, dan zijn ze zo verdwenen. Deze mooie donkere Buizerd heb ik op deze wijze diverse keren vanuit de auto op de foto kunnen zetten.


Ik ben best tevreden over de vliegbeelden die ik heb kunnen maken, je kunt er echt letterlijk op wachten dat ze een keer het paaltje verlaten en dan moet je er klaar voor zitten.
Geduld hebben en het gedrag leren kennen van de vogels is belangrijk om mooie foto's te kunnen maken.


Foto's van Torenvalken maken vind ik vaak nog een stukje lastiger. Je komt ze minder vaak tegen en ze hebben meestal geen vast paaltje waar ze tijden op zitten. Wel kom je ook de Torenvalk vaak in het zelfde gebied tegen. Ze zijn met hun 31- 37 cm een stuk kleiner dan Buizerds die 49-59 cm groot kunnen worden en dat merk je wel als je ze op de foto wil zetten...


Torenvalkjes staan natuurlijk vaak in de lucht te "bidden" als ze op zoek zijn naar een prooi en dat is vaak het moment dat je ze ontdekt. Maar af en toe kom je ze ook tegen op een paaltje of zoals hier in een Zwarte Els. Volgens mij genietend van de zon en misschien wel uitrustend van een vermoeiende jacht, wie zal het zeggen.Als je ze vergelijkt met het uiterlijk van een Buizerd dan vind ik dat de Torenvalk er altijd wat vriendelijker uit ziet, dat hij toch echt wel een roofvogel is, kun je zien aan zijn relatief stevige klauwen, waar je als klein muisje niet graag in zou willen belanden.En ook hier was het een kwestie van geduld en onderwijl zelf ook genieten van de zon en natuurlijk het mooie uitzicht op deze mooie Torenvalk.
Uiteindelijk besloot de Torenvalk dat het tijd was om maar eens weer aan de slag te gaan en ja hoor ook hier mooie vliegbeelden kunnen maken, ik ben er blij mee, want zo vaak krijg je dit soort kansen nu ook weer niet.

Reacties

 1. Prachtig !!! Zou ze ook graag op deze manier willen fotograferen. Maar is me nooit gelukt, zie ze wel eens op een paal zitten, maar meestal vanuit de auto en dan zijn ze als snel gevlogen.
  Heel mooi !
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. o wat moet jij genoten hebben toen je je opnames bekeek en nu genieten wij ook heerlijk met je mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterende foto's!
  Echt genieten van deze prachtige vogels. Knap om ze zo te kunnen vastleggen, want ze zijn inderdaad rap weg als ze je in de gaten krijgen...

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Coby
  wat ben jij toch een mazzelaar wat een mooie foto's top.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldige opnamen!
  Ik blijf ook altijd in de auto dan heb je de beste kans.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb al vaak je prachtige foto's bekeken en de interessante verhalen gelezen via Betsy, jou welbekend.... Om niets van dit moois te missen wil ik volger worden.
  Groeten van Willemien út Fryslân.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zelfs vanuit de auto blijft het lastig, maar soms heb je geluk. Jij hebt mooie foto's kunnen maken van deze twee roofvogels. Mooi zo de torenvalk in de els met de blauwe lucht. Wat een pracht dier die donkere buizerd.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toppers Coby!
  Je geduld is beloond, wat een prachtige foto`s
  Rete scherp en ook nog een mooi lichtje in het oogje.
  Zelfs de vliegbeelden zijn sùper scherp, prachtig!
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nou, dat kan ik me voorstellen Coby, dat je hier blij mee bent, zulke foto's zou ik heel graag maken.
  De buizerd is geweldig, maar de torenvalk, die is voor mij de topper van deze serie, vooral de verticale foto en de vliegbeelden, super!!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi Coby.
  Met name de vliegopname's zijn erg mooi.

  Groet,
  Arné

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hai Coby,

  He lekker, een roofvogelblogje.
  Dat blijft toch fantastisch om te bekijken, zeker als je ook nog een aantal niet alledaagse foto's hebt.
  De torenvalk zit op een wel heel mooi plekje om te fotograferen.
  Lekker met die twinkeling in het oog.
  Mooi hoor.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lastig beest die buizerd. Schuw, altijd op zijn hoede en een linkert van het zuiverste water. De torenvalk is meer mijn soort vogel. Doet vaak minder moeilijk over een paar prachtige shots en het is duidelijk dat jij die zeer zeker aan hem onttrokken hebt...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,
  Hier mag ik graag naar kijken. Word tijd om ook weer eens de polder in te gaan naar dat ik dit zie.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Cobi.....

  Mooi hoor en ja je hebt gelijk, het is vaak een kwestie van geduld en rustig benaderen..en als ze een vast stekkie hebben word het er alleen maar makkelijker van...
  Je heb idd prachtig beelden van de vlucht kunnen maken...
  Ze staan er allebei prachtig op...complimenten

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Coby,

  Lekker hoor!

  Jammer bij de eerste foto's dat het prikkeldraad van roestkleurig ineens ijzerkleurig wordt; op een of andere manier leidt dat een beetje af; maar een pietlut die zich eraan stoort.

  Torenvalk staat er ook erg fraai op. Zo klein als ze zijn zo fel zijn ze ook; ik las net nog ergens dat ze zelfs van de velduil regelmatig de prooi afpakken, evenals ik ze dat wel eens bij een buizerd heb zien doen.

  Groeten, Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Coby,

  Die geluk heb ik nou echt nog nooit gehad van een Buizerd. Wat een fraaie beelden en wat werkte de groene rustige achtergrond goed mee tijdens deze serie. De Torenvalk ook goed gevangen, met een bijzonder fraai lichtje in het oog bij 1 van je eerste TV foto's.

  Ik zie ze ook graag deze Roofvogels, maar helaas zien ze mij eerder 9 van de 10x. ;-)


  Groeten en fijne Pasen.

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Coby, wat een mooie beelden, ik ben zelf niet goed met roofvogels, ze zijn steeds weg voordat ik paraat ben.
  Met name de torenvalkjes vind ik prachtig! Mooi gedaan!
  Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Deae had ik helemaal gemist, als altijd weer subliem!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Bedankt allemaal voor jullie reacties en commentaren.
  Ik begrijp dat veel mensen wel herkennen hoe alert roofvogels zijn en dat ze bij de minste onraad vertrekken.
  Toch is het de moeite waard om het te proberen, omzichtig benaderen en geduld zijn de belangrijkste ingrediënten, naast een beetje geluk.
  Willemien welkom als nieuwe volger leuk dat je mijn blogs kunt waarderen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Super, wat een plaatjes. Een Torenvalk in actie. Mooi hoe je het dier hebt vastgelegd, net opstijgend vanaf zijn paaltje.
  Weer een leerzame les.

  Gr. Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik ben best een beetje jaloers op je Buizerd Coby, De torenvalk heb ik wel maar moet ik nog plaatsen. De vliegende buizerd heb je ook heel mooi in beeld gebracht.

  Lastig is het zeker om deze vogels vast te leggen maar inderdaad wel de moeite waard.

  ik heb genoten.

  groetjes, Helma

  OT Ik heb nog steeds dat weekend in mei nog niet vrij :-(

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland