Verrekijkers - kooptips

Als je optimaal van de natuur wilt genieten, moet je beslist investeren in een goede verrekijker. Een verrekijker is een onmisbaar hulpmiddel bij het herkennen van dieren in de natuur en laat details zien die je met het blote oog nooit zou kunnen waarnemen.
Verrekijkers zijn er in soorten en maten, voor diverse doeleinden en in vele prijsklassen.
Het is verstandig om je daarom goed voor te bereiden. Als je ook alle technische aspecten van verrekijkers wilt bestuderen, kijk dan eens op www.verrekijkerspecialist.nl  Op hun site is veel  informatie te vinden en er is zelfs een heus verrekijkerhandboek te koop met uitgebreide technische en optische informatie over verrekijkers.


In dit bericht wil ik een aantal tips geven waar je op kunt letten voor je een verrekijker gaat aanschaffen.
Vraag je in de eerste plaats af waarom  je een  verrekijker wilt kopen:
Moet hij mee op lange wandelingen, ga je ermee in een vogelhut zitten. Wil je misschien vogels observeren vanuit je auto.
Wil je er midden overdag insecten mee bekijken of wil je in de schemering op zoek naar bijvoorbeeld groot wild als Reeën.

Welke vergrotingsfactor kies je. De praktijk wijst uit dat de maximumvergroting die je vanuit de hand nog stil kan houden ongeveer 10x is. Als je twijfelt over je vaste hand dan kan je beter kiezen voor 8 of 8,5x vergroting.

Wil je de kijker ook regelmatig gebruiken in de schemering of andere matige lichtomstandigheden zoals de wintertijd, let er dan vooral op dat de lichtsterkte van de kijker zo goed mogelijk is en ga de kijker bij een winkel uitproberen  op een sombere dag.

Ga naar een speciaalzaak en probeer diverse kijkers uitgebreid uit. Let naast het optisch vermogen van de kijker ook op het bedieningsgemak, stelt hij makkelijk scherp bijvoorbeeld. Let ook op het gewicht, als je zo'n apparaat een hele dag om je nek hangt kan dat een hele belangrijke factor zijn.
Let ook heel goed op het " kijkgemak",  kan je er moeiteloos doorheen kijken met een helder beeld of moet je er moeite voordoen, soms zit je tijden te observeren en is het erg belangrijk om ontspannen te kunnen kijken.


Voor mensen die het maar niet voor elkaar krijgen om met twee ogen tegelijk te kijken, zijn er ook monokijkers. Het zijn kleine kijkertjes die je zo in je zak steekt en dus altijd bij je kan hebben, dus eigenlijk ook handig voor iedereen. Ook bijvoorbeeld voor mensen die om wat voor reden maar een hand ter beschikking hebben om een verrekijker vast te houden.

Waarschijnlijk heb je een bepaald budget ter beschikking als je een verrekijker wilt kopen. Als je aan een maximumbudget vastzit, probeer dan toch ook een paar verrekijkers uit die boven je budget liggen. Bedenk daarna serieus of je binnen je budget blijft en tot aanschaf overgaat, of dat je verder spaart voor een duurder exemplaar.
Een goede verrekijker kan bij normaal gebruik erg lang meegaan en je hebt er dus vele jaren plezier van als je investeert in kwaliteit!!


Moraal van het verhaal: bereid je goed voor zodat je gericht kan kiezen en beslissen. Zodat je een investering doet die  het kijken naar de natuur nog veel mooier maakt omdat je met een goede kijker veel meer waar kunt nemen.
Kijk voor een prima verrekijker  voor een betaalbare prijs op deze blog

Reacties

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland