Groene Stinkwants doet zijn naam eer aan

De Groene Stinkwants(Palomena prasina) is een van de meest bekende en ook meest algemeen voorkomende wantsen. Er komen in Nederland meer dan 600 soorten wantsen voor, toch valt het niet mee om ze te zien want ze hebben vaak een enorm goede camouflagekleur.


Ook de Groene Stinkwants valt met zijn heldergroene kleur amper op, als hij op een blad zit. De wants is vooral te vinden op bomen en struiken en schijnt een voorkeur te hebben voor de Hazelaar en de Braam. Ze leven van plantensappen die ze met hun steeksnuit  uit bomen en struiken halen.


Waar de Groene Stinkwants zijn Nederlandse naam aan te danken heeft wordt je al snel duidelijk als je de euvele moed hebt om zo'n diertje aan te raken; het diertje scheidt een vieze onaangenaam ruikende geur af en ik heb gemerkt dat je die geur  ook niet zomaar met water en zeep weer van je handen wast,
ja, ervaring is de beste leermeester....


De vieze geur scheidt de wants af als verdedigingsmiddel, maar hij laat sowieso overal een stinkende stof achter, die niet alleen vies ruikt maar ook afschuwelijk smaakt. En ja, ook daar heeft Natuurkieker ervaring mee. Wie een Braamstruik heeft, heeft mogelijk ook wel eens gehad dat je een heel mooie rijpe Braam ziet hangen, die je niet kan weerstaan en lekker op wil eten. Echter dan blijkt ie om de een of andere reden zo afgrijselijk te smaken dat je hem acuut weer uitspuugt. De reden van die vieze smaak is de Groene Stinkwants, die er zijn gore stofje op heeft achtergelaten.



De wantsen hebben een onvolledige gedaanteverwisseling, dat betekent dat de onvolwassen nimf, die uit het ei komt eerst een paar keer moet vervellen voor hij een geslachtsrijpe volwassen wants is.
Bij de Groene wants hebben de jongste wantsen naast groen ook veel zwarte kleur en bij iedere vervelling worden ze meer groen.



En dan denk je mooi, die wants herken ik: groen en stinken =   Groene Stinkwants, kom je opeens een wants tegen die er qua uiterlijk precies op lijkt maar bruin van kleur is...
Het blijkt ook de Groene Stinkwants te zijn, het is namelijk zo dat deze wantsen in de 1-2 weken voor ze op zoek gaan naar hun winterschuilplaats verkleuren van groen naar bruin.
In het voorjaar worden ze vervolgens weer groen van kleur, waarom ze verkleuren weet ik niet, maar ik kan me voorstellen dat het is omdat ze dan minder opvallen, immers in de winter is de kleur bruin meer aanwezig dan de kleur groen.

Reacties

  1. Hello Coby,

    What a nice post! I love the pictures you have taken of the green "stinking bug". I try, with the translator to understand what you have written about it, and I can almost understand everything.
    Very intereting subject and pictures, love it!
    Thanks for sharing and Cheers! Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuke informatie over deze stinkende beestjes. Ik bekijk ze dan liever gewoon en maak foto's, maar zal ze niet aanraken, jakkie bah....
    En jouw foto's zijn weer prachtig en je kan de wants aanraken op je beeldscherm zonder de stank.

    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Coby,
    Iets wat je proefondervindelijk leert, blijft beter hangen. Het werkt dus, dat blijkt wel. Ik ga nu beter opletten bij de braamstruiken, want die staan hier genoeg. Wantsen heb ik er echter nog niet gezien.
    Mooie foto's weer. Ik vind de jonge wantsen met het zwart erin het mooiste.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zeer mooie beelden van deze groene stinkerdjes, ik heb het nog niet geroken of geproefd, maar ik geloof je op je woord Coby!
    Je hebt ze van hun mooiste kant laten zien, complimenten!
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Haha! Zo komen snoepers te pas! Ik wist trouwens niet dat die wantsen hun smerige goedje ook op bramen smeren. Gelukkig nog nooit meegemaakt.
    Je foto's zijn prachtig. Vooral die foto van de onderkant (op een raam?).
    Ik wist ook niet dat ze zoveel gedaanteverwisselingen doormaken. Interessante info!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha Coby, een blogje naar mijn hart!
    Ik heb de wants deze zomer pas voor het eerst gezien - met dank aan de macrolens - en ik vind het een heel bijzonder en fotogeniek beestje. Foto's ruiken gelukkig niet ;-)
    Mooie en gevarieerde plaatjes laat je zien, bijzonder toch, die camouflagekleuren, en dan ook nog veranderen van groen naar bruin, leve de natuur.

    Prachtige serie weer Coby,
    groet
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Coby,
    wat een apart beestje nog nooit gezien van zo dicht bij mooie serie.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Sorry ik deed iets fout. Wilde zeggen dat je een ronduit schitterende serie hebt weten te maken van deze stinkwantsen maar ik heb ze eigenlijk nooit geroken. Misschien stink ik zelf wel zo dat ik het niet ruik. Haha. Mooie strakke macro's...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een mooie foto's heb je van de stinkzwam gemaakt, heb ze ook eens gefotografeerd, maar dat is mij niet gelukt. Ik vind de tweede foto heel mooi, net of die over je lens loopt.

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Coby,
    leuk een heel blogje over de groene stinkwants.
    Fijne informatie ook, ik vroeg mij al af waar om ze Stinkwants heten, ik heb ze nog nooit geroken.
    Mooi macrowerk van deze leuke beestjes,
    groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  11. mooi gefotografeert...vooral de wants aan zijn buikkant.
    Ik heb ze regelmatig in mijn tuintje maar het is inderdaad opletten want ze zijn kampioenen in de camouflage.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @MoiCloulou an other language is difficult but in combination with pictures and the translator I think we can understand each other... thanks for your comments!
    Dank voor jullie reacties en commentaren.
    Ik begrijp dat jullie niet overal direct met je vingers aan zitten en geen lekkere vruchten eten uit de tuin, jullie zijn nu extra gewaarschuwd :-)
    De tweede foto is gemaakt op een autoraam en toont de wants zoals je hem niet vaak zult zien.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ook dit is weer zo'n geweldige serie van jou hand Coby. Een van die groene wantsen had ik een tijdje terug zelf kunnen fotograferen, maar die andere ken ik alleen van plaatjes.

    Je info is weer een schat aan informatie en ik weet nu ook waar de naam "stinkwants" vandaan komt :-)

    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb genoten van het stukje. Zelf heb ik diverse wantsen in m'n tuin. Vooral in de aalbessen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland