Een terugblik op 12 maanden natuur in 2017

Het is een traditie om ieder jaar even terug te blikken op het afgelopen natuurjaar. Ik moet zeggen dat het een genoegen is om door de maanden te snuffelen en alle natuurbelevenissen aan de hand van foto's en filmpjes nog eens de revue te laten passeren. In deze blog laat ik 12 momenten zien die ik de moeite waard vind om ze (nog eens) te delen.

IJsvogel tussen de ruige rijp

In januari hadden we even een paar dagen prachtige winterse omstandigheden,vooral in mijn omgeving in Drenthe vielen we even geweldig in de prijzen met prachtige ruige rijp op 17 en 18 januari. Op 17 januari vroor het en was het enorm mistig, wat de ruige rijp veroorzaakte en hoe mooi was het om in die entourage een ijsvogel te kunnen vastleggen, echt genieten. Wil je er nog meer van zien kijk dan even op de blog met meer van de ijsvogel of de blog van 18 januari met schitterende opnamen van het Dwingelderveld met zon en ruige rijp.

krulhaarkelkzwam

Er wordt nogal eens gezegd dat de winter saai is. Volgens mij kun je dat alleen maar beweren als je er niet op uit gaat in de winter en/of je ogen niet de kost geeft. Ook de winter heeft veel te bieden en soms ook verrassend kleurrijke cadeautjes. Iemand was zo aardig om me uit te nodigen om met eigen ogen de prachtige roodgekleurde krulhaarkelkzwammetjes te zien. Fraaie heel kleine zwammetjes zijn het waar je zomaar overheen kunt kijken en daarnaast zijn ze ook nog schaars. Maar o wat zijn ze mooi, ik heb er op 6 februari met genoegen voor op mijn knieën gelegen om ze te kunnen bewonderen en vastleggen. Meer over de krulhaarkelkzwam en andere mooie zwammetjes die je in de winter kunt aantreffen.

kleine watersalamander

Op 11 maart was ik op zoek naar adders, die ik overigens ook wel tegenkwam, toen ik midden op een fietspad een dood salamandertje zag liggen. Ik dacht tenminste dat het diertje dood was, maar toen ik hem wilde oppakken, bleek hij toch niet dood te zijn. Voorzichtig heb ik hem op een stokje gezet en zo van het fietspad gehaald om te voorkomen dat fietsers er overheen zouden rijden. Voor mij een leuke kans om zo'n  beestje eens op de foto te zetten. Wil je toch ook nog even adders zien en wat ik verder die dag tegenkwam, kijk dan even op een blog vol lentegevoel.

Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje

In april barstte het van de (veelkleurig Aziatische) lieveheersbeestjes bij mij in en om de tuin, ze waren er ook echt in vele variaties, een goede reden om daar een blog van te maken. Een andere uitdaging was het maken van een opvliegend lieveheersbeestje. Nog niet zo eenvoudig kan ik je uit eigen ervaring vertellen, na vele pogingen is dit tot nu toe mijn beste resultaat.

Uitsluipende glassnijder

Ieder jaar opnieuw raak ik geroerd als ik een libel zie uitsluipen, wat is dat toch een wonderlijk schouwspel. Het blijft wat mij betreft een van de meest bijzondere dingen die je in de natuur kunt aanschouwen, zo'n verandering van een vraatzuchtige larve die een of meerdere jaren in het water heeft vertoefd, naar een sierlijke kleurrijke libel die over het water scheert. Wie het nog nooit heeft gezien moet er het komende jaar maar eens naar op zoek gaan. Meer over deze uitsluipende libel kun je zien op de blog kom mee naar buiten allemaal.

Groene zandloopkever

Voor de foto van juni moest ik me heel nederig dichtbij de grond begeven. Als je de vervaarlijke kaken van dit beestje ziet kun je denken dat dat een hachelijke onderneming voor me was. Een groene zandloopkever heeft het echter niet zo op mensen en gaat er het liefst vandoor. Er was dus  wel heel wat geduld voor nodig om dit indrukwekkende kevertje zo vast te kunnen leggen, maar het is gelukt en ik ben blij met dit eindresultaat.

Jonge ooievaars worden gevoerd
In juli heb ik enorm genoten van een nest met jonge ooievaars. Samen met mijn zus hebben we er een hele tijd naar zitten kijken. Er werd gepoetst, gefladderd, gerust en gedommeld, maar toen een van de ouders met voer kwam was het volop actie.
filmpje jonge ooievaars die worden gevoerd
Wat we nog nooit hadden gehoord is dat de jonge ooievaars van opwinding luid sissen, helaas is dat op het filmpje niet te horen. Geniet trouwens ook even mee van de heerlijke vogelgeluiden op de achtergrond hoort op het filmpje.

Heivlinder

Augustus is de maand dat de struikheide bloeit en is er kans dat je de heivlinder kunt aantreffen. Die kans wordt overigens steeds kleiner, want de heivlinder komt steeds schaarser voor. Ik had de heivlinder zelf nog nooit gezien en daar wilde ik graag verandering in brengen. En het is gelukt, ik vond een paar mooie exemplaren, wat nog niet eenvoudig is, want wat een camouflage hebben ze. Er kan worden mee genoten omdat het ook nog lukte om foto's te maken,hopelijk blijft het nog lang mogelijk om de heivlinder te rond te zien vliegen en te fotograferen.

Roze stinkzwam

Het meest opvallende in de maand september was de tip die ik kreeg over de vondst van de roze stinkzwam, die had ik nog nooit gezien, dus eropaf en foto's maken. Met dat foto's maken moest ik wel opletten want overal kwamen nieuwe zwammetjes boven de grond. Uiteraard wilde ik die niet stuk maken, maar ik wilde er ook niet in gaan liggen want ze stinken een uur in de wind. Vliegen zijn dol op het stinkende slijm dat de sporen bevat en die helpen zo met het verspreiden van de sporen. Meer over stinkzwammen op deze blog.

Overdag een oranje gekleurde zon door zand en asdeeltjes in de lucht

Op 17 oktober was het een opmerkelijke dag, het zou eigenlijk een stralende dag moeten zijn, maar de zon kreeg vrijwel geen kans om zich te laten zien. Door Saharazand  en asdeeltjes in de lucht als gevolg van hevige bosbranden in Portugal  kwam er een soort"mist" voor de zon.
Het was kil en de hele dag somber, een vreemde ervaring te merken hoeveel impact dat zand en die branden kunnen hebben over zo'n grote afstand.


Voor de maand november heb ik gekozen voor de weerspiegeling in een plasje water op een afgevallen blad. Ik vind dit gewoon een leuke creatieve foto. Het was een heerlijke windstille herfstdag en dan is het water net een spiegeltje. Door de juiste positie in te nemen kon ik de weerspiegeling van de boom in het water vastleggen. Ik vind zelf de kleuren ook mooi en wie fantasie heeft ziet er ook vast nog een visfiguur in.


Ik eindig de blog net zoals ik hem ben begonnen, met een winters plaatje en deze is natuurlijk van de maand december. Een beetje een mazzeltje dat ik deze foto kon maken,want net tijdens de enige pittige sneeuwbui gedurende een wandeling kwam ik de schaapskudde tegen. Een kunst op zich vind ik om tijdens zo'n forse sneeuwbui foto's te maken, lastig om je lens schoon houden bijvoorbeeld. Maar ik heb aan deze situatie toch een paar leuke opnames overgehouden en wie weet kan ik deze winter nog wel een keer in de herhaling.

Ik wil  iedereen hier ook nog eens bedanken voor de bezoeken aan mijn blogs en het achterlaten van reacties en commentaren, ik stel dat zeer op prijs.  Uiteraard is iedereen ook welkom in 2018 waarbij de natuurblogs net als in de afgelopen maanden afgewisseld zullen worden met blogs die zullen gaan over het welzijnsdeel van Natuurkieker. Ik hoop daarbij te laten zien dat natuur en welzijn enorm met elkaar zijn verweven en dat we beide nodig hebben.

Reacties

 1. Een prachtig en afwisselend overzicht. Er zitten echt een paar juweeltjes tussen die ik ook graag gemaakt zou hebben. De ijsvogel, de groene zandloopkever en het LHBtje, om er maar eens 3 te noemen. Ik heb dat wegvliegen dit jaar ook geprobeerd, maar zat er niet in.
  Groetjes en de beste wensen voor 2018. Dat je maar weer veel mooie plaatjes mag schieten, zodat je volgend jaar een net zo mooi of misschien wel nog mooier overzicht kan maken. Maar vooral gezond blijven.
  Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je compliment Dick, het blijft altijd weer een verrassing wat je voor de lens krijgt en tevens of je het zo kunt vastleggen als je in gedachten hebt. De keren dat het lukt geeft veel voldoening,maar ik vind het ook leuk dat er wensen overblijven. Ook voor jou alle goeds voor het komende jaar en veel fijne momenten in de natuur. Natuurkieker Coby

   Verwijderen
  2. Hoi Coby
   wat een mooie terugblik van het afgelopen jaar ik heb er van genoten.
   groetjes Herman.

   Verwijderen
 2. Hai Coby,

  Dit was wel een bewogen jaar voor jou denk ik. Eindelijk kon je een nieuwe carrière-weg inslaan en ik hoop voor jou dat het een succes wordt. Ik kan mij goed het blog herinneren met de visueel beperkte persoon en vond dat erg sterk gedaan. Hierboven staat een mooie selectie aan beelden en de eerste is wel het kroonjuweel. Een zeldzaam weersverschijnsel met zo'n mooi gekleurd vogeltje. Een fantastische plaat. Ook de foto van de zon is een fraaie. Zo jammer dat ik die dag geen tijd had om te fotograferen. Knappe foto van de zandloopkever. Eigenlijk een mini-beestje waar je fotografisch weinig mee kunt, maar dit standpunt maakt het helemaal goed. Altijd fijn wanneer inspanningen worden beloond met een goed gelukte foto. Zo ook bij het lieveheersbeestje. In 2018 een foto waar hij net loskomt van de ondergrond!

  Groetjes en een fijn 2018 toegewenst,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was een intensief en bewogen jaar René, maar een start waar ik heel blij mee ben en in het komende jaar moeten mijn plannen verder uitgerold worden. Leuk dat je je de blog over de visueel beperkte persoon nog herinnert, dat is een soort blog waarvan ik er het komende jaar ook zeker meer wil maken. Op natuurgebied is het natuurlijk altijd een verrassing hoe het loopt, maar er zullen ongetwijfeld weer mooie natuurbelevingsmomenten en dito foto's komen. Ik wens jou ook alle goeds voor 2018 met ook weer fijne natuurbelevingsmomenten. Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 3. Mooi, hopelijk volgend jaar weer zulke mooie plaatjes.
  De beste wensen voor 2018.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank Jan ook de beste wensen voor het komende jaar en ik hoop dan ook
  nog een keer in jouw tuin te komen kijken en fotograferen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig blog, is altijd genieten die mooie foto verhalen van je.
  En ook de allerbeste wensen

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je compliment Cees, fijn om te horen. Ook voor jou alle goeds gewenst en veel natuurplezier in 2018. Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 6. Dag Coby,
  Allereerst mijn complimenten voor een heel mooi jaaroverzicht. Een ijsvogel in de ruige rijp was echt een buitenkans. Je hebt een bijzonder jaar achter de rug nu je voor je zelf begonnen bent. Spannend, uitdagend en uiteraard vol verwachtingen en plannen. Ik hoop dat je de lijn kunt doortrekken waarmee je in 2017 begonnen bent.
  Daarnaast is er volop variatie in de natuur om ook in 2018 aan je trekken te komen. Ik wens je daarom niet alleen een succesvol jaar maar ook veel plezier en een goede gezondheid.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Kees voor je complimenten en goede wensen.
   Ik wens jou ook alle goeds voor het komende jaar.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 7. Hoi Coby!!
  Ik wens jou/jullie het allerbeste voor 2018! alle goeds en gezondheid!
  wat zet je een prachtig overzicht neer! geweldig mooie natuurblog maar van jou had ik ook niet anders verwacht! ziet er super uit, heel mooie opnames mijn complimenten!

  hartelijke groet, Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je mooie compliment Nieske en ook voorjou de beste wensen voor dit nieuwe jaar. Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 8. De foto met de krulhaarkelkzwam blijft op mijn netvlies staan, voor mij dus de absolute topper.
  Hartelijke groet en een heel mooi 2018 gewenst.
  Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk te horen wat jouw favoriet is Zem, het zijn ook heel mooie en kleine zwammetjes. Ook voor jou alle goeds voor het komende jaar gewenst.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 9. Mooi overzicht, begint al goed met die prachtige ijsvogel op de berijpte tak..
  Maar ook die blik van de zandloopkever, de rode zon, de schapen in de sneeuwbui, de uitsluipende libel zijn prachtige natuurmomenten, die je hebt vastgelegd.
  Leuk om het jaar 2017 weer even voorbij te zien komen met de weer- en natuuromstandigheden van die momenten.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi gevarieerd overzicht van 2017. Je eerste foto is al meteen prachtig van de Ijsvogel tussen de berijpte takken. Ook de oranje zon was inderdaad bijzonder om te zien. Maar wat mij nog steeds fascineert is het uitsluipen van deze Glassnijder o.a.

  Ik wens je in 2018 nog heel véél fotoplezier en de beste wensen.

  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een heel mooi 2018 gewenst en ik kijk alweer uit naar de fraaie foto's en beschrijvingen!
  Hartelijke groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dit is weer een heel mooi jaaroverzicht geworden. Behalve dat het allemaal prachtige foto's zijn, kun jij ook heel mooi iets beschrijven. Dat geeft een beetje extra aan jou blog. Het is in ieder geval weer heel inspirerend, ik hoop dat je ons ook in 2018 weer veel moois laat zien. Ik wens je een foto-fantastisch en gezond 2018.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders