Wat is mediteren - 5 tips voor beginners

Wat is meditatie
Wat is mediteren nu eigenlijk,wat doet iemand die zegt aan meditatie te doen?
Heel in het kort kun je mediteren omschrijven als het opmerkzaam en bewust volgen van wat zich op het moment in of om je heen afspeelt.
Het klinkt heel eenvoudig, toch zal je merken als je ermee aan de slag gaat, dat je aandacht vaak heel ergens anders is dan bij wat je op dat moment aan het doen bent.
Misschien herken je het dat je naar de voorraadkast loopt en daar aangekomen denkt: "wat moest ik hier nu ook al weer vandaan halen?" Of je zit bij een vergadering en telkens dwaalt je aandacht af en ben je met je gedachten bijvoorbeeld bij de boodschappen die je na je werk nog moet halen.Effecten van meditatie
In onze huidige prikkelrijke en hectische maatschappij kan meditatie  zorgen voor een moment van rust in je drukke bestaan.
Als je regelmatig mediteert, zal je merken dat je meer rust krijgt in je hoofd, dat je meer opmerkzaam wordt voor de dingen in en om je heen en dat je meer ontspannen bent.


Zelf mediteren
Om zelf  te ervaren wat meditatie doet, kun je bovenstaande tips eens een tijdje toepassen.
Zoek een rustige plek waar je niet wordt gestoord en ga ontspannen rechtop zitten, dat kan gewoon op een stoel. Haal een paar keer adem en voel hoe je op je stoel zit, met je voeten naast elkaar op de grond, je rug recht en bij voorkeur los van de rugleuning en je handen in je schoot. Wellicht merk je ook allerlei gedachten op, laat ze er gewoon zijn, je hoeft ze niet proberen te stoppen.
Richt dan je aandacht op je ademhaling en voel hoe je  in- en uitademt. Ga dan over op het tellen van je ademhaling, tel drie tellen bij het inademen en vijf tellen bij het uitademen.
Je zult merken dat je regelmatig even wordt afgeleid  door gedachten, dat is normaal en gebeurt ook bij heel ervaren meditatiebeoefenaars. Als je opmerkt dat je meegenomen wordt door je gedachten, geef je daar even rustig aandacht aan, om vervolgens weer terug te keren met je aandacht naar je ademhaling. Zo maak je de vijf minuten vol, als je wilt kun je iedere week de meditatiesessies wat langer maken. Er wordt vaak gezegd dat je voor een optimaal het best twintig tot dertig minuten kunt mediteren, maar uit onderzoeken blijkt dat je ook al bij vijf minuten per dag mediteren positieve effecten kunt gaan merken.
In het nieuwe jaar zal ik in Drenthe meditatieworkshops en cursussen organiseren, als je hiervan op de hoogte wilt blijven kun je je aanmelden voor mijn natuurkiekernieuwsbrief

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders