Een avond nachtvlinderen

Afgelopen week had ik onverwacht de kans om een avond te nachtvlinderen met Kees Boele.
Kees verzorgde  een nachtvlinderavond bij natuurkampeerterrein Thijencamp en nieuwe eigenaren Loes en Ronald gaven me gastvrij de gelegenheid om hierbij aan te schuiven in Laaghalerveen.
Na een interessante inleidende presentatie over nachtvlinders, was het tijd om buiten bij het door lampen beschenen witte doek plaats te nemen en vol verwachting te kijken wat er langs zou komen fladderen.

Plakker mannetje

Plakker mannetje

Allerlei vliegjes en mugjes hadden het witte doek al gevonden en even na tienen verscheen de eerste nachtvlinder van formaat, een prachtige vlinder met de naam Plakker (Lymantria dispar). Een mooi mannetje met fraaie antennes. De vlinder dankt zijn naam aan het feit dat het vrouwtje haar eitjes als een plakkaat op de schors van een boom plakt. De naam paste overigens ook prima bij dit mannetje, die leek wel aan het doek geplakt en heeft er, nadat ie eerst even door iedereen was bewonderd in een potje, de hele avond gezeten.

Gele eenstaart

Berkeneenstaart

Geelschouderspanner

De dagvlinders worden vaak bejubeld vanwege hun mooie kleuren, maar veel  nachtvlinders zijn ook prachtig. Kijk maar eens naar het zonnig gele trio hierboven, De bovenste is de gele eenstaart (Watsonalla binaria), dankt zijn naam aan het puntvormige achteruiteinde van de rups. Dat geldt ook voor de berkeneenstaart (Drepana falcataria)  die naast de vorm van de rups ook naar zijn belangrijkste waardplant, de berk is vernoemd. De gele eenstaart komt vooral op eiken voor en overwintert als pop in een strak dicht gesponnen eikenblad. De derde gele vlinder behoort tot de familie van de spanners en is een geelschouderspanner (Ennomos erosaria) een prachtig fijn belijnd vlindertje met mooie gekartelde vleugeltjes en een kenmerkend  kanariegeel borststuk.

kleine beer

Kroonvogeltje

Kameeltje

Er komen in Nederland meer dan tweeduizend soorten nachtvlinders voor en de variatie in kleur en vorm is groot en ook qua benaming heeft men zich vaak flink uitgeleefd.
Wat te denken van een kleine beer, een kroonvogeltje of een kameel, je waant je echt op safari en dat was het eigenlijk ook een safari van de kleine nachtfladderaars. De kleine beer (Phragmatobia fuliginosa) heeft zijn naam te danken aan zijn dicht behaarde rups. Het kroonvogeltje(Ptilodon capucina) dankt zijn naam aan het witte "kroontje" op zijn kop, onduidelijk trouwens waarom de vlinder "vogeltje" wordt genoemd. Het prachtig getekende kameeltje (Notodonta ziczac), dankt zijn naam aan de merkwaardige vorm van de rups.

Braamvlinder

Berkenbrandvlerkvlinder

Kleine hermelijnvlinder

Het was echt genieten die avond, veel soorten vlinders en ook nog eens perfect weer met rond middernacht nog zo'n 18 graden. Hier nog een paar mooie exemplaren die op het licht afkwamen.
De heel mooi gekleurde braamvlnder (Thyatira batis) die zijn naam dankt aan de braam als waardplant. De berkenbrandvlerkvlinder (Pheosia tremula) heeft de berk als waardplant en zijn vleugels zien eruit als verbrand hout, ook een fraaie soort om te zien.
Nog zo'n bijzonder fraai vlindertje is de kleine hermelijnvlinder (Furcula furcula) heel mooi getekend, en doet denken aan een hermelijnmantel.

Huismoeder

Dennenpijlstaart

Groot avondrood

Nachtvlinders zijn er van heel klein tot flinke exemplaren, die grote vlinders maken natuurlijk wel indruk als je die ziet rondvliegen. Alles bij elkaar zijn er die avond ruim 70 soorten genoteerd en ik besluit met een paar grote soorten. De huismoeder (Noctua pronuba) een vinder die vooral fraai is als ie zijn oranje achtervleugels toont. En nog twee soorten uit de pijlstaartenfamilie die hun naam te danken hebben aan het  pijlvormige uitsteeksel aan de achterzijde van hun rupsen. De Dennenpijlstaart (Sphinx pinastri) is overwegend bruin van kleur, maar valt wel op als hij zich bij het licht meld. Dat geldt nog meer voor het Groot avondrood (Deilephila elpenor) met zijn opvallende olijfgroene met roze kleur, echt een prachtig beest en leuk dat we die ook te zien kregen. De naam groot avondrood verwijst trouwens met de rozerode kleur naar het avondlicht. Al met al een zeer geslaagde avond op natuurkampeerterrein Thijencamp. wie de kans heeft moet zeker ook eens meedoen aan zo'n nachtvlinderactiviteit, echt een belevenis.
Reacties

 1. Wat leuk wij moeten eind van dit seizoen kennis gaan maken met Loes en Ronald, het is heel mooi dat zij zulke activiteiten de kans geven ,het past wel mooi bij hen, en dan zulke mooie resultaten geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah ja Bas jij kent natuurkampeerterrein Thijencamp, het is slechts een paar kilometer verwijderd van waar ik woon. Het was een mooie natuuractiviteit e was blij dat ik daar bij mocht zijn, zeer gastvrije mensen!
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 2. Hoi Coby
  mooie nacht vlinders en wat een soorten zijn er het is wel leerzaam.
  mooie serie.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ook pracht plaatjes Coby ook de omschrijving gr jans

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat zijn nachtvlinders toch ook mooie dieren, je laat het hier zien. Zoveel soorten ook, die ik dus echt niet uit elkaar kan houden, op het groot avondrood na, omdat dit zo'n mooie opvallende nachtvlinder is. Leuk dat je de kans kreeg om deze nachtvlinders vast te leggen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby,
  Wat een variatie aan bijzondere soorten heb je gezien. Omdat het nachtdieren zijn heb je er geen idee van welke mooie kleurrijke soorten er ook in Nederland voorkomen. Ik heb het ooit vergelijkbaar gezien op een 's nachts verlichte lichtgekleurde muur. Daar kwam ook van alles op af. Wij doen het hier meestal met de soorten die ook wel dagactief zijn of met soorten die je toevallig tegenkomt.
  Ik kan mij goed voorstellen dat je het heel interessant gevonden hebt.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo mooi en zo leuk om te doen, ik heb dit ook eens gedaan bij het bezoekerscentrum Ruinen, je weet niet wat je ziet!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is mooi om mee te maken.
  Prachtig op de foto gezet en wat veel soorten.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een prachtige serie Coby.
  ik zie ze ook bij Aly voorbijkomen en ik vind ze schitterend.
  je eerste nachtvlinder heeft inderdaad hele fraaie antennes.
  Er zitten ook hele mooie gekleurde vlinders bij met prachtige tekeningen op lijf en leden.
  Vroeger noemde ik alles "mot". Toen wist ik niet dat ze zo mooi waren.
  Prachtige serie Coby en leuk met al die namen erbij.
  Groetjes, helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Coby,

  Een zeer inspirerend blogje en iets dat ik zeker een keertje ga doen.
  Ik zal eens rondkijken of er hier in de buurt een geschikte plek is en eens kijken wat ik nodig heb om deze vlinders te zien te krijgen. Je prachtige foto's werken in ieder geval aanstekelijk.
  Alleen dat witte doek is niet echt optimaal, maar helaas noodzakelijk om de vlinders te zien te krijgen.
  Superblogje in ieder geval.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Coby, dit is genieten. Wat een mooie serie. Ook je vorige blogs over de parasiet in de slak en de jonge merels in je tuin. Alles met plezier gelezen en bekeken.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Diverse soorten vinken voor de lens