Jonge merels in de tuin

Tot mijn grote verrassingen bleek een tijdje geleden dat een paartje merels het raampje bij het toilet hadden uitgekozen voor hun nest. Ik had de heer merel al eens keurend rond zien draaien op het vensterbankje achter de rozenstruik. Blijkbaar had mevrouw merel de keuze van haar partner goedgekeurd want een weekje later sleepten beiden vol overgave nestmateriaal aan.

Het leek me een uitgelezen kans om deze merels de komende tijd maar eens op de voet te volgen. Ik had helaas geen mogelijkheid om er een schuiltentje bij te zetten, maar ik kon wel af en toe even wat opnamen maken zonder de boel te veel te verstoren. En natuurlijk had ik ook zicht  door het raampje, maar niet om te fotograferen. Zo kon ik goed in de gaten houden dat de jonge mereltjes uit het ei kwamen, wat een kleine mormeltjes en wat lelijk zijn ze eerst. Wat ze direct al kunnen is die snaveltjes wijd open sperren en pa en ma vlogen  af en aan om wat in die gele bekkies te stoppen.
Als je zo'n vogelgezinnetje zo dagelijks in de gaten kunt houden, krijg je toch steeds meer bewondering voor die ouders. Onverdroten vliegen ze de hele dag heen en weer om hun kleine grut te kunnen voeden. Het bleek ook nog een groot gezin te zijn met maar liefst vijf jongen. Veel maagjes dus om te vullen en de jongen hebben enorme hoeveelheden voedsel nodig om te groeien en hun verenkleed te ontwikkelen. Onvoorstelbaar hoe hard die kleine mereltjes trouwens groeien, je ziet ze gewoon dagelijks veranderen.
Het nestje zat dus behoorlijk "open en bloot", slechts een beetje uit het zicht door een rozenstruik. Met veel katten in de buurt vond ik dat nogal een spannend gebeuren en dat vonden pa en ma merel ook, die lieten hun alarmroep regelmatig horen. Het leek allemaal goed te gaan totdat ik op een vroege ochtend een enorm geschreeuw hoorde van de merels. Ik sprong uit bed en zag nog net hoe een kat met een jonge merel in zijn bek wegliep met pa en ma merel er in paniek achteraan. Niet een  romantisch gebeuren, maar de keiharde realiteit van de natuur. De jonge merels waren dus uitgevlogen en zijn dan nog heel onnozel en kunnen natuurlijk ook nog niet zo goed vliegen.


Ik weet niet hoeveel jonge merels er uiteindelijk groot geworden zijn, gelukkig waren er meer nestjes in de buurt en hoe ouder de jongen worden des te beter ze leren waar gevaar is. Ook buiten het nest worden de jonge merels nog een poosje verzorgd door de ouders. Op een gegeven moment kunnen ze ook prima zelf voor hun kostje zorgen en beginnen de ouders te weigeren om nog voer in de altijd maar wijd opengesperde snaveltjes te stoppen. Uiteindelijk staan ze dan helemaal op eigen benen deze jonge puber merels.Reacties

 1. Mooie serie! Wat een avontuur zo dicht bij huis. En ja, gevaar ligt altijd op de hoek. Wij hebben wel eens een jonge merel uit de kaken van kater Figaro gered, om vervolgens een Ekster in de tuin te zien landen die met één welgemikte pikbeweging een einde maakt aan het merel bestaan. Maar toch, er zijn er gelukkig genoeg die het redden.
  Groetjes,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige serie Coby, tja je zou bijna een hekel aan katten krijgen.
  Ik vind persoonlijk toch dat katten veel overlast bezorgen.
  Ik vind je serie echt helemaal top, zo mooi dichtbij heb je de jongen merels vast kunnen leggen.
  Je ziet ze gewoon veranderen.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooie serie met ook mooi het commentaar er bij Coby gr jannes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk dat je dit nest kon volgen en vastleggen, schitterende foto`s.
  Hier zitten koolmeesjes in een nestkastje, kan de jongen wel horen maar niet zien.
  Ja is naar als ze na al die zorgvuldig gezocht en gevangen insecten belaagd worden door een kat.
  Weet het nog van voorgaande jaren.
  Ik troost mezelf maar met de gedachte dat de sterkste zo overleven.
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Coby
  Wat een leuke foto's en zo dicht bij het blijft leuk om dit klijne spul te fotograferen.
  Groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Coby, wat een super mooi blog heb je hier weer van gemaakt. Het moet heerlijk zijn geweest om dit te volgen en nu kunnen we allemaal even mee genieten. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby,
  Jonge merels zo kunnen volgen was een buitenkans. Bij ons in de tuin is ook regelmatig een nest, maar dat zit altijd goed verstopt. Pas als de jonge merels door de tuin huppen kan je er wat meer van zien. Jij hebt het mooi kunnen volgen en ook nog mooi kunnen fotograferen. Het voeren van de bijna volwassen vogels zie je vaker, zoals momenteel bij de koolmezen bij ons in de tuin.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Coby, prachtig om dit van zo dichtbij mee te kunnen maken. Jammer vind ik wel dat een van de jonge merels ten prooi is gevallen aan een kat. Ook je vorige blog over de St. Jansvlinder en het uitkomen uit de pop is prachtig. De foto's die je ervan gemaakt hebt zijn schitterend.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtige reportage heb je van deze merelfamilie gemaakt, genieten!!

  Lieve groet van Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een fantastische mogelijkheid Coby om dit in alle rust te kunnen bekijken en ook nog te fotograferen.
  Een genot natuurlijk en iets dat niet vaak zal gebeuren. Had je niet de mogelijkheid m een paar voermomentjes op de foto te zetten. Want dat zijn natuurlijk helemaal leuke dingen om vast te leggen. maar uit ervaring weet ik ook, dat wanneer de ouders onraad ruiken, ze dus gewoon niet komen om te voeren. Dit had ik toch ook wel graag eens een uurtje willen bekijken en eventueel een paar plaatjes maken.
  Prachtig in beeld gebracht Coby.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er was geen kans voor foto's van voermomenten, dat zou de boel teveel verstoren en vermoedelijk ook allerlei mensen naar het nestje lokken. Ik heb me dus maar beperkt tot korte fotomomenten en ach het was gewoon al leuk om het zo te kunnen volgen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 11. Wat een mooie en leuke foto's Coby.
  Vooral de eerste vier, geweldig.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb wel een paar dagen zo'n pas uitgevlogen jonge merel in de tuin van ons vakantiehuisje kunnen bewonderen, inclusief diverse voedermomentjes (zie mijn laatste blog). Maar van zo jongs afaan is natuurlijk wel heel bijzonder. En katten zouden ze moeten verbieden (honden en andere huisdieren ook trouwens, maar dit terzijde).
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Agossie, wat aandoenlijk. Mooie blog en leuk dat je ze zo kon volgen, lekker dicht bij huis
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wauw.... wat een supermooi blog Coby!!
  De ene foto is nog mooier en scherper dan de andere maar het zijn werkelijk allemaal juweeltjes. Wat heb je hier een mooie foto's van kunnen maken zeg! En inderdaad een groot gezin met maar liefs 5 jongen!!!! Ik heb eens een merel gezien etm een bek vol wormen en zelf was ze helemaal vermagerd. Maar echt, ontzettend mooi deze foto's. Mijn complimenten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dank voor jullie reacties en commentaren, leuk dat deze blog zo wordt gewaardeerd. Ik heb zelf ook enorm genoten van deze families merel en zag vandaag ook nog weer een papa merel met twee jongen op de voederplek, wie weet wel vanuit dit nestje.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Diverse soorten vinken voor de lens