Kleine en wilde zwanen in de sneeuw

Ik heb al eens verteld dat ik enorm geniet als er weer wilde zwanen (Cygnus cygnus) en kleine zwanen (Cygnus bewickii) in Nederland komen overwinteren. Het is sowieso al een imposant gezicht om zo'n groep grote witte vogels te zien, maar ook hun gedrag en geluid is bijzonder om mee te maken. Ik was dan ook heel blij toen er een enorme groep van wel honderd grote en kleine zwanen in de buurt neerstreek.

Wilde zwanen

Wilde zwanen

Kleine zwaan

Zwanen zien is prachtig in allerlei weersomstandigheden, maar een grote wens was om deze witte vogels in de witte sneeuw vast te kunnen leggen. Toen het 16 januari sneeuwde, stond ik al te trappelen om naar de grote groep zwanen af te reizen. Het was grijs en grote sneeuwvlokken dwarrelden neer. Er viel geen enorme laag sneeuw, maar het leverde toch wel een aantal echt winterse plaatjes op.

Wilde zwanen

Wilde zwanen

De zwanen stonden in diverse groepen en groepjes bijeen. Ik  vraag me af of dat dan groepjes zijn die ook de verre tocht naar Nederland samen hebben gereist. Je hoort ze samen druk communiseren, maar ja zwanentaal versta ik niet, dus waar het over gaat in hun gesprekken weet ik niet en kan ik alleen maar overfantaseren. De lichaamstaal van verliefde stelletjes was wel duidelijk en de zwanen waren hier en daar druk bezig om elkaar te vertellen dat ze nog zeer verliefd waren en kijk maar eens hoe mooi ze samen met hun lange hals een hart vormen.

Wilde zwanen

Wilde zwanen

Wilde zwanen

Een dag later, 17 januari 2016, was het werkelijk stralend winterweer en ik besloot om nogmaals mijn geluk te beproeven bij de zwanen. In eerste instantie was er amper een zwaan te bekennen, gelukkig ontdekte ik hun slaapplek en vandaar zag ik dat ze toch weer terugvliegen naar de maisvelden. Dat opstijgen van zwanen vind ik trouwens ook een prachtig schouwspel en helemaal mooi als dat zo fraai synchroon gebeurt.

Wilde zwanen en kleine zwanen

linksachter wilde zwaan rechtsvoor kleine zwaan

Kleine zwanen en wilde zwanen lijken heel veel op elkaar en het is best lastig om ze uit elkaar te houden. Als je zo'n heel veld vol zwanen ziet, loont het de moeite om even goed te kijken welke soorten zwanen je ziet. Als je ze mooi naast elkaar hebt kun je goed het verschil zien tussen beide soorten en zie je dat de wilde zwaan een flink stuk forser is, toch is het in het veld vaak lastig te beoordelen. Een ander onderscheidend kenmerk is dan de hoeveelheid geel aan de snavel. Bij de kleine zwaan houdt dat geel op voor de neusgaten en bij de wilde zwaan loopt het geel door tot voorbij de neusgaten.

Wilde zwanen

Wilde zwanen

Er werd heel wat getrompetterd door de wilde zwanen, ik denk dat dat geluid ook heel ver te horen is door de vogels. Het leek er op dat de vogels die nog op de nachtplaats waren al toeterend contact maakten met de vogels die al op het maisveld waren. Ik hoorde ze zelf vanuit de verte aankomen en er werd over en weer flink geroepen en wellicht verteld waar ze naar toe moesten. Best handig natuurlijk zulke communicatie en ik vond het mooi om al dat spektakel te volgen.

Kleine zwaan

Kleine zwaan

Kleine zwaan

Wilde zwanen

Wilde zwanen

Wilde zwaan

Het was werkelijk fantastisch weer de 17e januari en ik heb me dan ook een hele tijd vermaakt bij de zwanen. Merkwaardig genoeg was het toch nog lastig om echt mooie opnamen te maken, ik heb er heel veel weggegooid die te druk waren of waar halve zwanen storend in beeld waren. Dat was natuurlijk het gevolg van zoveel dieren bij elkaar, maar met geduld is het toch gelukt op wat opnamen naar mijn zin te maken.

Wilde zwanen

Wilde zwanen

Wilde zwanen


Wilde zwanen

Ik besluit met een aantal portretfoto's waarbij ik  heb geprobeerd om de koppen wat los te krijgen van de achtergrond. Een hele uitdaging om de achtergrond een beetje vaag te krijgen en zo het accent op de gewenste kop te krijgen, maar ik ben behoorlijk content met het resultaat van deze laatste foto's. Het is een enorm lange blog geworden, maar ik hoop dat jullie meegenoten hebben van deze zwanen in een winterse entourage.


Reacties

 1. geweldig mooie blog van gemaakt Coby
  heel mooi gr jannes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ohhh, wat is dit een mooie blog. Alleen al die jaloersmakende witte wereld, en dan ook nog zowel de kleine als de wilde zwanen er prachtig op hebben. Alles klopt, het licht is mooi, de omgeving, de vogels werkten leuk mee.
  Erg leuk vind ik de foto met de wilde en kleine zwaan bij elkaar, dan zie je zo goed het verschil tussen deze soorten. Echt een verrukkelijk blogje, ik ga gewoon alles nog een keer bekijken, zo mooi vind ik ze.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterend Coby!! Heerlijk om te zien, je hebt ons prachtige foto's voorgechoteld, vooral die synchroon foto's zijn genietmomentjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan mij voorstellen dat je daar blij mee was Coby.
  Ik zou ze graag hier in de buurt zien.
  Pracht foto's die je maakte, mooi zo op het land tussen de stoppels van de mais en dan in de sneeuw.
  Ook je portretten zijn goed gelukt, mooi scherpteverloop zit er in.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig om jou foto's te bewonderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bijna geneigd de vleugels uit te slaan; mee te vliegen; de lokroep van de kleine zwaan te volgen...pracht verhaal Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wow wat mooi, die dubbelportretten en het synchroon opstijgen...je stijgt zelf ook Coby, tot grote hoogte! Klasse!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Coby
  Wat een prachtige serie! Echt betoverend mooi!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat heb je een schitterend blog neergezet, Coby. Allereerst is je natuurbeleving natuurlijk al geweldig, maar je foto's zijn ook erg mooi. Vooral de synchroon-foto's ..... zo mooi. Compliment voor de hele serie. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Coby,
  Wat een prachtige serie , aangevuld met een prettig leesbaar verhaal. Hoe anders heb jij het contact met de zwanen beleefd dan ik. Bij jou sneeuw - wat ik heel graag ook had meegemaakt - en bij mij ijs. En dan zo veel zwanen, bovendien wilde en kleine. Dat zijn de ervaringen die je niet snel zal vergeten. Ondanks al dat wit is het je goed gelukt er mooie platen van te maken, zoals bijvoorbeeld 6 en 7. Ook 10, 11 en 12 springen er voor mij uit. Leuk dat je de kans had om close-ups te maken. Je moet er behoorlijk dichtbij geweest zijn. Al met al een schitterend verslag.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo, dat zijn veel wilde zwanen! Dan is het hier (in de AWD) maar behelpen. En nog met sneeuw ook. Dat leverde je een flinke serie prachtige platen op. Nr 19 vind ik veruit de leukste foto van dit blog.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi, Coby,
  Al weer een hele tijd geleden, maar ik ben weer boven water en heb gelijk kunnen genieten van jou mooie zwanenkiekjes. Mooi in dat winterse gedoe, daardoor komen die geel zwarte snavels heel mooi uit.
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zeker weten dat ik heb meegenoten. Wat een prachtig blog Coby en super dat je beide soorten zo prachtig in beeld hebt kunnen krijgen. Mag ik zeggen dat ik een ietsiepietsie jaloers ben.
  Ik ga niet kiezen welke foto de mooiste is want naar mijn idee zijn ze stuk voor stuk prachtig.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 14. wat is dit genieten ,wat heb ik veel gemist maar dit maakt heel veel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Deze behoren tot de betere beelden die ik sinds een hele lange tijd heb gezien van wilde zwanen! PRACHTIG! Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtig Coby! Wat heb je dit ontzettend mooi op de foto gezet.
  Ik vind de wilde zwanen ook altijd prachtig en jij laat ieder jaar weer schitterende beelden zien. Zo ook deze serie van de wilde en de kleine zwanen zijn weer geweldig en met de sneeuw erbij geeft dit de foto's toch weer even iets extra's. Prachtig gewoon. De hele serie is mooi en ik haal alleen foto 3 en 10 even aan. Daarna ben ik gestopt want ze het is echt geweldig wat ik hier zien.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hai Coby,

  Beter laat dan nooit, maar hier dan een reactie. Ik had de serie natuurlijk al gezien en dit is toch wel iets dat ik ook graag had willen fotograferen. Helaas geen sneeuw en ook weinig wilde of kleine zwanen.
  Foto's 3 en 19 en de symmetrisch opstijgende zwanen zijn echt heerlijk om meerdere keren te bekijken. Toch de momenten waar je op hoopt als natuurfotograaf en vooral de herhaling in foto 19 is super.
  Ik moet volgend jaar toch maar eens achter dit soort vogels aan.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een sublieme reeks van de vogels waar ik zeer veel van hou, het geluid alleen al brengt me in vervoering
  groetjes Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dank voor al jullie leuke en enthousiaste reacties en commentaren. Fijn te merken dat deze serie zo in de smaak valt, ik ben er zelf ook zeer content mee.
  Natuurkieker Coy

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een prachtige reeks foto's. Schitterend dat je ze nog in een "restje" sneeuw hebt weten vast te leggen

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders