Kleurrijke herfst

De herfst is al een heel eind gevorderd en inmiddels zijn er al diverse bomen die hun bladeren hebben laten vallen. Het weer  was de afgelopen tijd wisselend, van heel mistig tot uitbundige zonneschijn.
Om de herfstkleuren mooi te laten schitterend is een zonnetje toch wel heel gewenst. Op 26 oktober was het zo'n heerlijke zonnige herfstdag en ik besloot daar met mijn fotocamera gebruik van  te gaan maken.Hoewel ik alle herfstkleuren prachtig vind, is een beukenbos wat mij betreft toch wel een van de topattracties in de herfst. Vooral als de zon de bladeren beschijnt, lijken die wel te bestaan uit goud. Heerlijk om daar naar te  kijken, maar toch telkens weer een kunst om de overweldigende kleurenpracht dan ook zo imposant te laten overkomen op een foto.
Nog meer beukenbomen, nu met wat meer boomstammen erbij, maar nog steeds het accent op de kleurrijke bladeren. Heel wat foto's zijn in de prullenbak verdwenen omdat ze het toch net niet waren. Ook met bovenstaande ben ik niet helemaal tevreden, maar ze verbeelden wel de heerlijke herfstdag.

Zo'n beukenbos is ook een fijne plaats om naar paddenstoelen te zoeken. Grote aantallen waren er aanwezig en dus heb ik daar met genoegen een tijdje gestoeid met de macrolens, toch wel een van mijn meest favoriete bezigheden. Rode koolzwammetjes had ik al op diverse plaatsen gezien maar nu ook even vastgelegd, blijven mooi om te  fotograferen. Het andere zwammetje ken ik niet bij naam maar leuk om hierbij wat te experimenteren met onder andere het standpunt.Witte oorzwammetjes zijn voor mij ook echt onweerstaanbaar, ik heb ze in een vorig blog ook al laten zien. Nu nog weer een paar opnamen van deze leuke zwammetjes die vooral een zeer fotogenieke onderzijde hebben. Ik ben best tevreden met deze opnamen met de mooie kleur van het beukenlad in de achtergrond.

Als je zo dicht met je neus bij de grond zit kom je soms ook andere verrassingen tegen. Ik wou me bezig gaan houden met geweizwammetjes, toen ik opeens deze schitterende rups zag kruipen. Het is de meriansborstel, een fraaie harige rups, hier in een gele versie, die mooi past bij al het geel van de beuken. De meriansborstel is een algemeen voorkomende nachtvlinder en met zijn mooie uiterlijk echt een cadeautje als je ze tegenkomt.

Tot besluit van deze herfstblog nog een paar foto's van beukenbomen. Het was een heerlijke herfstmiddag met prachtige omstandigheden en een genoegen om zo een paar uurtjes in het bos te vertoeven. Wie nog eens wil weten hoe de bomen ook al weer aan hun mooie herfstkleuren komen, moet nog maar even op deze blog kijken.

Reacties

 1. Hooi Coby
  heerlijk die herfst foto's van de herfst en zelfs nog een rups mooie blog.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat boffen we toch hè Coby, met zo'n super mooie herfst en ook echt fijn weer om er op uit te trekken. De herfst spat van je foto's af, ik zit foto voor foto te genieten. Kiezen doe ik, zoals bijna gebruikelijk, niet. Iedere foto is even fraai. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby,
  Wat toevallig, ik heb net een herfstblogje geplaatst en veel van wat jij hier schrijft herkende ik van mijn ervaring met de herfstkleuren. Het is zo mooi, overweldigend, zo'n kleurenpracht, maar kijkend door je lens is het toch al wat minder, toch heb jij met de beukenblaadjes het herfstgevoel overgebracht. Ja, en zwammetjes horen daar ook bij, en inderdaad, jij schreef hetzelfde als wat ik in mijn blog heb staan, laag bij de grond, op zoek naar paddenstoelen kom je iets anders moois tegen. Jij de prachtige rups, ik een kikkertje....Het was genieten van dit mooie jaargetijde, helaas laat de herfst zich nu even van zijn mindere kant zien.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is de herfst toch mooi met al die kleuren en zo mooi op de foto gezet Coby.
  De rups vind ik bijzonder mooi, nooit gezien zo.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. helemaal té gek die oorzwammetjes!!! Prachtige foto's en mooi blog weer Coby!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel sfeervolle fotoreeks Coby. ja, de herfst blijft ons verwennen met een prachtig kleurenpalet en zachte temperaturen.
  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Coby, het is weer puur genieten van jouw prachtige foto's. Een prachtig blog van zowel de bomen in volle herfsttooi als de bijzonder mooie foto's van de paddenstoelen en de rups.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig Coby je hebt de prachtige herfstdagen mooi weten te benutten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby,
  Iedereen beleeft de herfst op zijn eigen manier, maar de mooie herfstkleuren zijn wel een gemeenschappelijke factor, net als de paddenstoelen. De kleine zwammetjes staan er stuk voor stuk prachtig op, met mijn lichte voorkeur voor 7, 8 en 10. De rups staat er schitterend op. Ik heb er nog nooit zo één gezien.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Helemaal met je eens Coby, de beuk is toch wel de 'koning van de herfst'. Ook ik heb de beukenbossen al weer meerdere keren opgezocht, en ook ik kom dan telkens tot de conclusie dat het niet eenvoudig is om die kleurenpracht pakkend vast te leggen.
  Maar al kan het misschien beter, de overweldigende kleurenpracht komt goed over!
  Je zwammetjes zijn ook prachtig, vooral de oorzwammetjes omdat je die hebt kunnen combineren met de warme herfstkleuren.
  Die 'borstel' is top ;-)

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtige foto's! Mooi ook dat rupsje..

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nou Coby, ik begin al niet eens aan het fotograferen van herfstbossen, want ik krijg het niet voor elkaar om het mooi op de foto te krijgen.
  Je derde foto is een prachtig voorbeeld voor hoe het zou moeten zijn. Prachtig die kleuren. Ook je laatste twee zijn wat dat betreft heel mooi. Van de zwammetjes vind ik die van de rode koolzwammetjes het mooist. Niet zozeer qua techniek, maar die kleuren komen zo mooi bij elkaar. Die rups is top. Wat een mooi beestje is dat zeg.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtig om te zien Coby,
  het beukenbos is ook echt schitterend met die mooie kleurenpracht in de herfst.
  Je kleine paddenstoeltjes zijn ook heel mooi en sfeervol vereeuwigd.
  De meriansborstel had ik nog nimmer gezien en ik vind hem echt heel mooi. Gelijk even op google gekeken naar wat voor nactvlinder hij zou ontpoppen. Een heerlijk blog met een hoog genietgehalte :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Diverse soorten vinken voor de lens