Een blog vol paddenstoelen

In deze blog een aantal soorten zwammetjes in allerlei kleuren en vormen.
Het is toch ieder jaar in de herfst opnieuw een feestje om al die zwammetjes weer te zien verschijnen. Ik heb al meerdere zwammenblogjes geplaatst, maar mijn voorraad is nog niet uitgeput.

Echte kopergroenzwam

Echte kopergroenzwam

Het is telkens een verrassing wat er de kop  boven de grond heeft gestoken en welke paddestoelen al weer verdwenen zijn. Op een vast plekje kijk ik ieder jaar uit naar de fraai groen gekleurde Echte Kopergroenzwam. Ook dit jaar waren er een paar fraaie exemplaren te bewonderen.

Porseleinzwam

Porseleinzwam

Blij ben ik ook met dit Porseleinzwammetje, wat zijn dat toch mooie paddenstoeltjes. In mijn omgeving zijn ze niet overdadig veel te vinden, dus dit was een aangename verrassing en dank aan Hannie die het zwammetje opspoorde en me tipte. Gelukkig was ik er meteen naar toe gegaan en foto's gemaakt want een paar dagen later was de tak verdwenen.

Gewoon wimperzwammetje

Gewoon wimperzwammetje

Klein maar fijn zou je van deze superkleine Gewone Wimperzwammetjes kunnen zeggen. Slechts een paar milimeter groot en voor het kunnen zien van de "wimpertjes" heb je een vergrootglas nodig. Deze foto's heb ik gemaakt met de macrolens en tussenringen, dus vergis je niet in de grootte, ze zijn in het echt werkelijk heel klein. Zoals je ziet loont het de moeite om er naar uit te kijken, want het zijn leuke zwammetjes.
Je hebt zwammetjes die oranje zijn en zwammetjes die  knaloranje zijn; de gewone wimperzwammetjes zijn mooi oranje, maar het Gewoon Vuurzwammetje is werkelijk lichtgevend oranje. Hun kleur zie je al van verre en de intense kleur maakt het eigenlijk best lastig om dat goed vast te leggen. Bij bovenstaande foto's is in ieder geval goed te zien hoe oogverblindend oranje deze kleine paddenstoeltjes zijn.

Heideknotszwammetje

Heideknotszwammetje

Een leuke verrassing was het om in klein natuurgebiedje in mijn eigen omgeving heideknotszwammetjes tegen te komen. Ik had ze nog nooit gezien, maar nu heb ik een vindplaats fijn dicht  bij huis. Net als bijna alle zwammetjes in deze blog zijn het het maar kleine dingetjes.
Mooi zachtgeel en met kenmerkende knotsvorming,lastig trouwens om daar leuke opnamen van te maken, ik hoop er nog eens fraaiere opnamen van te maken, maar ben al blij dat ik ze heb gevonden.

Wit oorzwammetje

Wit oorzwammetje

Als ik in het bos naar paddenstoelen zoek, kijk ik ook altijd even of er ook takjes zijn met witte oorzwammetjes. Telkens weer leuk om die te fotograferen en dan met name de onderzijde met de mooie lamelletjes. Als je takjes met deze zwammetjes op de grond ziet liggen heb je geen idee hoe mooi de onderzijde is, maar als je dat eenmaal hebt gezien kun je gewoon de verleiding niet weerstaan om even zo'n takje te pakken en om te draaien.

Schubbige fopzwam

Schubbige fopzwam

Fluweelboleet
Tot besluit nog een paar opnamen van de schubbige fopzwam, deze zwammetjes stonden zo mooi vrij, de een in een landschap van mosjes en de ander toont fraai hoe het zand waardoor hij omhoog gekomen is nog aan hem hangt, een net ontloken zwammetje.
De allerlaatse opname is van boleten en ik denk fluweelboleten, gezien de fluweelzachte hoedjes.Reacties

 1. Wat een prachtig blog,ik zie er tussen zitten die ik helaas nog nooit gezien heb,bijzonder mooi.
  Groet Ingrid Stoffels

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Ingrid, wie weet kom je ze ook nog wel tegen, voor mij zitten er ook wel een paar bij die ik voor het eerst
   heb kunnen fotograferen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 2. Jouw paddenstoelenfoto's, altijd weer inspirerend mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is altijd leuk om het bos in te gaan om paddenstoelen te fotograferen. Dit blog is ook weer een genot om naar te kijken. Wat zijn die wimperzwammetjes leuk zeg. Die kopergroenzwammen heb ik maar 1 keer eerder gezien, ze lijken toch wel zeldzaam hier.
  De oorzwammetjes vind ik ook erg leuk, staan op mijn wensenlijstje, wie weet kom ik ze op een van mijn volgende boswandelingen wel tegen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oorzwammetjes zijn toch niet echt zeldzaam, ik kom eigenlijk op ieder boswandelingetje wel oorzwammetjes tegen. Hoop voor je dat je ze gaat vinden, want ze zijn wel erg leuk. De wimperzwammetjes kijk je gauw over het hoofd, die zijn echt super klein.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 4. geweldig wat mooi en zulke bijzondere soorten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou nou dit is wel een jaloersmakende serie paddenstoelen. Prachtig vast gelegd, en een paar soorten die ik hier in mijn omgeving nog niet gezien heb. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Annemarie, ik weet niet of al deze soorten ook bij jou voorkomen en anders in de paddenstoelentijd maar eens naar Drenthe :-)
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 6. Wat een prachtige zwammen heb je voor de lens gehad Coby, heel bijzonder de kopergroenzwam en de wimperzwammetjes,
  .Deze heb ik nog nooit in het echie gezien.
  Pracht foto's.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben vooral onder in de indruk van de Wimperzwammetjes, ik weet hoe klein ze zijn en ik vind het dan ook erg knap hoe je zo zo mooi scherp hebt weten te krijgen, complimenten!'
  De tweede foto van de Heidenknotszwammetjes vind ik ook erg mooi, heerlijk zacht plaatje.
  Het Vuurzwammetje komt bij mij erg rood over in plaats van oranje.
  Die Kopergroenzwam heb ik zelf nog nooit gezien, maar wat is ie mooi!


  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De wimperzwammetjes had ik in mijn eigen tuin, dus alle rust om ze vast te leggen met macrolens en tussenringen en voor het scherpstellen gebruik gemaakt van de inzoommogelijkheid van de liveview en camera en camera op statief.
   De vuurzwammetjes deden mij ook wel wat pijn aan de ogen, ik heb nog maar eens even flink aan de schuifjes getrokken en ze in een wat zachtere versie geplaatst.
   Koperzwammen zijn erg mooi, daar zoek ik ieder jaar even naar, heerlijk kleurtje, maar ook lastig omdat ze vaak enorm glimmen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 8. Een genot weer om te lezen en de mooie foto's te bekijken. Geniet enorm van je verhalen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby,
  Wat en bijzondere soorten laat je hier zien. Een aantal ervan heb ik nog nooit gezien, zoals de echte kopergroenzwam en het wimperzwammetje. Je laat er hier prachtige beelden van zien. Eigenlijk ken ik bij nader inzien alleen de porseleinzwam :-)
  Prachtige serie. Overigens, fotograferen met statief en afstandbediening kost misschien wat tijd maar het loont wel. Het object blijft tenslotte niet in beweging.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een prachtige serie. Niet alleen qua soorten maar zeker ook qua fotografie. Prima vastgelegd. Wimperzwammetjes zijn altijd een grote uitdaging. Ik heb ze dit jaar helaas nog niet gezien. De vuurzwam ben ik zelfs nog nooit tegengekomen, maar dat komt vast nog wel. Ze vallen in ieder geval wel op!!
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geweldig om deze paddenstoelen te zien Coby, perfect gefotografeerd.
  Foto 5 en 6 vind ik super, deze nog nooit gezien.
  Kortom een mooie serie zo, dit is genieten.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Coby,

  Complimenten voor je paddenstoelenblog. Een hoop schitterende platen wederom.
  Het wimperzwammetje heb je super gefotografeerd. Makkelijk als je de goede spullen hebt, maar je moet ze wel op de juiste manier inzetten. Heel knap gedaan. Sowieso is het een serie die vele keren moeilijker is om te maken, dan dat het hier lijkt.
  Ze alleen al vinden is een prestatie op zich en ze dan zo scherp en artistiek fotograferen is helemaal super.
  Toppie!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Coby, dit is genieten! Je hebt hier prachtige foto's gemaakt. Diverse soorten heb ik nog nooit gezien. Het wimperzwammetje vind ik prachtig. De natuur heeft (gelukkig) nog een hoop moois te bieden.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een soorten rijkdom Coby. De wimperzwammetjes vind ik een heel bijzondere soort. Het heideknotszwammetje heb ik vorig jaar voor het eerst gezien. Toen heb ik het gefotografeerd met rijp, dat werkte mooi. Kopergroen zwammen zag ik vorig jaar staan, maar helaas zijn ze dit jaar niet terug gekomen op diezelfde plek. Jij hebt een paar fantastisch mooie exemplaren. Mooie blog weer.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een mooie zwammetjes! De meeste kende ik nog niet, ik ben ze dan ook nog nooit tegen gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Coby,
  echt ontzettend mooi al deze zwammen en zwammetjes.
  De kopergroen zwam is al een mooie binnenkomer, maar die wimperzwammetjes zijn echt schitterend.
  De vuurzwammetjes zijn ook heel aardig net als de heideknotszwammen. Altijd mooi om die weer tegen te komen.
  ook de fopzwam en de fluweelboleet zijn prachtig weer gegeven.
  Ik heb werkelijk heerlijk zitten genieten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland