Ooievaar wacht op een partner...

Het is voor veel vogels weer de tijd van nesten bouwen en een partner zoeken. Ik heb een even een ooievaarsnest opgezocht waar ik vorig jaar menig uurtje heb doorgebracht. Uiteindelijk bleek het paartje dat het nest bezette geen jongen voort te brengen, maar wie weet gaat het dit jaar beter.Toen ik 3 april bij het nest aan kwam stond er één ooievaar op het nest, dat was stemde mij vrolijk, want wie weet was er ook wel een partner in de buurt. Maar voorlopig moest ik het doen met deze ene ooievaar, die overigens prima meewerkte als fotomodel, dus wat dat betreft had ik niks te klagen.Ooievaars kunnen soms jarenlang gebruik maken van hetzelfde nest, hoewel ze niet echt monogaam zijn. Alleen tijdens het broedseizoen zijn ze echt samen, maar soms vormen ze toch jaren achtereen een paar. Ik neem aan dat ik hier ook naar het mannetje stond te kijken, die flink in de weer was om van het nest een mooi gespreid bedje te maken met lekker zacht hooi. Maar vooralsnog was er geen lieftallige ooievaarsdame te bespeuren waar hij dat bedje mee zou kunnen delen.Regelmatig stond de ooievaar even naar boven te turen. Uiteraard weet ik natuurlijk niet precies waarnaar hij tuurde, maar op een gegeven moment waren er twee buizerds aan het rondcirkelen in de lucht. Ik kan me voorstellen dat de ooievaar een beetje verlangend dacht, dat wil ik ook wel, heerlijk even samen met mijn partner zweven op de thermiek. Maar ja helaas voor de ooievaar was er nog steeds geen liefje te bekennen.
Ik heb een aantal uren samen met de eenzame ooievaar staan wachten en samen met hem de lucht staan afspeuren. Opeens kwam de ooievaar helemaal in actie en keek nog eens extra omhoog en toen ik zijn blik volgde zag ik een ooievaar aankomen! De ooievaar op het nest begon zijn mooie klepperhouding aan te nemen en klepperde vol overgave naar de soortgenoot hoog boven hem. Maar helaas de liefde bleek niet wederzijds en de andere ooievaar vloog zonder blikken of blozen voorbij het nest om in de verte te verdwijnen.
Tja en daar sta je dan als ooievaar hoog boven op je nest dat je zo keurig in orde hebt gemaakt en dan willen ze niet het nest met je delen. Na tweeënhalf uur wachten vond onze ooievaar het denk ik wel mooi geweest. Je kon zien dat hij zo wilde vertrekken dus ik stond er al klaar voor, desalniettemin werd ik toch een beetje verrast door de snelheid waarmee zo'n grote vogel weg vliegt.
Toen het nest helemaal leeg was ben ik ook maar vertrokken, inmiddels heb ik begrepen dat er nu twee ooievaars samen op het nest gezien zijn dus ik moet er maar gauw eens weer naar toe. Ik heb ook nog een ander nest gevonden waar een paartje op zit en het lijkt er op dat daar al gebroed wordt, dus ik hoop dit jaar jonge ooievaars te kunnen fotograferen.


Reacties

 1. Leuke serie van mevrouw ooievaar, en leuk dat meneer nu ook is thuisgekomen. Het zou geweldig zijn als het een broedpaartje is en er straks jongen zijn. Ik heb vorig jaar een ooievaarsgezinnetje gevolgd, erg leuk, en de kleintjes worden heel snel groot. Ik denk dat, als er kleintjes komen, jij hier ook wel een verslagje van op je blog gaat zetten.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vermoed dat dit het mannetje is Ghita, die komt meest als eerste terug op het nest. Als er jonge ooievaartjes komen zal ik zeker nog weer een blogje wijden aan de ooievaars.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 2. Je hebt het verlangen en wachten op een partner prachtig weergegeven in deze fotoserie. Ik zie hem graag nog eens terug op je blog als er echt een nestje jonge ooievaartjes is.
  Groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby,
  Ook als ooievaar kan je alles nog zo goed voor elkaar hebben, je bent toch afhankelijk van de juiste partner op het juiste moment. Het voordeel voor jou was wel dat je ruimschoots de gelegenheid kreeg om hem goed te portretteren. En dan nu maar hopen op het vervolg.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Coby,
  Mooie serie van de ooievaar, soms wachten ze voor niets en is het vrouwtje omgekomen tijdens de reis naar hier.
  Dat vind ik wel zielig, je hebt het mannetje in iedere geval wel heel mooie er op gezet.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie foto's van de ooievaar Coby.
  Ik hoop dat die nog een partner krijgt en niet alleen blijft.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waarschijnlijk zijn de twee die er nu zijn het mannetje dat stond te wachten en zijn wat later teruggekeerde vrouwtje. Ze zijn trouw en honkvast. Lief dat jij hem gezelschap hebt gehouden Coby ;-)
  Mooi zoals hij tegen die blauwe lucht afsteekt. Aan het nest te zien is dit nieuw, het wordt de komende jaren steeds een beetje opgehoogd. Leuke plek om regelmatig naar terug te keren.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha ik weet niet Gonnie of hij mijn gezelschap echt op prijs stelde maar hij moest het er zolang maar mee doen. Het is inderdaad een relatief nieuw nest en voor zover ik weet zijn er nog nooit jonkies geweest, maar wie weet dit jaar.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 7. Hai Coby,

  Dat heb je nog lang vol gehouden zeg. Ik heb een hoop geduld, maar als ik niet zeker weet dat er iets kan gaan komen, dan ben ik toch sneller vertrokken. Maar we weten allebei dat juist de aanhouders de mooie platen schieten ;-) Want als je niet gebleven was, had je die twee laatste foto's niet gemaakt en juist die zijn anders dan anders. Ik hoop voor jou dat ze snel nog even dat nest iets hoger maken, want dat ziet er toch mooier uit op de foto. Duimen maar dat er dit jaar kleintjes komen, want de stek is mooi.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is altijd kiezen René, maar vaak levert wat extra tijdinvestering wel mooie momenten op. En ja ik hoop op een
   nest met jonge ooievaars, maar vooralsnog ziet het er nog steeds niet echt serieus uit, we zullen ziien hoe het af gaat lopen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 8. Hoi Coby,
  wat een leuke serie en wat leuk verteld van deze ooievaar.
  Ik kreeg helemaal medelijden met hem toen ie een soortgenoot hoog in de lucht zag overvliegen en daardoor zo'n prachtige houding aannam. Helaas werd hij genegeerd maar........ ik lees dat ze nu wel gelukkig met zijn tweetjes zijn :-) Inderdaad moet je daar maar gauw even naar toe en dan kan je ook het ook in de gaten houden. Ik heb in ieder geval genoten van deze mooie foto's.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby....

  Gelukkig dat toch de liefde van z'n leven weer bij hem
  is, zo zielig als ze hun partner kwijt zijn...!!
  Mooie serie heb je kunnen maken, ik vind het altijd een heel bijzondere
  vogel...gaaf om ze te volgen dus je moet maar weer eens terug!!
  complimenten voor je foto kwaliteit

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je compliment over de kwaliteit van de foto's fijn om te horen!
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 10. Ohhhhhh wat is de Natuur toch mooi geregeld hé Cobie , ik ben er altijd helemaal van onderste boven !!
  Wat zijn wij toch rijk met deze gevoelens voor de natuur en dan nog met de camera vast leggen zodat je thuis weer de kluts kwijt bent !!!
  liefs en groetjes Annie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja er valt veel te genieten in de natuur Annie en in de lente kom je helemaal ogen en oren te kort om al
   het ontluikende nieuwe leven te zien en te fotograferen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders