Blauwe druifjes als fotomodel

Onlangs heb ik me een tijdje vermaakt met wat blauwe druifjes (Muscari botryoides). Ik vind het eigenlijk wat stijve bloemetjes maar toch wil ik ze graag in mijn tuin want ze zijn van nut voor insecten. De uitdaging voor mezelf was om van deze bloemensoort toch aansprekende foto's te maken.


Waar moet je beginnen als je zo'n groepje blauwe druifjes hebt, al die verschillende bloeistengeltjes staan daar zo massaal bij elkaar en ook iedere bloeistengel op zich is al zo'n compact geheel.Het is even zoeken en kijken hoe ik die bloemetjes zo goed mogelijk tot zijn recht kan laten komen. De naam blauwe druif vind ik toch wel heel goed gekozen voor deze bloemetjes, als je ze zo mooi close ziet dan zijn het echt net mini druiventrosjes. Ook de witte randjes die blauwe druifjes hebben kun je met de macrolens fraai in beeld brengen en als ik zo met deze bloemetjes bezig ben begin ik ze eigenlijk steeds mooier te vinden.

Ook de achtergrond speelt natuurlijk een grote rol en ik verbaas me er steeds weer over hoeveel verschil je kan creëren door je positie soms maar miniem te veranderen. Leuk om daar mee te experimenteren en zo te zoeken naar de mooiste achtergrond. Het is een persoonlijke smaak en niet iedereen zal daarin denk ik hetzelfde kiezen. Soms kan ik zelf trouwens ook niet kiezen wat mijn eigen favoriet is.
Ik heb ook nog even gespeeld met de scherpte en de belichting, spannend om zo verschillende sferen te krijgen. Allemaal probeersels waar je in je eigen tuin ongestoord mee aan de slag kunt gaan. Heerlijk vind ik dat, zo creatief "rommelen" met de macrolens, dat is niet te vergelijken met bijvoorbeeld vogelfotografie, waar de mogelijkheid voor creatieve fotografie een stuk geringer is, maar waar ik me overigens ook graag mee bezig houd, lang leve de variatie.Tot besluit nog een paar foto's waar ik ik ook best tevreden mee ben. De lente en de zomer zijn fijne seizoenen voor macrofotografie, dus er zal de komende tijd nog wel menig macroblogje hier verschijnen. Het volgende blog zal echter vermoedelijk weer een vogelblog worden want op dat gebied is er momenteel ook weer van alles te beleven.


Reacties

 1. Mooie foto's van dit prachtige modelletje Coby.
  Nr. 5 en 8 zijn voor mij de allermooiste.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie serie Coby. Ik had al een voorproefje gehad en het is erg leuk zo nu het resultaat op een rijtje te zien. Dit gaat verder dan fotografie, dit gaat richting kunst en is prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben het met je eens, Coby, 't zijn wat stijve bloemetjes. Moeilijk om er iets van te maken. Ook ik ga voor 5 en 8. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. prachtige reeks. het derde plaatje vind ik super!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hele mooie serie,heel mooi op de foto gezet,ze zijn prachtig

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige serie Coby.
  Het is best lastig om deze een beetje knap op de foto te krijgen, het is jou best goed gelukt.
  Ik vind ze allemaal wel mooi.
  Een hele fijne zondag.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie serie, het zijn geen makkelijke bloemetjes om te fotograferen, ik heb al eens een poging gedaan,die helemaal niets moois opleverde, bij jou vind ik de foto's 3,7,8 en 9 heb mooist, vooral de foto's waar ook paars in de achtergrond zit spreken mij aan.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat aardig om via twitter op je blog terecht te komen, en hartstikke leuk om te zien hoe je aan die 'stijve' blauwe druifjes een nieuwe sprookjesachtige dimensie geeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi, Coby,

  Zo te zien heb heel wat blauwtjes gelopen ........eeeehhhhh, gekiekt. Een erg mooie serie, moeilijk er de mooiste uit te kiezen.

  Groet, Ubel

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Coby,

  Je hebt hier wel een hele lastige plant uitgekozen. Die dingen staan meestal zo opeen, dat het lastig is om er eentje te isoleren en dus een rustige foto te maken. Knap dat het je toch goed gelukt is. De eerste twee foto's zijn ook fraai hoor. Juist door het kleinere diafragma kijken die ook erg fijn. Maar ik houd toch meer van dat schilderachtige en ook daar ben je weer goed geslaagd in de meeste foto's. Dat blauw komt er mooi los omdat het zo goed afsteekt tegen de geel/groene achtergrond. Mooie serie hoor.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Coby,
  heerlijk om te zien deze blauwe druifjes.
  Ik heb ze dit jaar nog niet gefotografeerd maar ik geniet er enorm van.
  Je hebt inderdaad heel leuk gespeeld met de scherpte/diepte want er zitten
  echt prachgie platen tussen. En ja, het zijn ook net kleine druifjes met een
  fantastsiche mooie blauwe kleur.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hele mooie foto's Coby. Frisse kleuren!
  Vooral de 4e en 5e foto vind ik super. Erg mooie sfeer.
  Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,

  Het is altijd een flinke opgave om bloemen die dicht op elkaar staan te fotograferen. Toch heb je er een aantal platen tussen zitten die ik heel geslaagd vind. Mijn voorkeur gaat hierbij uit naar nr 6, 7 , 11 en 13.
  Bij mij in de tuin staan heel veel pinksterbloemen, maar ik heb mij er nog niet toe kunnen zetten om er iets mee te doen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Waarom klepperen ooievaars