Scholeksters zijn een luidruchtige vogelsoort

De scholekster (Harmatopus ostralegus) is een forse zwart/witte vogel met een grote stevige oranje snavel, hij is eigenlijk niet te verwarren met welke andere vogel dan ook.
Scholeksters zijn vogels die zich vaak laten horen met een schril en doordringend roepen van "tepiet tepiet", die roep heeft  ze de bijnaam "bonte pieten" of "pieten" bezorgd.Het schijnt dat scholeksters (Haematopus ostralegus) ieder jaar terugkeren naar hun eigen vaste broedplek. Ieder jaar zie ik op een plek op een van mijn rondjes een paartje scholeksters rondscharrelen en ik mag dus aannemen dat dit dezelfde scholesters zijn die ik ook vorig jaar en de paar jaar hiervoor al heb gezien. Wellicht hebben ze mij ook wel herkent en gedacht, daar is dat mens met die camera ook weer.
In de winter verblijven de meeste scholeksters aan de kust, met name de Waddenkust en bij Zeeland. Oorspronkelijk bleven ze daar ook broeden maar sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw trekken ze ook meer het binnenland in en broeden dan in weilanden en akkerlanden. Het is bijzonder dat je kunt zien aan de snavel of een scholekster altijd aan de kust verblijft of dat hij ook in het binnenland vertoefd. De kustbewoner heeft een wat meer stomp snaveluiteinde door al het timmeren op de harde mossels en kokkels, terwijl de weilandbewoners een snavel hebben met een puntiger uiteinde, die bovendien vaak wat langer is doordat ie met regenwormen vangen minder slijt.


Ik hoop nog eens te ontdekken waar dit paartje scholeksters hun nestje maakt, een nestje dat overigens amper die naam mag hebben,want veel werk wordt er niet gemaakt van de plek waar het vrouwtje de eieren legt. Meestal worden er drie eieren in het nest gelegd en de ouders dragen er samen zorg voor dat de eieren worden uitgebroed en ze blijven ook nog wel een half jaar samen zorg dragen voor hun jongen. Heel zorgzame ouders zijn het en ook best pittige vogels daar waar het gaat om het verdedigen van hun territorium. Ik weet het niet helemaal zeker maar volgens mij was de vogel hierboven een mannetje dat zijn vrouwtje wilde verrassen met een heerlijke dikke regenworm. Het vrouwtje had het echter veel te druk met zelf voedsel zoeken en het lukte het mannetje niet om het vrouwtje in te halen, zodat hij de worm uiteindelijk zelf maar op at.

Onvoorstelbaar trouwens hoeveel regenwormen en andere larven uit de grond werden gepeurd. Ik las ergens dat ze iedere dag zo'n 250 gram aan voedsel naar binnen werken, dat is ongeveer de helft van hun lichaamsgewicht! En moet je nagaan dat ze straks dan ook nog eens jongen groot moeten brengen, je kunt je voorstellen dat voedselgebrek dan snel dramatische gevolgen kan hebben. Hier leek er nu gelukkig ruim voldoende voedsel beschikbaar en voor mij alle gelegenheid om dat gedrag uitgebreid te bekijken en vast te leggen.Nog lang niet alle scholeksters zijn aan het broeden en hier en daar kom je wel groepjes luidruchtige scholeksters tegen. Af en toe kun je die dan in een gezamenlijke baltsceremonie bijeen zien staan en hun luidste roep ten gehore brengen, zo luid en schril dat het bijna pijn doet aan je oren. Ook 's nachts kun je nu groepjes scholeksters voorbij horen komen, want ook dan houden ze hun snavel niet dicht. Scholeksters kunnen behoorlijk oud worden, namelijk gemiddeld zo'n jaar of zestien en er is wel eens een scholekster geweest die meer dan veertig jaar is geworden. Ik heb natuurlijk geen idee hoe oud dit paartje is maar het zou zomaar kunnen dat ik ze nog diverse jaren terug ga zien.
Reacties

 1. Ik vind ze prachtig! Vooral die aparte rode ogen. Mooie serie.
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pracht foto's van de scholekster Coby.
  Het is niet de gemakkelijkste om goed te fotograferen.
  Maar dat is jou goed gelukt.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze zijn misschien luidruchtig maar wel ontzettend leuk. Bij ons op het werk zit al jaren een paartje, ze broeden op het dak, hoe verzin je het, midden op een bedrijventerrein. Een van de scholeksters zit vaak voor de glazen deur van de nooduitgang. Waarschijnlijk ziet hij zichzelf want hij tikt steeds tegen het raam.
  Mooie serie weer, ik krijg nu ook weer zin om naar de Poelgeest polders te gaan, hier vlakbij mij, want daar zitten ze ook.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie serie van deze Scholekster, Coby.
  Het is een moeilijke vogel om vast te leggen met het zwart en wit.
  Het is jou heel goed gelukt, ik vind ze prachtig.
  De informatie er bij is een mooie aanvulling.
  Ik wens je mooie paasdagen.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Moi, Coby,

  Ja erg luidruchtig zijn ze zeker, maar ook gezellig vind ik. Als ik ze hoor, zelfs midden in de stad, krijg ik altijd een wad of eiland gevoel. Van mij mogen ze lekker epiete epieten.

  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Schitterende serie, Coby. Heel mooi gedaan. Ik vind dat zulke mooie vogels. Ja, ze zijn zeker luidruchtig. Het leuke is dat je ze -als het donker is- aan hun specifieke roep herkent. Ik ben altijd nieuwsgierig waarom ze zo luidruchtig zijn als ze vliegen. Dat moet toch haast een doel hebben. Fijne Paasdagen. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby,

  Mooie beelden van de scholekster. Het valt niet altijd mee om ze goed in beeld te krijgen. De volgende uitdagingen zijn natuurlijk een paartje en vanzelfsprekend jonge scholekstertjes.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Pracht foto's van de scholekster Coby.
  maar je moet wel wat zon hebben als je deze mooie vogels fotografeert voor wat kleur.
  maar dat had je gelukkig.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby,
  dat kan heel goed hoor dat de Scholeksters terugkeren naar hun eigen stek.
  Misschien dat de jongen daaruit geboren ook weer daar naar toe terugkeren en zo de populatie in dat gebied in stand houden.
  Ik vind hun ogen altijd zo mooi die zo lekker donkeroranje zijn en ook met dezelfde kleur omrand. Prachtige serie laat je zien en eht voelt ook weer zo vertrouwd nu ze allemaal weer terug zijn :-) Heel fijne 2e Paasdag.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Coby,

  Nou ik weet zeker dat ze terugkeren naar hun vaste broedplek. Ik zie bij mij in de buurt ieder jaar een paartje op het dak broeden. Eén van die vogels heeft een ring en daaraan kan ik hem/haar herkennen. Prachtig belichte serie foto's. Vogel met wit en zwart zijn zo lastig en deze zijn stuk voor stuk prachtig van kleur en scherpte. De laatste twee foto's zijn helemaal super. Prachtig gewoon.

  Groetjes,
  René

  PS: Leuke reactie op mijn blog met de verwijzing naar de adders. Ben je nog steeds dankbaar dat ik ze met jouw hulp heb kunnen fotograferen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik zit in een vakantie huisje in Zeeland met veel water heb al 3 jongen gered die langs kwamen zwemmen en toen op de kant gezet met een schepnet de ouders ontfermden zich gelijk over de jongen die gelijk naar de ouders gingen........

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland