Toch nog een keer pestvogels...

Er waren deze winter op diverse plaatsen weer groepjes pestvogels (Bombycilla garrulus) bewonderen. Er zijn inmiddels al heel wat mooie pestvogelblogjes voorbij gekomen en eigenlijk was ik van plan mijn serie maar niet meer te tonen. Maar zo heel vaak krijg je nu ook weer niet de kans om pestvogelfoto's te maken dus ik heb besloten toch een blogje te maken.





In Drenthe was een groepje pestvogels neergestreken in Bovensmilde en aangezien ik daar niet zo ver vandaan woon besloot ik 19 februari ook maar even een kijkje bij deze mooie schaarse wintergasten te nemen.
Op zoek gaan naar vogels die je niet overal algemeen aantreft betekent onherroepelijk dat je niet alleen naar de vogels staat te kijken. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen, liefst ga ik wat mijn eigen gang maar nu stonden we dan toch met een aantal mensen op een rijtje bij de vogels en ja als je wat wilt moet je soms wat water bij de wijn doen. Ik had geluk dat de vogels er zaten toen ik aankwam en later kwam ik er achter dat ik daarmee toch best geluk had gehad.





De pestvogels hadden hun vaste uitkijkboom en van daaruit vlogen ze naar de diverse bessenstruiken.
Ze hadden het onder andere voorzien op de bessen van de Gelderse roos die bij mensen in de tuin stond, maar gelukkig wel aan de rand zodat er wel foto's gemaakt konden worden. De vogels schenen al drie weken te smikkelen van die rode besjes en dat was helaas ook wel te zien want er waren amper meer mooie rode trosjes te zien maar wel veel afgekloven restjes. Maar goed niet getreurd, je moet het doen met hoe het is en het was desalniettemin toch genieten om deze vogels weer te zien. In 2013 had ik ze voor het eerst gezien in Assen op een gruwelijk koude winterdag en grappig genoeg waren er mensen die daar toen ook geweest waren en zich ook nog heel goed konden herinneren hoe verdraaid koud het toen was. Zie voor de blog van 2013 deze link. Nu was het gelukkig een stuk minder fris en was er een vriendelijk winterzonnetje, dat scheelt ook heel wat voor het koukleumen.



We hadden er zo een half uurtje gestaan te kijken en te fotograferen toen een torenvalk een einde maakte aan het feestje. In paniek gingen de pestvogels er vandoor en toen we een poosje later ook nog een sperwer zagen rondvliegen was de hoop op een spoedige terugkeer eigenlijk al rap verdwenen. Nog wel een paar uurtjes gewacht maar helaas waren de pestvogels in geen velden of wegen meer te bekennen.




Toen ik zag dat de pestvogels een paar dagen later nog steeds werden gemeld, besloot ik nogmaals te gaan want ja wie weet had ik de kans om nog wat meer foto's te maken en wellicht ook nog mooier.
Op het moment dat ik er aankwam was er geen vogel te bekennen en ik hoorde dat ze wel geweest waren maar dat men al twee uur wachtte op hun terugkomst. Ik besloot om mijn spulletjes toch ook maar te installeren en ik had het amper gedaan toen de pestvogels zich meldden. Eerst weer boven in hun favoriete boompje maar erg verstopt tussen de takken en vervolgens doken ze op de ligusterstruikjes. Lastig om daar mooie opnamen van te maken want ze kropen nogal eens diep in de struiken omdat daar nog besjes zaten. Nog wel een paar leuke opnamen kunnen maken zoals de klassieke met besje in de snavel en een wat creatievere met een jogger op de achtergrond die een mooie gekleurde vlek vormde achter de vogel. Deze keer was de voorstelling helemaal kort, na vijf minuten gingen ze er met hun mooie rinkelende belletjesgeluid vandoor om zich daarna niet weer te laten zien. Maar ik heb ze weer gezien en ik moet zeggen dat ik er van genoten heb deze vogels weer te kunnen bekijken en te horen.

Reacties

  1. Wonderschone pestvogel foto's. Helaas heb ik ze hier dit jaar niet gezien, terwijl ik ze twee jaar geleden diverse keren in de tuin had.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor jouw complimentJanneke! Jammer dat je ze zelf niet hebt gezien, in je eigen tuin is natuurlijk helemaal geweldig. Ik heb zelf een mooi Malusboompje in de tuin maar die is meestal bevolkt door de merels :-)
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
    2. Prachtige serie van de pestvogels kon je maken Coby.
      Ook heb je bij de meeste foto's echt helemaal vrij.
      Ik vind het een geweldige serie, genieten is dit van deze prachtige vogel.
      Groetjes Irma

      Verwijderen
  2. Een prachtige serie wat zijn ze mooi hier krijg je toch nooit genoeg van.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Coby
    het blijven mooie vogels om te fotograferen je heb ze mooi in beeld gebracht.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Coby,
    Goed dat je deze foto's toch geplaatst hebt. Ik vind het een mooie serie die het bekijken beslist waard is. Van zulke mooie vogels kan je niet snel genoeg krijgen. Je hebt het getroffen dat je de vogels vaak mooi vrij hebt kunnen fotograferen.
    Volgend jaar wellicht opnieuw.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Fraaie serie van fotogenieke soort!

    Gr. John

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtig om te zien, wat een mooie vogel en prachtig in beeld gebracht Coby.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nou Coby, ik ben blij dat je ze toch geplaatst hebt, prachtige serie, je had ze mooi dichtbij.
    foto 9 is van wat verder af, maar vind ik wel de allermooiste van de serie, mooie sfeer en wat meer omgeving.
    De laatste foto vind ik ook geweldig, zonder de rest te kort te doen, want zo is het mij niet gelukt, en zo had ik ze wel graag.....vrij en zonder takken achter hun koppies.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Coby, net als Ghita ben ik erg gecharmeerd van foto 9, heel mooi hoe je hier de pestvogel in de omgeving hebt geplaat.
    Maar de hele serie mag er zijn, goed dat je ze toch geplaatst hebt, ze zijn het waard.

    groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben heel blij dat je ze weer geplaatst heb Coby want ik vind het prachtige vogels om te zien.
    Het is hierboven ook al gezegd maar foto 9 vind ik echt ontzettend mooi. De andere zijn ook heel mooi om te zien.
    Ik heb hier dan ook weer heel erg van genoten.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hai Coby,

    Ik dacht toch echt dat ik hier een reactie had geplaatst, maar blijkbaar zit ik er naast.
    Het zijn toch schitterende opnames en omdat de meeste pestvogelfoto's al wat langer geleden geplaatst waren, krijgen deze automatisch toch weer meer aandacht. Leuk dat je een aantal opnames hebt, waarin je de vogels een stuk meer ruimte geeft. Dat neem ik mij iedere keer ook weer voor, maar in mijn enthousiasme vergeet ik dat ook al weer snel ;-)
    Ik zie dat de dames hierboven de voorkeur geven voor nummer 9 en ik ga daar ook wel een beetje in mee.
    Ik had alleen nog een stukje van de rechter- en de onderkant afgehaald, zodat de pestvogel dan minder centraal in het beeld komt. Maar het is een mooie hoor. Ook alle andere foto's van je serie zijn toch schitterende foto's. Ik hoop ze toch nog ergens tegen te komen deze winter. Prachtige serie!

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Gelukkig dat je toch maar een pestvogelblogje hebt gedaan! Wat zijn het toch fotogenieke vogels! Prachtige foto's zijn het geworden!
    groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland