Terugblik Natuurkieker 2014 deel 1

Aan het eind van het jaar is het gewoonte om nog eens even op het afgelopen jaar terug te kijken.
Als je zo de maanden weer aan je voorbij laat gaan zie je hoeveel mooie momenten je zo'n jaar weer in de natuur hebt beleefd. Ook dit jaar waren die fijne natuurbelevingsmomenten er en wat is het dan toch mooi dat je die aan de hand van de foto's weer eens kunt ophalen.
In deze blog de eerste zes maanden van 2014.

Vink vrouwtje (Fringilla coelebs)

Spreeuw (Sturnus vulgaris)

Spreeuw (Sturnus vulgaris)
Fazant (Phasianus colchius)

Fazant (Phasianus colchius)

Tot mijn teleurstelling wilde het maar niet echt winter worden, welgeteld twee dagen sneeuw en dan dan bofte  ik nog want op veel plaatsen is er helemaal geen sneeuw geweest. Het kleine beetje sneeuw in januari gaf me net de kans om wat vogeltjes in de sneeuw vast te leggen, zoals het vrouwtje vink (Fringilla coelebs). 2014 was ook het jaar van de spreeuw (Sturnus vulgaris), regelmatig kwamen er een paar op de voedertafel en met het juiste licht zie je dan heel goed hoe prachtig gekleurd spreeuwen zijn. Al lange tijd was een wens om de fazant (Phasianus colchius) eens mooi te kunnen vastleggen en in maart kreeg ik zomaar onverwacht de kans om zo'n exotisch kleurrijk mannetje te fotograferen. Het licht werkte prima mee om de uitbundige kleurenpracht van zo'n mannetje fazant goed tot zijn recht te laten komen.

Bosanemoon (Anemone nemorosa)

Kievitsbloem (Fritillaria meleagris)

Wilg (Salix)

Ik word er ieder jaar weer opgetogen van als in het voorjaar de eerste bomen en bloemen weer gaan bloeien. De hoogste tijd om dan flink aan de slag te gaan met de macrolens. Macrofotografie is een van de fotografie- onderdelen waar ik het meest plezier aan beleef. Vooral met onderwerpen die niet van hun plaats komen kun je heerlijk experimenteren. Streven is om ieder jaar weer mooiere foto's te kunnen maken en over de foto's van de wilg, de kievitsbloem en het bosanemoontje ben ik best tevreden.
Klepperende ooievaars (Ciconia ciconia)


In april kwam ik ook voor het eerst dit paartje Ooievaar (Ciconia ciconia) tegen en ik besloot ze te gaan volgen in de hoop er een mooie reportage van te kunnen maken. Verscheidene dagen heb ik bij de ooievaars vertoefd, veel van hun gedrag kunnen bekijken en een leuke reeks foto's kunnen maken. Helaas kwam het echter niet tot eieren leggen en dus ook geen jongen, jammer maar wellicht dat ze er het komende jaar meer van bakken, ze leken in ieder geval wel zeer op elkaar gesteld te zijn.

Knobbelzwaan (Cygnus olor)

Veilig bij mama knobbelzwaan de veertjes weer drogen

Graspieper Anthus pratensis)

Graspieper (Anthus pratensis)

Mei is natuurlijk een maand waarin er veel jonge vogels zijn te bewonderen. Dankzij Hannie die me tipte kon ik weer eens kijken bij piepkleine knobbelzwaantjes. Samen genoten we van de eerste zwemles van de kleintjes, een gebeuren waar de jonge zwaantjes zelf zo te zien flink van onder de indruk waren, het was een prachtig schouwspel en leverde mooie en aandoenlijke beelden op.
Als er jongen zijn moet er ook gevoerd worden, blij ben ik met de serie die ik van een voer zoekende graspieper kon maken. Het zijn op zich geen opvallende vogeltjes, maar door hun gedrag toch heel interessant om te volgen en leuk om dit foerageergedrag vast te leggen.

Hoog water in de kokmeeuwenkolonie (Larus ridibundus)

Geoorde fuut ((Podiceps negrigollis) met jong 

In juni besluit ik weer eens te kijken hoe het is met de kokmeeuwenkolonie waar ik een jaar eerder ook wekenlang regelmatig ben wezen kijken. Interessant is dat, om de ontwikkelingen binnen zo'n groep te volgen, leerzaam en boeiend. Het bleek door overvloedige regenval erg hoog water te zijn en dat leverde bijzondere opnamen op van gezinnetjes kokmeeuw die maar amper hun nest droog konden houden. Terwijl ik daar zat te kijken naar de kokmeeuwen verscheen er opeens een geoorde fuut met jong, een mazzeltje waar ik erg blij mee was en voor het eerst dat ik zo'n tafereeltje met geoorde futen heb kunnen vastleggen.

Icarusblauwtje

Icarusblauwtje

Als laatste van dit deel 1 van de terugblik op 2014 het Icarusblauwtje, een van mijn favoriete vlindertjes en ik word altijd opnieuw blij als ik ze zie en blijf ze onweerstaanbaar vinden, Ik kan er echt niet voorbij zonder geprobeerd te hebben er mooie foto's van te maken. Ieder jaar is mijn streven om er dan nog weer fraaiere opnamen van te maken, dat het blijft een dat me volgens mij nooit zal gaan vervelen. Als ik deze foto's zo zie krijg ik al weer zin in volgend jaar  om een vervolg aan de icarusblauwserie te geven.


In het volgende blog komt de tweede helft  van het natuurkiekerjaar 2014 aan bod maar eerst wens ik iedereen fijne kerstfeestdagen en wie weet komt er daarna wel even een witte wereld...

Reacties

 1. Wat een prachtig overzicht zo van het eerste half jaar.
  Stuk voor stuk allemaal prachtige foto's Coby.
  Ik wens jou nog een mooie tweede kerstdag.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Coby
  wat een mooie terugblik ik hoop dat 2015 net zo mooi woord.
  fijne feestdagen.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Herman, ik doe het er voor als 2015 weer net zulke mooie momenten oplevert!
   Een fijne jaarwisseling gewenst!
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 3. Geweldig Cobie je kan op een geweldig mooi jaar terugkijken wat is het genieten om met jou dit te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie serie, je voelt de warmte van het voorjaar er uit kruipen, het jonge leven komt je bruisend tegemoet. Dit is natuurkieken in optima forma.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijk overzicht, Coby. Dit zijn echt supermooie opnamen. Daar wordt je blij van om ze te bekijken. Wat zijn de foto's van het jonge zwaantje toch schattig en vertederend. Dat vond ik toen ook al zo'n prachtig bericht. Heel mooi gedaan. Fijne jaarwisseling. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Joke, ja die kleine zwaantjes waren super vertederend, dat zijn momenten waar ik geen genoeg van kan krijgen.
   Ook een mooie jaarwisseling gewenst!
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 6. Mooi je #toppersuit2014 zo gebundeld in deze fraaie blog @tddebrabander

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Coby,
  Heerlijk he om terug te kijken op een mooi foto / natuur jaar. Ik zie bij jou veel prachtige momenten, met het meest vertderende toch wel dat jonge zwaantje, net uit het ei, nog helemaal nat. Echt een smeltmoment. De ooievaarfoto vind ik top, een intiem moment ook heel knap vastgelegd zodat die intimiteit tussen de vogels overgebracht wordt. De jonge dieren blijven altijd heel fijn om te zien, prachtige geoorde fuut met jong, dat staat bij mij nog op mijn wensenlijstje.
  De vlinders zijn ook schitterend, mooie achtergronden. Ik kijk al uit naar deel 2
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Dank Ghita, het zwaantje was echt leuk, maar niet nat van het uit ei komen maar van zijn eerste zwemles, dat was een hele belevenis voor de kleintjes.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 8. Hoi Coby,
  het lijkt me dat jij op een meer dan geslaagd jaar kunt terugkijken, met veel prachtige natuurmomenten en met natuurlijk als bekroning je eigen boek.
  Je selectie van het eerste half jaar is prachtig, een heerlijke terugblik vol met bijzondere beelden en momenten. Ik kijk al uit naar het vervolg.
  Fijne jaarwisseling en groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was inderdaad een bijzonder jaar Loes, met weer veel mooie momenten en zeker ook door het maken
   van mijn mijn boek, waar ik in deel 2 nog aandacht aan zal besteden.
   Fijne jaarwisseling gewenst!
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 9. Zitten echt hele fraaie platen tussen! Bosanemoone en knobbelzwaan met jong spreken mij enorm aan.

  Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een schitterende foto's! Wat is een gewone spreeuw toch prachtig als je eens goed kijkt, en die klepperende ooievaars, ach elke foto is op zichzelf schitterend.
  Goede jaarwisseling,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Janneke voor je mooie compliment! Fijne jaarwisseling gewenst!
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 11. Hoi Coby Een mooi overzicht en er komt nog meer! leuk om deze onderwerpen weer eens te zien. Dat staat ons binnenkort weer te wachten. Heerlijke beelden die me nu al enthousiast maken voor wat er komen gaat.
  Ook voor jou een fijne jaarwisseling en de beste wensen voor een prachtig 2015
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Welch prachtvolle, einmalig schöne Aufnahmen. Auch für 2015 wünsche ich viele tolle Motive und alles Gute ...

  die Waldameise

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby,
  Het is niet makkelijk om foto's te selecteren om een overzicht te maken, want veel moois moet dan toch afvallen. Wat je hier laat zien is hoe dan ook de moeite waard. Het is duidelijk dat jij je in de natuur prima vermaakt hebt. Prachtige beelden, en nog heel divers ook.
  Ik wens je een prettige jaarwisseling en veel geluk, een goede gezondheid en veel fotoplezier in 2015.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige terugblik Coby, je hebt veel moois gezien en gefotografeerd.
  Het mooiste is dat wij mee mochten genieten.
  Fijne jaarwisseling en een gelukkig nieuwjaar.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtig overzicht!
  Ik wens je een goede jaarwisseling toe en alle goeds voor het nieuwe jaar.

  lieve groet,
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Deel I..is genieten Coby...!!!
  Prachtige opnames je had een prachtig jaar zo te zien...
  ik wens je en goed en gezond 2015 met mooie foto hoogtepunten!!

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Diverse soorten vinken voor de lens