Paddenstoelen langs wegen en paden

Het is meteorologisch gezien inmiddels winter, maar toch plaats ik nog een keer een herfstblogje met paddenstoelen. Drie soorten die algemeen voorkomen en die met elkaar gemeen hebben dat je ze nogal eens aantreft in de bermen naast wegen en paden.

grote parasolzwam

grote parasolzwam

grote parasolzwam

grote parasolzwam

De foto's zijn gemaakt op 8 november toen we nog volop heerlijk zacht herfstweer hadden. De grote parasolzwam (Macrolepiota procera) is de grootste plaatjeszwam die je in Nederland (en de rest van Europa) kunt aantreffen. Ze zijn eerst bolvormig en zien er dan met de lange, mooi getekende lange steel wel uit als forse trommelstokken of meer misschien nog wel als sambaballen.
Als de steel uitgegroeid is, begint de hoed te groeien en scheurt dan los een kapselring achterlatend om de steel. De grote parasolzwam is eetbaar maar het is wel aardig om ze gewoon te laten staan zodat andere mensen ze ook nog kunnen zien en eventueel fotograferen.

eekhoorntjesbrood

eekhoorntjesbrood

eekhoorntjesbrood

Een beetje kleiner, maar vaak wel forse paddenstoel, is het eekhoorntjesbrood (Boletus edulis), die hoort bij de familie der boleten. Boleten kenmerken zich door een hoed die voorzien is van buisjes, waar de sporen uit komen in plaats van de lamellen zoals de grote parasolzwam en bijvoorbeeld ook de vliegenzwam hebben. De naam zegt het al: "eekhoorntjesbrood", het is een paddenstoel die eetbaar is voor dieren. Ook door mensen is hij te gebruiken in maaltijden en de paddenstoel schijnt heel smakelijk te zijn. Ik heb het toch maar weer bij bewonderen en fotograferen gelaten.

vliegenzwam

vliegenzwam

vliegenzwam

vliegenzwam

 Ik had nog in geen enkele herfstblog een vliegenzwam laten zien. Het duurde ook lang voor ik de eerste ontdekte dit jaar, blijkbaar was ik voor vliegenzwammen steeds op de verkeerde plekken, maar op deze dag zag ik ze volop. Overal in de bermen zaten van die mooie rode groepjes, tja en dan moet ik daar toch echt even mijn camera op richten, er is volgens mij geen bekender herfstsymbool dan de vliegenzwam. Ik word ook altijd blij als ik die mooie felrood gekleurde paddenstoelen zie. Prachtig hoe ze uit de grond komen, op de bovenste foto's zie je hoe het vlies in stukken breekt en als witte stippen achterblijft op de rode hoed. Eerst een rond, rood bolletje en daarna groeit de hoed uit tot een parasolletje, wat mij betreft ieder jaar weer een feestje om te zien.


Dan nog even wat anders, op 14 december 2014 ben ik van 12.00 uur tot 15.00 uur aanwezig in het bezoekerscentrum van nationaal park Dwingelderveld in Ruinen. Mijn boek Natuurkieker in Drenthe is te koop in dit mooie bezoekerscentrum en op 14 december ben ik er zelf om het boek te signeren en er over te vertellen. Een mooie gelegenheid wellicht om elkaar te ontmoeten en natuurlijk is het boek een prachtig (kerst-)cadeau. Het bezoekerscentrum in Ruinen is ook een prima startpunt om een heerlijke wandeling te maken in dit prachtige nationale park.
Mocht je niet in de gelegenheid zijn om naar het bezoekerscentrum in Ruinen te komen en toch graag een natuurkiekerboek willen hebben, dan kun je het boek ook bestellen door een mailtje te sturen naar natuurkieker@gmail.com ik zal dan zorgen dat het boek wordt toegezonden.

Reacties

 1. Als Ruinen wat dichterbij was, dan kwam ik zeker langs Coby, maar ik wens je langs deze weg in elk geval succes.

  Toch helemaal niet zo gek om nog een paddenstoelenserie te plaatsen, ik zie ze nog steeds, en heb ze afgelopen week ook nog gefotografeerd, wel andere soorten overigens.

  Prachtig warm licht bij het eekhoorntjesbrood en de vliegenzwammen. Die grote parasolzwammen vind ik altijd erg lastig om een beetje behoorlijk te fotograferen, maar het is jou wel goed gelukt.

  Fijne zondag en groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als altijd weer verrassend mooi gefotografeerd, wat een bijzondere herfst was het met al die Grote Parasollen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier zijn ook nog steeds paddenstoelen te zien. Maar jij toont ons hier wel weer een prachtserie, dat eekhoorntjesbrood zie je hier niet. Jammer dat Ruinen zo ver weg ligt, anders kwam ik zeker even langs.
  Heel veel succes volgende week!
  Groet,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie serie foto's. Van mij mag je op elk moment in het jaar wel zo'n blog plaatsen.

  Fijne zondag nog. Als het lukt kom ik de 14e nog even bij je langs!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 3 prachtige paddenstoelen, waarvan de vliegenzwam toch het meest tot de verbeelding spreekt, die vind ik zelf het meest fotogeniek. Een parasol zwam is zo groot, dat ik daar zelf toch moeite mee heb om die aantrekkelijk te fotograferen. Ik vind dat jij daar heel goed in bent geslaagd. Leuke serie
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. prachtige reeks Coby! mijn voorkeur gaat uit naar de eerste 4 foto's. ik vind ze 'rustiger', omdat er geen bladeren naast liggen, en mijn aandacht helemaal naar de paddestoel wordt gezogen.
  lieve groet, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Coby,
  Prachtige blog over de paddenstoelen, ik heb er maar weinig gefotografeerd deze keer.
  Bij jou is er geen gebrek aan vele soorten paddenstoelen.
  Jammer dat het voor ons te ver weg is, anders was ik zeker langs gekomen.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai Coby,

  Hoewel je vorige blogjes mooier was qua fotografische spelen met achtergronden, vind ik bij deze het helemaal scherp in beeld van deze drie mooie paddenstoelen ook erg fraai. Vooral de vliegenzwam is top. Mijn meest favoriete paddenstoel en helaas zie ik ze erg weinig en dit jaar helemaal niet. De laatste foto is voor mij direct de allermooiste van de hele serie. Prachtige scherpe paddenstoel met toch een behoorlijk mooie achtergrond.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nooit geweten dat het een parasolzwam is, maar ik heb 'm wel veel gezien. Wat zijn die dingen groot. Op je vliegenzwammen ben ik toch wel een beetje jaloers, hoor, Coby. Hier in de polder in het westen zie ik ze helemaal niet, terwijl jij ze overal in berm ziet. 't Is toch ongelijk verdeeld in de wereld. Maar zonder gekheid, mooie serie, waar ik meteen weer even wat namen van geleerd heb. De laatste 2 boven je boek vind ik het mooiste. Groetjes, Joke

  P.S.: leuk dat jij Rameau ook kunt waarderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Coby
  prachtige paddenstoelen, waarvan de vliegenzwam erg mooi in beeld gebracht.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Coby,
  Drie bekende paddenstoelen, alledrie mooi op de plaat gezet. De parasolzwam is in het duingebied heel algemeen. De grootste diameter die ik ooit gemeten heb was 30 cm.De opnamen van de vliegenzwam doen het altijd goed. De laatste twee vind ik het mooist.
  Ik heb jouw boek intussen helemaal gelezen en bekeken. Veel mooie foto's, heel makkelijk te lezen, een aantal voor mij nieuwe wetenswaardigheden. Kortom, je mag er terecht trots op zijn.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lovely images of the mushrooms. They're very beautiful.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het is misschien al wel winter maar het weer was ronduit herfstachtig. Een paddenstoelblog misstaat dus helemaal niet. Er zijn ook nog steens allerlei zwammen te vinden ook. Mooie serie van deze grotere soorten. Geef mij maar de kleintjes, die vind ik gemakkelijker te fotograferen.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Coby.............

  Ik zit hier te genieten van je paddo fotografie, ik
  heb me er zelf niet toe kunnen zetten dit jaar en
  daar heb ik nu een beetje spijt van...!!
  Kan wel van de jouwe genieten een prachtige serie, fraai
  fotovakwerk, maar dat ben ik wel van je gewent!!

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Coby
  We blijven in een beetje in de herfst hangen! Leuk dat iemand ook eens andere paddenstoelen fotografeert dan mycena's ;). Die grote paddenstoelen zijn een stuk lastiger knap vast te leggen dan het kleine grut. Is je goed gelukt. Het uitwaaierende, gescheurde 'velletje' geeft de boleten extra charme.

  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Coby,
  ik had je boek al via de post gekregen maar helaas zonder signering van jou :-(
  Het is werkelijk een schitterend boek met prachtige foto's en een geweldige mooie indeling.
  Ook deze serie van de paddenstoelen amg er zijn. Van mij mag je nog wel meer paddenstoelen plaatsen hoor :-)
  Ik heb er ook nog heel veel maar laat ze nog maar even in het archief hihi....
  Heel leuk dat je morgen in het bezoekerscentrum van nationaal park Dwingelderveld in Ruinen bent om je boek te signeren.
  Heel veel succes en een prachtige dag toegewenst.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. o ik had met plezier iets in jouw boek willen zetten Helma... wie weet kan ik nog eens in de herkansing.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 17. Dank allemaal voor jullie reacties en commentaren, het wordt zeer op prijs gesteld.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland