Terugblik Natuurkieker 2014 deel 2

Het is een heel goede gewoonte om aan het eind van een jaar eens even terug te kijken. Daar waar het gaat om natuurbelevenissen ben ik ieder jaar weer verrast hoeveel mooie dingen ik weer heb meegemaakt. In deel 1 van de terugblik op 2014 heb ik al veel mooie natuuravonturen laten zien en ook het tweede half jaar bracht heerlijke momenten.

De jonge torenvalken staan op uitvliegen, twee dagen later zouden ze de kast verlaten

De ouders vlogen af en aan met muizen, die begerig in ontvangst werden genomen

Wellicht het mooiste natuuravontuur dit jaar was de serie die ik van een  torenvalkengezin  (Falcon tinnunculus) heb kunnen maken. Gezeten in een camouflagetentje heb ik vele uren bij dit  torenvalkengezin doorgebracht. Telkens speurend hoeveel jongen er nu precies waren, genietend van de acties van de ouders en het zien opgroeien van de jongen. Uiteindelijk bleken er zes jongen te zijn die allemaal door de goede zorg van hun ouders zijn uitgevlogen, werkelijk schitterend om dat allemaal van dichtbij te hebben meegemaakt.

Weidebeekjuffer mannetje

Weidebeekjuffer vrouwtje


Als het even kan ga ik ieder jaar wel even op zoek naar weidebeekjuffers (Calopteryx splendens).
Ik vind het een van de mooiste libellensoorten, zo elegant, de mannetjes met een werkelijk schitterende  metallic blauwe kleur en de vrouwtjes wat minder opvallend met hun goudachtig groene metallic kleur. Prachtige insecten om de camera op te richten, maar niet eenvoudig vast te leggen vanwege hun onrustige gedrag en vaak moeilijk bereikbare zitplekken. Maar o wat is het genoegen dan groot als je met opnamen thuis komt die naar je zin zijn...

Bloeiende heide 

Bloeiende heide

Ook bloeiende heide is iets waar ik ieder jaar naar uit kijk en waar ik graag van geniet. Ik vind het prachtig om te zien en ook om te ruiken trouwens. Het mooi fotograferen van bloeiende hei vind ik een hele uitdaging, een kunst om er aansprekende foto's van te maken. De lucht is van groot belang en bij bovenstaande foto's is te zien hoe sfeerbepalend die zijn. De hei was dit jaar op diverse plekken flink aangetast door het heidehaantje, een kevertje dat voor grote schade zorgt voor de hei, op de onderste foto zie je ook veel bruine plekken die daar het gevolg van zijn.

jonge grauwe klauwier

Grauwe klauwier mannetje

Een bijzonder aangename verrassing was het ontdekken van een familie grauwe klauwier (Lanius collurio) in een gebied waar ik al een paar jaar vergeefs naar ze had uitgekeken. Fijn om deze fraaie en schaarse vogelsoort weer eens te kunnen bewonderen. Wie weet zijn ze volgend jaar wel weer present en dan zou ik er graag nog mooiere opnamen van maken, maar hier ben ik ook al heel content mee.

Roodborsttapuit mannetje

De Roodborsttapuit (Saxicola rubicola) is een stuk minder schaars en is in Drenthe overal wel te vinden op heidevelden en bij bossages en landerijen. Echter was het me tot nu toe nog nooit gelukt om eens een echt mooie opname te maken in een natuurlijke omgeving. Met bovenstaande foto ben ik best blij, eindelijk eens deze vogel in een andere setting dan op een paaltje of draadje.

Buizerd

Kuifmees

Bij de Roodborsttapuit was het een dosis geluk om op de juiste tijd op de juiste plek te zijn. Als je in een fotohut zit kun je de omstandigheden iets meer naar je hand zetten en dat levert dan soms ook fraaie opnamen op. Blij ben ik bijvoorbeeld met de bovenstaande foto van een buizerd (Buteo buteo) en vooral ook de opname van de kuifmeesParus cristatus), een soort die al lange tijd op mijn wensenlijstje stond.


Leuk was ook de mogelijkheid om een serie foto's te kunnen maken van de doorgaans buitengewoon rusteloze oranje luzernevlinder. Deze vloog nog laat in het seizoen, eind september was het al en liet zich relatief gewillig fotograferen. Een prachtige soort vind ik het die vaak al van verre te zien is door zijn stralend gele kleur.

Hazenpootje

Grote parasolzwam

Vliegenzwam

Paddenstoelen zijn ook jaarlijks terugkerende fotografie- onderwerpen die uitdagen om te fotograferen. Ik krijg daar geloof ik nooit genoeg van om paddenstoelfoto's te maken. De kleinere soorten vind ik daarbij een stuk makkelijker mooi vast te leggen dan de grotere soorten, maar met blijft boeiend om zowel van groot als klein mooie opnamen te maken.

Schotse Hooganders 

Ook altijd weer leuk om te zien zijn de Schotse Hooglanders, hier een deel van de grote kudde die in de Mepper Hooilanden te zien zijn. Mooie dieren om te fotograferen met hun imponerende grote horens en lange haren en deze groep is ook heel gevarieerd in kleur.Telkens ben ik blij verrast over de mooie foto's die er te maken zijn als er mist is, dat geeft zo'n mooie serene sfeer aan foto's. Als het kan ga ik dan ook absoluut op stap als het mistig is. Ook met de macrolens zijn  er dan dan mooie mogelijkheden. beide foto's maakte ik op een zeer mistige dag in november.Het verschijnen van mijn boek "Natuurkieker in Drenthe is natuurlijk wel het absolute hoogtepunt van 2014 voor mij. Bijzonder om een eigen boek te maken en ik ben nog steeds heel trots op het eindresultaat en fantastisch alle positieve reacties die er op het boek komen. Het was een zeer tijdrovende en intensieve bezigheid, maar ook een uniek project waar ik met zeer veel genoegen mee bezig ben geweest. Wie het boek nog niet heeft maar het wel graag wil hebben kan het bij mij bestellen door een mailtje te sturen naar natuurkieker@gmail.com meer informatie over het boek  is hier te vinden


Het is een mooi natuurjaar geweest met veel mooie herinneringen in de vorm van foto's en dus zelfs ook nog in de vorm van een prachtig kijk-en leesboek.
Ik wil graag  iedereen bedanken die dit jaar weer de moeite hebben genomen om reacties en commentaren te geven op mijn blogs, dank daar voor, het geeft mij extra motivatie door te gaan met het maken van blogs.
Iedereen alle goeds voor 2015 met natuurlijk veel mooie natuuravonturen en prachtige fotomomenten.

Reacties

 1. Schitterende terugblik op een bijzonder natuurkiekerjaar. Op naar 2015 met nog veel meer mooie beelden en verhalen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zeker een bijzonder jaar Kees, veel mooie natuurbelevenissen en een fijne samenwerking met jou rond met mijn natuurkiekerboek!
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 2. Ook deel II is een prachtig overzicht Coby! Wat fantastisch dat je die torenvalkjes kon volgen, heel bijzonder die grauwe klauwieren, de roodborsttapuit is beeldschoon, en ja, alles wat ik niet met name noem is ook prachtig.
  Je hebt een erg mooi jaar achter de rug, met als klap op de vuurpijl ( om maar even in oudejaarsavondstijl te blijven) je eigen boek.
  Geniet ervan!
  Voor straks een fijne jaarwisseling, voor 2015 wens ik jeveel geluk, liefde en gezondheid en natuurlijk weer mooie natuurmomenten en prachtige foto's.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Loes, het was een geweldig jaar waarbij je met recht het boek wel de klap op de vuurpijl noemt, dat is echt
   wel een mijlpaal. Ook voor jou alle goeds gewenst in dit nieuwe jaar met ook heel veel mooie natuurbelevenissen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 3. Een fantastische serie, Coby. De torenvalkjes zijn wel heel bijzonder. Wat een ervaring om dit mee te maken. Ook je 2 heidelandschapjes vind ik goed geslaagd. En dan je eigen boek. Dat is toch echt kicken. Een prachtige beloning (nou ja, je hebt er hard voor gewerkt!) van al je inspanningen. Een fijn en fotogeniek 2015! Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Joke, het kunnen volgen van de torenvalkjes was prachtig, zo mooi om dat allemaal uitgebreid te kunnen volgen, daar heb ik zeer van genoten. En ja een eigen boek is fantastisch, wel heel veel werk, maar de voldoening is ook heel groot nu het boek er is. Voorlopig is er nog steeds wel werk met het boek, ik doe alles immers in eigen beheer, maar ook dat levert leuke contacten op.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 4. Wat een super mooie serie Coby.
  Prachtige die torenvalkjes, dat je dit zo mooi kon volgen, echt gaaf.
  Ook de kuifmees vind ik prachtig, ook al de andere foto's hoor.
  Dan je boek dat is geweldig, leuk om zoiets te hebben, het was veel werk, maar de moeite waard geweest.
  Ik wens je een heel gelukkig en gezond 2015, met mooie fotomomenten.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Irma, het is echt een heel mooi jaar geweest! Ik wens jou ook alle goeds voor dit nieuwe jaar.
   Natuurkieker Cobvy

   Verwijderen
 5. Hallo Coby, ik heb het afgelopen jaar weer genoten van jouw blog. Vooral de diversiteit was altijd heel groot zonder daarbij de kwaliteit uit het oog te verliezen. Ga zo door!! Veel succes met je boek. Ik wens je veel mooie fotomomenten toe in 2015. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby,
  Dat je hier veel mooie foto's kan laten zien is natuurlijk geen verrassing voor wie jouw boek gelezen hebt. Het neemt niet weg dat het een prachtig overzicht is. En nu maar proberen dat in 2015 te evenaren of te overtreffen.
  Ik wens je veel geluk voor 2015 met een goede gezondheid en veel fotografieplezier.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha ja Kees, wie mijn boek in bezit heeft komt enkele foto's uit deze serie ook tegen :-)
   Het is een verrassing wat 2015 brengen zal maar ongetwijfeld zullen er weer prachtige
   ontmoetingen komen, ik laat me verrassen...
   Ik wens jou ok alle goeds voor het komende jaar.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 7. Voor je het weet is er weer een jaar om. Een jaar met hele mooie, emotionele en misschien soms wat mindere momenten.
  De momenten die je hier laat zien zijn weer geweldig om even op terug te kijken.
  Ook dank ik voor alle bezoekjes en reacties van het afgelopen jaar.

  En ook voor jou een heel mooi, gelukkig, fotogeniek en mooie momenten in 2015.
  Dat dit jaar je mag brengen wat jij ervan verwacht.

  Groetjes , Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Helma en ook voor jou alle goeds gewenst voor het komende jaar!
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 8. je kan toch wel terugkijken op een geweldig mooi jaar.dat is een prachtige basis voor het nieuwe jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Bas, je neemt de ervaring van een vorig jaar zeker mee naar een nieuw jaar.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 9. Ook deel twee is prachtig. De torenvalkjes als absoluut hoogtepunt, wat gaaf om dat mee te mogen maken.
  Maar ook de grauwe klauwier, de lichtbolletjes op de mistige herfstdag en de mooie heidelandschappen vind ik top.
  Mooi dat je de luzernevlinder zo goed kon vastleggen. Ik heb er in 2014 maar 1 gezien, een haar eerder waren er veel meer.
  Mooie momenten uit 2014, ik ben benieuwd wat 2015 gaat brengen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Ghita, de torenvalkjes waren de mooiste natuurbelevenis, ik heb daar ook veel tijd doorgebracht, echt prachtig om zo in de loop van de weken al die ontwikkelingen en gedragingen te volgen.
   Samen met jou ben ik ook benieuwd wat er 2015 op mijn natuurpad zal komen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 10. Hallo Coby
  prachtige fotomomenten laat je zien.
  ik hoop dat 2015 net zo mooi mag zijn.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Via Betsy ben ik hier eens terecht gekomen en sindsdien bekijk ik altijd je berichten en prachtige foto's. Stuk voor stuk zijn ze heel mooi en van de bijschriften kan ik ook nog wat leren :)
  Veel geluk gewenst voor 2015 en ik blijf zeker een fan!
  Groetjes, Annasoer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je mooie woorden Anna en wees welkom om ook in 2015 weer met mij mee te genieten!
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 12. Hoi Coby.............

  fraai deel 2...wat een opening!! de jongen van het valkje..prachtig op die jonkies die
  wachten op vreten van vader of moeder, daar heb je vast veel geduld voor gehad..
  de foto's van de weidebeek juffer zijn ook prachtig en ik ben het met
  je eens wat mij betreft is dat ook 1 van de mooiste juffers, vooral het mannetje, als hij
  vliegt lijkt het wel een helikopter!!
  ook de foto's van de bloeiende heide, vogels en paddo's zijn natuurlijk super..
  Als hoogtepunt was natuurlijk het verschijnen van je boek!!
  volgens mij had jij op fotogebied een fantastisch jaar en ik hoop dat 2015 je weer zo'n jaar brengt met
  veel gezondheid en liefde van de mensen die om je heen staan...

  Lg. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Nieske, bij de torenvalken heb ik zeker heel wat uurtjes doorgebracht, dus ja er
   is ook we wat geduld aan te pas gekomen, maar wat een voorrecht om dit allemaal met
   eigen ogen te mogen zien.
   Ik heb inderdaad een heel mooi jaar gehad en ben benieuwd wat dit jaar zal brengen.
   Ik wens jou ook alle goeds voor het komende jaar.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 13. Hai Coby,

  Wat een jaar he was 2014 voor Natuurkieker. Een eigen boek en vele mooie natuurbelevenissen. Een belangrijke graadmeter voor mij om de mooiste belevenis/foto te kiezen, is dat het iets moet zijn wat ik zelf graag zou willen zien/fotograferen. In dat licht bezien springen er twee momenten bovenuit. De geoorde fuut met jong op de rug en de torenvalken. Dat zijn voor mij de twee superplaten tov alle andere prachtplaten. Het was in 2014 weer genieten op jouw blog en het werkt ook vaak inspirerend. Ieder jaar zijn er toch altijd weer een handjevol dingen die ik bij jou zie, die ik dan ook op mijn lijstje zet. Een echte trendzetter dus.
  Ik wens je een mooi en gezond 2015 met mooie natuurbelevenissen.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja René het was een heel bijzonder jaar en wat leuk te horen dat ik jou inspireer voor je wensenlijstje.
   De torenvalken was echt een prachtbelevenis, maar jij weet ook hoe mooi het is een nest met roofvogels te volgen.
   De geoorde futen waren in tegenstelling tot de torenvalken een onverwachte ontmoeting, waar ik zelf ook erg blij mee ben.
   We zullen zien wat het nieuwe jaar zal gaan brengen, ik wens jou ook alle goeds voor dit nieuwe jaar.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 14. hoi Coby,

  Prachtige seri zeg. Die torenvalkjes, erg gave platen ook. een heel fijn,gezond en gelukkig 2015 gewenst.
  groetjes

  raym

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Coby,

  Als er 1 iemand een succesvol fotojaar achter de rug heeft, dan ben jij het wel. Natuurlijk met de lancering van je allereerste fotoboek, wat volgens mij nog steeds een enorm succes is. Ook je gemaakte foto's en natuurmomenten laten zien dat het een topjaar was. Wat een prachtige foto's van die jonge Torenvalkjes in dat nestkast!!! Ook je andere foto's van 2014 zijn natuurlijk een lust voor het oog.

  Hopelijk wordt 2015 net zo'n topjaar voor je als 2014.

  Beste wensen voor 2015 alvast!

  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Remco, het was inderdaad een prachtig natuurkiekerjaar. Een eigen natuurkiekerboek uitgeven is wel heel bijzonder en het is super enthousiast ontvangen, dat is natuurlijk heel fijn als je er hard aan gewerkt hebt.
   Het torenvalkenavontuur was wel mijn mooiste natuurproject dit jaar, maar ook van alle andere momenten heb ik zeer genoten.
   Ik wens jou ook alle goeds voor dit nieuwe jaar.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 16. Deel twee mag er ook wezen Coby. Wat een prachtige selectie heb je gemaakt. Super die kast helemaal vol jonge torenvalken. Ook de klauwier en roodborsttapuit zijn prachtig. Met de uitgave van je boek is je jaar natuurlijk onvergetelijk geworden.
  Geniet nog maar na en voor 2015 veel mooie fotomomenten!
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Gonnie, 2014 was inderdaad een gedenkwaardig jaar waar ik nog wel wat van zit na te genieten.
   Ook voor jou alle goeds voor 2015 met weer veel mooie natuurbelevenissen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland