Bloemen gemaakt van herfstbladeren

De herfst vind ik een prachtig seizoen, er is zoveel te zien en te beleven en vooral ook de herfstkleuren zijn fantastisch. Ik geniet er ieder jaar opnieuw van als de bomen zich weer in herfstkleuren hullen. De herfst nodigt uit om een fijne wandeling te maken, heerlijk te fotograferen en ook om creatief bezig te zijn met herfstmaterialen.De Amberboom is een van de boomsoorten die in de herfst uitbundig gekleurd is. Prachtige warme tinten van geel tot dieprood. Ik wil dan al die bladeren wel oprapen en verzamelen, tja dat kan natuurlijk niet, maar ik neem er altijd wel even een paar mee die ik thuis nog even kan bewonderen. Ook kan ik het niet laten om dan  een foto van zo'n mooi gekleurde boom te maken. Onlangs zag ik dat Hannie  heel fraaie bloemen maakte van herfstblad, dat leek mij ook heel leuk om te doen en dus heb ik een middagje les gehad in herfstbladbloemetjes maken...
Het maken van de herfstbladbloemetjes gaat volgens de werkwijze zoals je ook papieren bloemen maakt. Eerst vouw je het hart, door enkele blaadjes op te rollen zoals te zien is op de bovenstaande foto's. Door meerdere blaadjes over elkaar heen te vouwen bepaal je zelf hoe dik je het hart maakt, meestal zul je twee of drie blaadjes gebruiken, neem hiervoor de wat grotere exemplaren.
Als je het hart dik genoeg vindt, schik je er wat kleinere blaadjes omheen die de bloemblaadjes moeten vormen. Als je tevreden bent bind je het geheel samen met binddraad en klaar is je bloem.
Je kunt blaadjes van verschillende bomen gebruiken, het is een kwestie van uitproberen wat je het leukst vindt. Ik heb gemerkt dat bloemetjes van amberblad naast de mooie kleuren, ook nog eens lekker ruiken, dat is natuurlijk helemaal fijn.
Het is gezellig om zo een een middagje creatief  bezig te zijn, lekker rommelen met materialen uit de natuur en ondertussen bijkletsen. De herfst is wat mij betreft ook echt zo'n seizoen om dit soort dingen te doen, vooral als het buiten wat druilerig is, is het leuk om de warme herfstkleuren naar binnen te halen. Deze herfstbladbloempjes kun je zowel buiten als binnen gebruiken om mee te decoreren, binnen zullen ze natuurlijk sneller uitdrogen, maar ook dan zijn ze nog steeds heel decoratief.

Toen ik  bezig was om de herfstbladbloempjes te fotograferen bedacht ik dat ik er ook wel even een stilleven van kon maken. Af en toe maak ik een decoratief hoekje met steeds de zinken gieter als terugkerend element. Deze keer dus de gieter te midden van een herfsttafereel, altijd leuk om even te experimenteren en verschillende composities te maken.


Uiteraard ook deze keer  even aandacht vragen voor het boek Natuurkieker in Drenthe. Zo langzamerhand kan ik beginnen af te tellen, het is nog maar een paar weken tot het 15 november is en mijn eerste eigen natuurboek zal worden gepresenteerd.
Het is heel fijn dat er al veel boeken zijn besteld, het is enorm spannend om een boek uit te geven en echt geweldig dat er zo enthousiast wordt gereageerd.
Het boek wordt door mijzelf uitgegeven en is rechtstreeks bij mij te bestellen. Het natuurkiekerboek bevat 156 pagina's vol foto's en verhalen over de Drentse natuur en kost 22,50 euro (en 2 euro bijdrage in de verzendkosten).Wie het ook wil ontvangen of meer informatie over het boek wil hebben kan een mailtje sturen naar  natuurkieker@gmail.com
Reacties

 1. Hoi Coby
  lekker creatief bezig geweest wat is dat mooi zo met de herfst.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi! Inderdaad waarom kom je daar nou zelf niet. Wat van papier kan wirden gevouwen kun je ook met een bladeren doen. Heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby,
  Wat leuk heb je dit gedaan, goed idee lekker binnen bezig zijn met het regenachtige weer van de laatste tijd.
  Je hebt er wel iets heel moois van gemaakt.
  Ik wens je een heel fijn weekend.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Min of meer bij toeval kwam ik op je blog terecht. Ik vind dat je prachtige foto's maakt en ook leuke dingen zo te zien. Zelf blog ik over wandelen, groene aangelegenheden e.d. Voor het maken van foto's tijdens m'n wandelingen behelp ik me met m'n smartphone. Wellicht in de toekomst nog eens anders. Ik heb je aan m'n rijtje met blogs die ik volg toegevoegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. je kan niet alleen heel mooi over de natuur vertellen en fotograferen maar je bent nog een kunstenares ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Coby,
  Een onverwacht bericht. Het is een hele creatieve manier om met de herfstkleuren om te gaan. Zowel met de "bladkunst" als met de camera heb je je kunnen uitleven.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook ik vind de warme tinten van de herfstbladeren zo mooi, dat ik de bladeren wel mee zou willen nemen. Wat een origineel idee om er bloemen van te maken. Leuk zo in combinatie met de sterappeltjes en de bollen van de Hedera. Ook de malus kleurt er prachtig bij. (Helaas hebben we dit jaar maar een paar appeltjes, vorig jaar zag de boom helemaal rood) Heel fraaie herfstsetting heb je gemaakt Coby.. Geniet ervan!
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. heerlijk die herstkleuren van de bladeren. en wat een prachtidee om er nog iets mee te knutselen, kan je er des te meer van genieten!
  groetjes, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh wat mooi die herfstbladeren en bloemen. ik zal het onthouden en eens kijken of ik er nog wat kan maken.
  In ieder geval het idee bewaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat ben jij creatief Coby, prachtig de bloemen van de herfstbladeren.
  Ga ik ook proberen, ziet er heel mooi uit.
  Ook je stilleven op de tuintafel is erg mooi.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat heb je er een leuk blog van gemaakt Coby, leuk verslag van een gezellige middag. En prachtig om het in stillevens te gebruiken. En wat staat onze Buck er schattig op. Tot de volgende kreatieve middag dan maar!
  Groetjes,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het was weer reuze gezellig Hannie, dus daar komt vast wel weer een vervolg op!
   En Buck was even een mooi fotomodel, hij doet het goed tussen de fleurige bloemetjes.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 12. Oh, wat ziet dat er leuk uit, prachtig herfstboeket.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat leuk, Coby. Ik had dit nog nooit eerder ergens gezien. Aangezien ik dol ben op dit soort creatief knutselwerk én op decoreren ga ik het beslist zelf ook eens proberen. Nou nog wat vogeltjes ertussen en Marjolein Bastin kan zo gaan schilderen. Mooie en informatieve serie. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Super Coby. Wat heb je dat ontzettend leuk gedaan. Dat stilleven is erg mooi geworden, waarbij de eerste voor mij het mooist is. Die kijkt duidelijk fijner dan de tweede. De schenktuit van de gieter neemt je mee de foto in. Complimenten voor deze hele leuke serie inspirerende foto's. Uiteraard wil ik ook zo'n boek. Ik stuur je eerdaags wel even een mailtje. Ben zo benieuwd naar het eindresultaat. Spannend hoor.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank René voor je mooie compliment en wat het boek betreft ik dat is langzamerhand echt aftellen,
   wat mij betreft wil ik het nu wel in handen hebben en vooral ook kunnen tonen aan anderen.
   natuurkieker Coby

   Verwijderen
 15. Hoi Coby, deze bladeren zijn ook echt ontzettend mooie van kleur en ook van vorm.
  wat leuk dat je daar zo creatief mee bezig bent om daar bloemen van te maken.
  Je herfsttafereeltjes met die appeltjes erbij en de andere bosvruchten in die gieter
  en voor die gieter vind ik werkelijk prachtig. Zo mooi en zo sfeervol. Heerlijk om te zien.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dank voor al jullie reacties en commentaren, leuk te merken dat zo'n creatieve blog ook wordt gewaardeerd.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders