Onverwacht oog in oog met een oranje luzernevlinder

Eigenlijk was het op 28 september mijn bedoeling om eens even op zoek te gaan naar paddenstoelen. Echter op de plek waar ik ging kijken was niks te vinden waar ik wat mee kon en ik besloot daarom ergens anders mijn geluk te beproeven en daar gewoon te kijken wat mijn pad zou kruizen.Ik liep een paadje op en zag meteen al wat icarusblauwtjes vliegen en ik hoorde sprinkhaantjes tsjirpen en warempel hoorde ik ook nog een groen specht lachen, hier zou ik me wel even vermaken.
Terwijl ik rustig rond speurde zag ik opeens een knalgeel vlindertje, het zou toch niet... maar jawel het was een oranje luzernevlinder!
Die vind ik zo mooi en ik had ze het hele jaar nog niet kunnen ontdekken, dus alle hens aan dek en achter deze gele schoonheid aan.Oranje luzernevlinders komen in Nederland voor als trekvlinder, vorig jaar was er een echte invasie van deze vlindersoort. Ik heb van deze vlinder toen voor het eerst een fotoserie kunnen maken, nog een hele kunst want het zijn rusteloze beestjes. Ook deze oranje luzernevlinder bleek een vrolijke fladderaar, maar hij maakte het me makkelijker door netjes het pad te blijven volgen.De oranje luzernevlinder is familie van de witjes (Pieridae), zoals de koolwitjes,  oranjetipjes en de citroenvlinders, waar een oranje luzernevlinder nog het meest op lijkt. In mei/juni komt de eerste generatie vlinders vanuit het zuiden van Europa en Noord Afrika naar ons land gevlogen. De meesten blijven in de zuidelijke provincies, maar in het hele land worden ze wel aan getroffen en dus ook in Drenthe. De eerste generatie zorgt hier ook voor nageslacht en de oranje luzernevlinder in deze blog is er ook een van  de tweede generatie, een mooi vers en gaaf mannetje.Het vlindertje vloog van bloem naar bloem, waarbij opviel dat hij uitsluitend op de herfstleeuwentand (Leontodon autumnalis) ging zitten. Wel een goede keuze hoor want dat is een plant die veel voedsel biedt voor insecten als bijen en vlinders. En voor mij makkelijk want zo was het voor mij eenvoudig in te schatten waar hij naar toe zou vliegen. Af en toe verraste hij me toch door even op het zandpad te gaan zitten, ik neem aan voor een kort zonnebad om zo goed actief te kunnen blijven. Voor mij een kans om er op de buik naast te gaan liggen en nog eens vanuit een ander standpunt vast te leggen hoe mooi dit beestje was.De komende tijd zal ik vast ook nog wel aan paddenstoelen toekomen. maar met het mooie nazomerse weer voelde het eigenlijk logisch dat ik vlinders voor de lens had en geen paddenstoelen. De oranje luzernevlinder is, zeker als het nog wat mooi weer blijft, nog wel een paar weken aan te treffen. Het blijft een uitdaging om deze rusteloze soort vast te leggen, maar ze zijn zo prachtig dat het de tijdsinvestering zeker waard is.


Ook nog even aandacht voor het boek "Natuurkieker in Drenthe" dat op 15 november zal verschijnen.
Het digitale concept ligt bij de drukker en over een aantal weken zal het dus als tastbaar boek verkrijgbaar zijn. Het boek bevat een bonte verzameling verhalen en foto's van de Drentse natuur, zoals ik die de afgelopen jaren heb beleefd. "Natuurkieker in Drenthe" kost 22,50 euro en 2 euro verzendkosten.
Om het boek te bestellen of voor meer informatie kun je een mailtje sturen naar: natuurkieker@gmail.com
In deze blog heb ik ook al wat verteld over mijn boek.

Reacties

 1. Prachtig vastgelegd! Wat mooi ok om dat vlekje zo dichtbij te zien. Het blijven fascinerende wezentjes, die vlinders.
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Angelika, het was een buitenkansje om dit vlindertje van zo dichtbij te kunnen fotograferen. Ik vind het altijd leuk als je zo kunt laten zien dat zo'n patroon is opgebouwd uit gekleurde korreltjes, net een mozaïek.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 2. Hallo Coby,
  Prachtige serie foto's heb je kunnen maken van dit oranje luzernevlindertje.
  Je hebt ze allemaal perfect vast gelegd.
  Even over je boek, het komt mij nu niet uit, mijn man moet hoor toestellen hebben, en die kosten echt heel veel geld.
  Misschien later lukt het wel.
  Ik wens je een hele goede zondag.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Irma voor je compliment.
   Wat betreft het boek is het natuurlijk niet verplicht om dat te kopen, dus voel je niet bezwaard.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 3. Heel toevallig zag ik er gisteren ook nog een. De tweede van dit jaar. Vorig jaar waren ze inderdaad volop te zien. Je hebt hard moeten werken/lopen om hem in de zon te kunnen volgen en fotograferen. Vaak fladderen ze weg als je er net goed voor ligt.
  Mooie vlinder, lekker fel van kleur met een mooie bruine rand als hij wegvliegt. Heel lang zullen we er niet meer van kunnen genieten, het weer slaat om. Maar jij hebt hem nog.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Coby,

  Ik denk dat ik vorige week ook een luzernevlinder gezien heb. Ik durf niet met zekerheid te zeggen dat het een oranje was, want hij fladderde snel voorbij en was binnen een paar tellen weer verdwenen.
  Een buitenlans dat je deze kon fotograferen, bij wijze van afwisseling heb je deze keer een wat meer relaxt type ontmoet. Deze staat er mooi op.

  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig mooi Coby wat is het toch een pracht vlindertje en dat nog in october.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig om die voor de lens te hebben.
  Dat geluk had ik het vorig jaar, dit jaar niet gezien.
  Mooie serie Coby.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja, met dit mooie weer zijn er nog veel vlinders te zien, ook in mijn tuin. Mooie serie van de Luzernevlinder, hier zie ik ze ook wel eens een enkele keer.
  Groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Coby
  pracht vlindertje en dat nog in oktober.
  Ja, het is altijd afwachten wat je inderdaad tegen komt maar dat hout het spanend.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtige serie foto's van die vlinders en dat nog zo laat in het jaar
  maar ja wat wil je ook met dit mooie weer
  groetjes peter.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat mooi dat je zo laat in het jaar nog deze vlinder kon fotograferen, ik heb er dit jaar eentje gezien, maar dat was in het voorjaar (ook maar 1 foto kunnen maken, toen wassie weg). Hier heb je toch wel een paar heel mooie foto's bij zitten, zelfs een detailopname van de vleugel.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Niet te geloven dat je nog zo veel foto's hebt kunnen maken van deze rusteloze vlinder, knap werk! en ja, bij het fraaie nazomerweer passen vlinders toch even beter dan paddenstoelen, die er dan ook nauwelijks zijn. Maar dat gaat vast wel veranderen, de zomer lijkt nu toch echt voorbij...
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Coby,

  Jij was net zo blij als ik, toen je deze prachtige trekvlinder tegenkwam en kon fotograferen. Inderdaad een fladderaar die (bijna) geen minuut stil zit. Hele fraaie foto's laat je hier zien van die knalgele Luzernevlinder.

  Mooi gebruik gemaakt van de momenten dat deze Oranje Luzernevlinder eventjes stilzat!

  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ha, natuurkieker languit op de weg. Was vast een mooi plaat geweest voor de voorkant van je boek.
  Die foto's zijn voor mij ook direct de mooiste van de hele serie. Zo'n mooi rustig beeld.
  Fijn ook dat deze een beetje mee wilde werken. Volgens mij zijn alle vlinders op dit moment minder fladderig. Zou dat komen omdat het minder warm is gedurende de dag? Hoe dan ook, een buitenkansje en met beide handen aangepakt. Top gedaan.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een perfect fotomodel. Mooie serie.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een hele mooie serie grappig om te zien dat de vlinder de kleur van zich zelf op zoekt lieve groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi, Coby,

  Wat een mazzel!! Ik heb er enkele gezien, of ik had geen camera bij me of het was me te vlug af.
  Mooie serie van een steeds vaker waargenomen dagvlinder. De positieve kant van het opwarming gebeuren?
  Ook je vorige blogs heb ik uiteraard bekeken, zoals altijd zeer de moeite waard.
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat gaaf Coby...ik heb deze vlinder zelfs nog nooit voor
  mijn lens gehad!! fantastische blog, mooie scherpe opnames en composities
  ben het met Loes eens, dit past haast nog even beter dan paddo's...
  die er idd nog niet veel zijn..maar dat zal niet lang meer duren,de blaadjes aan de bomen verkleuren
  ook al lekker..............

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland