Blauwe Reiger vangt muis en hagedisjes

Al weer een tijd geleden, op 20 augustus, kwam ik een jonge blauwe reiger (Ardea cinerae) tegen die druk naar voedsel aan het zoeken was. Hij leek zich helemaal niets van mijn aanwezigheid aan te trekken en dat gaf me de kans om hem uitgebreid te bekijken en te volgen bij zijn bezigheden.De jonge blauwe reiger had een plekje gezocht bij een weiland met koeien. Het leek wel of hij even twijfelde om zich te gaan vermommen als zijn kleine neef de koereiger (Bubulcus ibis), maar uiteindelijk keerde hij toch de koeien de rug toe en richtte zich op het vinden van voedsel.Hij bleek al een uitstekend jager te zijn, het is toch best verbazingwekkend dat zo'n jong dier dus precies weet hoe hij te werk moet gaan en zich zelfstandig van voedsel kan voorzien.
Binnen de kortste keren had hij een muisje opgemerkt en met een bliksemsnelle beweging met zijn lange dolkvormige snavel had hij het arme diertje te pakken en was het hap-slik-weg met het muisje.


                         

Brutale jagers zijn het die blauwe reigers en uitermate boeiend om te zien hoe ze met een scherpe blik en een goed gehoor naar een eventuele prooi speuren. Op deze dag was er behoorlijk veel wind en op het filmpje hoor je dat ook overduidelijk, Wat ik fascinerend vond om te zien is dat de lange uitgestrekte hals van de reiger meebeweegt met de wind, maar de kop houdt hij roerloos op zijn plaats, echt heel bijzonder om te zien, dus zeker het filmpje even bekijken!


In een filmpje kun je de wijze van jagen heel mooi bekijken, maar ook een fotoreeks van een jagende reiger vind ik zelf nog steeds mooi. Op foto's kun je langdurig een bepaalde houding bekijken, zo kun je extra goed zien hoe geconcentreerd zo'n dier bezig is om zijn doel te bereiken. Zijn hele lijf doet mee bij zo'n actie en prachtig hoe gestroomlijnd de reiger er bij staat.Een blauwe reiger is een veelvraat, hij werkt alles wat ie tegenkomt naar binnen, van vis tot mol en van muis tot vogeltje. Vaak zie ik ze muizen vangen en ik hoop altijd nog eens op een heel grote prooi waar hij echt zijn best voor moet doen. Als ze zo aan het jagen zijn is het altijd een verrassing wat er in de snavel blijkt te zitten als een aanval doen in het gras of in een sloot. Tot mijn grote verrassing bleek deze reiger te jagen op levendbarende hagedissen, die had ik daar aan de rand van de wei niet verwacht, maar ik had ook nog nooit een reiger ze zien vangen. Wel jammer want zo goed gaat het helemaal niet met de levendbarende hagedissen en nu werden er zo twee achtereen naar binnen gewerkt door deze rover.
Ik heb toch wel met een dubbel gevoel naar deze gebeurtenis gekeken, ik weet ook wel dat een reiger ook moet eten, maar dat hij nu net die hagedisjes uit het gras moest plukken, vond ik toch wel treurig.
Ik had juist een andere plek bezocht en was blij daar een glimpje van een paar levendbarende hagedisjes op te vangen, te kort om foto's van te kunnen maken. En nu stond die brutale blauwe reiger daar te pronken met een hagedisje in zijn grote snavel. Tja de natuur is niet altijd een feest en ik wordt niet altijd even blij van wat ik zie, maar het hoort er allemaal bij, ook dit is natuur.

Ook nog even aandacht voor het boek "Natuurkieker in Drenthe" dat op 15 november zal verschijnen.
Het digitale concept ligt bij de drukker en over een aantal weken zal het dus als tastbaar boek verkrijgbaar zijn. Het boek bevat een bonte verzameling verhalen en foto's van de Drentse natuur, zoals ik die de afgelopen jaren heb beleefd. "Natuurkieker in Drenthe" kost 22,50 euro en 2 euro verzendkosten. Ik geef dit boek in eigen beheer uit, je kunt het dus rechtstreeks bij mij bestellen.
Om het boek te bestellen of voor meer informatie kun je een mailtje sturen naar: natuurkieker@gmail.com
In deze blog heb ik ook al wat verteld over mijn boek.


Reacties

 1. Ik zag er gister nog een bij de Peizerweg een kikker vangen. Op dat moment geen camera bij me, helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hai Coby,

  Fantastische reeks foto's van iets waar ook ik langdurig naar kan kijken. Echte sluipmoordenaars zijn het en wat ik vooral heel verrassend vind, is dat ze bijna nooit misslaan. Vooral de foto's die vlak voor de daadwerkelijke uithaal zijn gemaakt vind ik erg fraai. De opperste concentratie knalt er vanaf. Mooi ook dat de prooien er zo lekker op staan. Jammer misschien van de hagedisjes, maar ik heb zo'n idee dat er meer rondkruipen dan jij denkt. Mooi gedaan Coby.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterende foto´s weer. Vooral de reiger met hagedis vind ik bijzonder, heb ik ook nooit gezien. Soms zie ik ze hier wel worstelen met veel te grote vissen, het is allemaal zo mooi om te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk in dit geval dat jij de beste visser bent wat is dit mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is een prachtige serie maar ik moet ook even jet wegslikken bij het zien van de hagedis in die snavel. Zo

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Coby, prachtige serie van de blauwe reiger, er stond echt veel wind te horen bij de video.
  Het is inderdaad een veelvraat die blauwe reiger, maar wel schitterend om te zien hoe hij zijn prooi vangt.
  Het vangen van de hagedis is bijzonder dat heb ik nog nooit gezien.
  Kortom een blog om van de genieten.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige serie van de Blauw reiger, mooie momenten heb je ook te pakken Coby.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie serie van de blauwe reiger mooi om te zien hoe hij een salamander vangt. dat filmpje was ook leuk om te zien
  groetjes peter.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby
  wat een mooie serie van die reiger met prooi.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Coby,
  Blauwe reigers zijn dan wel algemeen, het loont toch de moeite om ze observeren. Dat het rovers zijn is voldoende bekend, logisch dat je wel eens iets naar binnen ziet glijden dat je liever gemist had. Zoals je al zegt, het hoort erbij, de natuur is soms erg wreed.
  Hoe dan ook, jij hebt wel mooie foto's kunnen maken die goed overbrengen hoe een reiger te werk gaat.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Cobie ,
  Dit heb je mooi in beeld weten te brengen en het vergt veel geduld dat weet ik zelf uit ervaring !!
  En ja ze lusten echt alles war er voor het grijpen is, als er iets beweegt in het gras en water dan staan ze roerloos stil en slaan dan toe maar dan staat het nog niet op de foto hahahahaha maar jij hebt het voor elkaar !!
  Ik zat 3 dagen zonder internet ...het was al bekent dus we schrokken er niet van , onze kinderen zitten niet bij Tele 2 dus zij hadden het al gelezen wat de oorzaak was , dit is ook de reden dat ik je nu wil bedanken Cobie!! wat een geweldige Feedback van jou op mijn blog, dank je wel daarvoor !!
  Ja het gebeurd niet vaak dat wij in de spotlight staan dus dat is wel eens leuk !!
  Erg bedankt nogmaals , gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een talent om prooien te ontdekken en binnen te halen. Super geconcentreerd. Je hebt dat heel goed vastgelegd Coby. Duidelijk te zien wat de prooi is. Ik vind dat ze ook zo'n mooie tekening hebben in de halsveren. Dat heb ik eigenlijk nog maar pas ontdekt.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Boeiende serie, wel gruwelijk, maar ik blijf het een mooie vogel vinden!
  Prachtig gefotografeerd. Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Tja, zo'n levendbarend hagedisje zie je liever voor je macrolens ;-)
  Maar dat neemt niet weg dat dit een prachtige serie is over hoe de blauwe reiger uiterst geconcentreerd op zijn prooi jaagt.
  Met liefde voor de natuur en oog voor detail gefotografeerd, complimenten.

  Groet Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtig zo'n serie van de reiger op jacht. Tja, het is eten en gegeten worden. Heel mooi vastgelegd hoe de reiger zijn prooi vangt, je ziet het gewoon voor je. groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 16. prachtige vogel vind ik. mooie fotoreeks heb je gemaakt.
  groetjes Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mooie serie foto's van de jagende reiger. Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Boeiend om het filmpje te bekijken, knap hoe hij zijn hoofd stil houdt!
  Nog maar een maandje te gaan voor je boek, spannend! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtig om te zien en vooral foto 13 met de hagedis vind ik een mooie foto.
  Je moet het ook maar net zien. Het toeval wil dat ik zag dat er een molletje werd verorberd (moet ik nog plaatsen).
  Heel mooi deze serie en het filmpje was ook leuk om te zien. Altijd mooi om te zien
  hoe hij zijn prooi vangt. ik vond het geweldig dat hij zo heel voorzichtig zijn poot optilde en heel voorzichtig even verder weer neerzette:-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Allereerst gefeliciteerd met je boekuitgave, Coby. Ik kan me voorstellen dat daar heel wat tijd in is gaan zitten, maar wat ik er zo van zie en lees is het prachtig geworden. Wat je Reiger betreft ben ik het helemaal met je eens dat het jagen fascinerend is om naar te kijken. Ik heb het al zo vaak gezien en toch blijf ik er altijd weer even naar kijken. Mooie serie weer en wat een geluk had je dat hij ook prooien vond. Ik kijk vaak een hele tijd en dan heeft hij nog niets. Je filmpje is ook mooi om te zien. Inderdaad zonde van die hagedissen. Hij had in plaats daarvan ook best een kikkertje kunnen nemen. Fijn weekend. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dank voor jullie reacties en commentaren, het blijft fijn dat zoveel mensen telkens weer de moeite nemen om
  een reactie achter te laten.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland