Huismussen op de voederplek

Voor het tweede jaar heb ik een welgevulde voedertafel gemaakt voor de vogels. Er zijn nog niet zoveel verschillende soorten vogels als vorig jaar, maar de winter moet natuurlijk ook nog beginnen.
De Huismussen (Passer domesticus) hebben het voedsel van Natuurkieker inmiddels wel weer ontdekt en komen dagelijks met een flinke groep de voedertafel bezoeken.Ik begin met een aantal foto's van vorig jaar toen ik voor het eerst een uitgebreide voederplek had gemaakt. De voederplek bleek zeer populair te zijn bij de vogels en er kwamen ook regelmatig  Huismussen op bezoek.
Mijn doel van de voedertafel was in eerste instantie om mijn tuin aantrekkelijker te maken voor de vogels. Kijken naar de vogels vanuit je eigen huis is een leuke bezigheid, maar het is eveneens een uitdaging om die gasten te fotograferen.Met zo'n voederplek heb je een ideale fotosetting en je hoeft er  je huis niet voor uit om vogelfoto's te kunnen maken. Ik had er vorig jaar bewust voor gekozen om royaal te voeren en om dat voer overal tussen te strooien. Het gevolg was wel dat het voer op bijna alle foto's zichtbaar is. Dat is op zich niet erg maar het geeft wel een wat minder natuurlijke uitstraling. Het vele voeren op diverse plekken op de voederplek heeft wel tot gevolg gehad dat er heel veel vogels naar de voederplek kwamen.


Dit jaar heb ik het dus anders aangepakt zoals ook op deze blog reeds te zien was. Meer mos en proberen om het strooivoer buiten beeld houden, dat is het devies dit jaar. De Huismussen waren de eersten die de nieuwe voederplek weer hebben bezocht. Ze komen nu dagelijks hun kostje halen, het valt me op dat ze nog bijzonder schrikkerig zijn. Ik heb hem nog niet gezien, maar het zou natuurlijk best kunnen dat ook de Sperwer in de buurt is en die heeft wel eens een Huismusje gepakt zoals te zien is in deze blog.

De entourage is nu in ieder geval al een stuk natuurlijker met het mos en de boomstammetjes. Terecht werd opgemerkt dat het jammer is dat de schutting zo prominent in de achtergrond te zien is. Daar ik geen mogelijkheid heb om de tafel te verplaatsen moet ik wat anders bedenken om de achtergrond minder storend te maken. Ik ben daar al mee bezig, maar dat zal ik in een volgende blog nog wel laten zien. Het is heel leuk om zo voortdurend met de voederplek bezig te zijn om zo een ideale plek voor de vogels te creƫren en daarnaast de plek ook steeds verder te optimaliseren voor het fotograferen.


Reacties

 1. Hoi Coby,
  Wat een verschil met je foto's van vorig jaar. Ik vind de setting die je nu hebt helemaal goed, mooi groen, het voer niet zichtbaar en de vogels heb je goed kunnen fotograferen. Om ze te laten blijven, moet je zeker iedere dag voer strooien. Ik wil op mijn balkon ook iets doen, maar strooivoer is geen optie (dan wordt de benedenbuurvrouw boos), dus misschien de vogelpindakaas eens proberen, en dan eerst nog een leuke tak zoeken om die setting te maken. Ik ben benieuwd welke vogels jouw voederplek nog meer gaan vinden, de mussen hebben het ontdekt, misschien vertellen ze het door.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben zelf nog niet tevreden, volgens mij kan het nog wel verder verbeterd worden, daar
   blijf ik nog wel mee aan het uitproberen. Je zou ook het strooivoer ook kunnen mengen met
   ongezouten frituurvet, kun je vogeltaart van maken, maar ik heb er ook lege pindakaaspotjes
   mee gevuld.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 2. En dan zeggen " ze " dat mussen gewoontjes zijn. Prachtige foto,s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind mussen prachtig om te zien en ook erg leuk om te zien
   wat ze allemaal doen.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 3. Wat een verbetering, deze setting! Dat belooft veel goeds voor de toekomst! Dat er maar veel af en aan moge vliegen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Robyn, ikm ben er ook blij mee zo, alhoewel het denk ik nog beter kan.
   Er is al veel bezoek, maar ik hoop nog op wat meer variatie in sooren.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 4. Zo'n gewoon vogeltje maar wat zijn ze toch mooi! Prachtige serie. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig om zo die mussen te zien eten.
  Je hebt echt een mooi plekje gemaakt.
  Gebruik je een grote telelens dat je zo dichtbij kunt komen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De tafel staat dicht bij het raam, ik gebruik meestal een 70-200mm
   telelens, dus niet zo'n heel grote telelens.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 6. heerlijk z.on voedertafel wij zijn er ook mee begonnen maar zitten nog te dubben over de ideale situatie vanwege schuren van de buren, maar dit is wel heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie foto's, Coby. Ik ben hier ook met de voedertafel bezig, maar de harde wind van de laatste tijd heeft roet in het eten gegooid. Ik moet weer opnieuw beginnen. Kun je niet wat takken voor je schutting zetten? Ik vind de kleur van de schutting niet verkeerd overkomen op de foto's. Ben benieuwd hoe je het oplost. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ohhh Coby, wat een verschil met vorig jaar!
  prachtige foto's heb je gemaakt... mooie setting
  en het voer is niet meer te zien.
  ik krijg er helemaal zin in ;-)
  schutting neerhalen is zeker geen optie?? haha...

  groetjes Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby,
  Natuurlijk is het een verbetering dat het voedsel niet meer te zien is, het oogt een stuk natuurlijker. De mus treft het dat andere vogels nog niet in groten getale op het eten afkomen. Zo krijgen de mussen volop kans om alle aandacht te krijgen die ze verdienen. Succes met de verdere aanpassingen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi, Coby,

  Goed idee om de voederplek op deze manier in te richten. Helaas heb ik geen mussen in de tuin, wat ik erg jammer vind, want ze zijn zo gezellig. Toch eens proberen iets op een tafel te maken, hoewel de katten er dan nog beter bij kunnen en ja, een sperwer komt zo af en toe ook wel langs.
  Ik gooi wel eens wat voer op het platte dak van de garage, maar dat lokt meestal kauwtjes, eksters en zwarte kraaien.
  Maar ik mopper niet er zitten dagelijks toch wel zo'n 14 soorten vogels in mijn tuin.

  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een mooie vogeltjes zijn het toch! Musjes zijn m'n favoriet … misschien omdat ze uit mijn omgeving verdwenen zijn …
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat leuk zeg musjes in de tuin! Die komen bij ons helaas niet meer langs wij hebben vooral koolmeesjes in de tuin
  sinds robs grote tuinverbouwing langs is geweest. De foto's zijn ook erg leuk, ik vind foto 7 heel erg mooi, mooie compositie en goed scherp op het oog.

  Kimberley

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dag Cobie ,

  Ook het musje is een vriendje van mij en jij hebt hem en haar prachtig in beeld gebracht !!!
  Dat gaat mijn volgende blog worden denk ik maar eerst wat foto's maken er komen niet zoveel musjes in de tuin dus ik moet sparen hahaha,
  Leuk dat de spreeuw vogel van het jaar 2014 gaat worden daar heb ik talrijke foto's van gemaakt en dat komt goed uit !!!!
  Bedankt voor je show !!!
  en de reactie op mijn blog ,
  gr,
  Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige serie van de Huismus Cobie.
  Mooi dat je het voer van de vogels uit beeld heb weten te houden.
  Ik vind het een mooi vogeltje en fotografeer ze dan ook vaak
  Groetjes Tinie.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heerlijk als je zo'n grote voedertafel in je tuin hebt en er vele mooie vogels er dankbaar gebruik van maken.
  Ik moet alles "afkooien" want anders eten de kauwen en meeuwen werkelijk alles op. Daarom een paar enorme voedselcontainers met heel veel lekker voor groot en klein. Prachtig zoals je nu deze setting hebt gemaakt Coby en de schutting komt hier niet zo storend in beeld hoor. Ik ben benieuwd wat je daar dan van gemaakt ehbt.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtige foto's van onze algemene huismus, soms wordt vergeten hoe mooi ze zijn, en welk gezellig geluid ze maken met z'n allen in een struik, ik wordt daar altijd blij van. Hier in zuid-Holland noemt men ze straatjongens, omdat ze altijd op terrasjes struinen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een verschil ten opzichte van vorig jaar al. Leuk dat je dat ook zo in beeld brengt. De eerste resultaten mogen er al zijn. Ik zou al heel blij zijn als er een paar mussen in onze tuin zitten, maar bij jouw zullen het vast de dagelijkse bezoekers zijn. Nu kan je ook mooi inspelen op de eerste landingsplekken van de vogels en het zo langzaam aan verder uitbreiden. Jij zal vast wel willen dat het binnenkort gaat sneeuwen.

  Wat je ook kan doen, als je dat nog niet van plan bent...om een houten paal te maken met een aantal gaten erin en daar dan (dunne) takjes insteken, zodat ze een soort van verkenningsplek hebben en je ook meteen een rustige achtergrond krijg.

  Wordt vast en zeker vervolgd! :-)

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Coby
  Heel leuk hoe je verslag doet van de aanpassingen van de voerplek, en zo zonder al het voer in beeld zijn de beelden inderdaad veel natuurllijker. Ik lees dat je nog steeds bezig bent om verbeteringen aan te brengen, dus het gaat vast wel goed komen in jouw tuintje en ik kijk uit naar de nieuwe resultaten.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 19. House Sparrow is an under-appreciated bird. Great pictures of a common species that brightens up our urban environment.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Diverse soorten vinken voor de lens