Veel soorten ganzen gezien

De winterperiode is bij uitstek de tijd om ganzen te zien. Vanuit noordelijker gebieden komen grote groepen ganzen naar Nederland om hier te overwinteren. De ganzen die het hele jaar in Nederland verblijven komen ook in groepen bijeen en zo zijn er her en der in de landerijen veel ganzen te bewonderen. Niet iedereen is blij met zoveel ganzen, maar ik geniet enorm van die dieren. Ik was dus blij verrast toen ik onlangs op een middag diverse soorten ganzen tegenkwam.

Toendrarietganzen

Toendrarietganzen

Allereerst zag ik een klein groepje Toendrarietganzen (Anser serrirostris), ver weg op het land maar ik vond het fijn ze tegen te komen. Ik heb deze winter nog maar mondjesmaat Toendrarietganzen gezien op mijn vaste rondjes, het zijn wintergasten die hier dus alleen in de winter verblijven. Ganzen bezorgen nogal eens problemen bij de determinering. Toendrarietganzen zijn soms ook lastig te herkennen omdat ze een variabele snaveltekening hebben, zoals op bovenstaande foto's ook te zien is. Standaard is een donkere snavel met een oranje ring.

Kolganzen

Kolganzen

Kolganzen

Wat verderop zat een grote groep Kolganzen (Anser albifrons) dat zijn ook typische wintergasten en Nederland is een zeer belangrijk overwinteringsgebied voor deze ganzensoort. De Rietganzen waren erg schuw maar de Kolganzen vonden aandacht ook niet prettig. Ze besloten om op de wieken te gaan om enige tientallen meters verder weer neer te strijken bij soortgenoten die daar al verbleven. Helaas te ver weg voor foto's.

Brandganzen
Brandganzen
Aan het eind van mijn rondje op tweede kerstdag kwam ik bij een natuurgebiedje waar vier verschillende soorten ganzen bij elkaar zaten.Zo zaten er een aantal Brandganzen (Branta leucopsis) wat kleinere compacte ganzen met een mooi zwart/wit verenkleed. Hier in Drenthe zie je ze niet in zulke grote hoeveelheden als bijvoorbeeld in het waddengebied, maar des te leuker om er een aantal tegen te komen.

Op de voorgrond een Brandgans en op de achtergrond Grote Canadese ganzen

Op de voorgrond een Nijlgans en op de achtergrond Grote Canadese ganzen

Nijlganzen, Grote Canadese Ganzen en helemaal rechts op voorgrond een Grauwe Gans
 Zo'n groep met diverse soorten ganzen biedt ook een mooie gelegenheid om foto's te maken met verschillende soorten ganzen op samen op een  foto. Op deze manier kun je bijvoorbeeld goed zien dat een Grote Canadese Gans (Branta Canadensis) , die qua patroon wel wat op de Brandgans lijkt, veel groter is dan de Brandgans. Maar ook de kleurrijke Nijlgans is maar een kleine vogel vergeleken met de Grote Canadese Gans. Wat lawaai maken betreft kunnen ze elkaar wel aan, beiden laten zich regelmatig luidkeels horen.

Grauwe Ganzen en Grote Canadese Ganzen

Grauwe Ganzen en Grote Canadese Ganzen

Luid snaterende Grote Canadese Gans

Op een van de foto's  hierboven was het al te zien, er waren ook Grauwe Ganzen aanwezig in deze groep. Enkele van de Grauwe Ganzen lieten zich luidruchtig horen en leken wel een duel aan te gaan me de Grote Canadese Ganzen wie het hardst kon snateren. De wedstrijd werd volgens mij gewonnen door de Grote Canadese Ganzen die hun lijf flink vol met lucht pompten om vervolgens de tong er zo'n beetje bij uit te toeteren. Geen mooi geluid maar wel heel kenmerkend dus ook voor een beginner een geluid dat je goed kunt onthouden.
Wil je nog wat meer nalezen van de meest algemene ganzensoorten, kijk dan even op deze blog waar ook nog de Rotganzen te vinden zijn, een ganzensoort die niet in Drenthe voorkomt, maar onder andere in het waddengebied te vinden is.

Reacties

  1. er lopen er al weer heel wat bij jullie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben ook een fan van ganzen, Coby. Vooral om ze te bestuderen als ze met z'n allen rond waggelen, luidkeels gakkend. Zo leuk. Hier in De Groene Jonker zitten er heel veel. Dagelijks vliegen er ook honderden over. Ik ga vaak even buiten kijken. Om de Brandgans en de Canadese uit elkaar te houden (je ziet ze niet altijd samen) heb ik voor mezelf een foefje bedacht. Met een beetje fantasie staat de kop van de Brandgans "in brand" (is bijna helemaal wit, de Canadees heeft maar een streepje wit). Er zitten er hier veel. Die Toendraganzen ken ik niet (misschien toch niet secuur genoeg gekeken). Mooie serie. Ik ga opnieuw zoeken. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Niet de eerste keer dat je lens en pen richt op ganzen Coby maar elke keer wordt het leuker en boeiender. Compliment!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hai Coby,

    Niet echt mijn favoriete vogelsoort, behalve als er kleintjes zijn. Die vind ik dan wel weer prachtig om te bekijken en te fotograferen.
    Dat waren voor mij ook de mooiste beelden in de film "De nieuwe wildernis", toen de vos achter de kleine gansjes aanging.
    Keihard, maar erg interessant om te zien.
    Van de hele serie vind ik de vliegbeelden het fraaist. Het valt zeker niet mee om van zo'n vliegende groep een aansprekende foto te maken. De eerste van die twee vind ik de beste, omdat daar nog iets van een achtergrond op staat.
    Dat geeft, met het gekozen diafragma, meer dieptewerking aan de foto.
    Fraaie serie om het jaar af te sluiten.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtig zo al die ganzen bij elkaar.
    De mooiste soort vind ik toch wel de nijlgans, die heeft zulke prachtige kleuren.
    Van deze serie is mijn favoriet nummer 11.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Tja...ganzen. Ze zijn onderwerp van veel discussie waar ik me maar liever niet in meng.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooie ganzenserie. Vooral de toendrarietganzen. Mooi laag standpunt ook.

    Groet,
    Peter van de Beek

    Pe

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat veel bij elkaar! Mooie serie. Groet, Annet

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Je laat de verschillen tussen de soorten goed zien. Ik kijk meestal niet zo nauwkeurig naar ganzen. Misschien mis ik daardoor wel eens interessante soorten . Van de toendrarietgans had ik nog nooit gehoord. Wellicht is het een goed idee om maar eens wat beter op te letten.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Vooral die rieten vind ik erg mooi. Ik zie ze in onze polders eigenlijk nooit; jammer.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. een heerlijke serie! mooi om zo de verschillen tussen de ganzen te zien.
    de 2e foto van de brandganzen en de foto met de gestrekte halzen van de grauwe vind ik super!

    bij deze de beste wensen voor 2014 en ik hoop dat we weer kunnen genieten van vele mooie natuur/fotomomenten!!
    en.... wanneer gaan we? :-)
    groetjes Nathalie

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Coby
    Leuk weer zo'n ganzenblog! Mooie foto's ook! Ik las ook nog even het sperwerdrama. Enerzijds superleuk dus om een sperwer in de tuin te hebben, anderzijds.... Afijn ik ben nog niet veel verder dan de duif en de eksters.
    Ik wens je een hele gezellige jaarwisseling en een heel gezond en fijn 2014 met heel veel mooie fotomomenten! Groet Albertine

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Heel leuk al die ganzen. Ik weet dat menig boer hier er de stuipen van krijgt met al die ganzen op zijn landerijen,
    maar het zijn er hier ook ook echt heel erg veel. Neemt niet weg dat ze leuk zijn om te zien. Gaaf dat je zoveel verschillende
    zag Coby, want dit zijn heel wat soorten. Mooie kleuren ook van je foto's. Je vliegende ganzen zijn ook echt heel mooi gelukt!
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Diverse soorten vinken voor de lens

Ganzen in Nederland