Blauwe reigers niet populair

In tegenstelling tot Zilverreigers, hebben de meeste mensen niet zoveel sympathie voor Blauwe reigers.
Sterker nog, veel mensen hebben er zelfs een hekel aan en dat komt vooral ook doordat de Blauwe reigers er niet voor terugdeinzen om visjes uit de tuinvijvers te pikken.
De Blauwe reiger (Ardea cinerea) is eigenlijk best schuw, maar  in stedelijke gebieden wordt hij steeds brutaler en laat zich daar niet snel afschrikken door mensen.


Als kind zag ik niet zo vaak een Blauwe reiger in mijn omgeving in Drenthe en ik kan me nog goed herinneren dat we het echt een bijzonderheid vonden, net zoals dat nu nog zo is bij het zien van een Grote Zilverreiger Casmerodius albus). Sindsdien zijn de Blauwe reigers langzamerhand een vertrouwde en algemene verschijning geworden in de Drentse natuur.



De Blauwe reiger gedijt goed doordat er niet veel strenge winters zijn geweest en daardoor hebben ze zich nu kunnen uitbreiden tot zo'n 12.000-13.000 broedparen. Ze broeden vaak in kolonies boven in bomen, waar het vrouwtje het nest bouwt met takken die het mannetje haar komt brengen.
Blauwe reigers kunnen trouwens best oud worden, als ze niet het slachtoffer worden van een heel strenge winter, kunnen ze de respectabele leeftijd van wel vijfentwintig jaar bereiken.



Ondanks de niet zo positieve reputatie van de Blauwe reigers, vind ik het toch een mooie vogel om te observeren. Zoals alle reigersoorten is ook de Blauwe reiger een uitstekende jager. Hij kan tijdenlang bewegingloos stilstaan, om vervolgens razendsnel toe te slaan met zijn dolkvormige snavel bij de minste of geringste beweging die hij in het water of tussen het gewas bespeurt.



Ik las ergens in een oud boek een verhaal dat vissers hun aas insmeerden met reigervet  omdat ze dachten dat de poten van een reiger een bepaalde stof afscheidde die vissen aantrok. Dit is overigens niet waar, de poten scheiden geen stof af, wel wiebelen ze staande in het water vaak met hun lange tenen, waardoor vissen kunnen denken dat er een wormpje te verschalken valt.




Verder bestaat de jaagtechniek van reigers uit veel geduld, een goed gehoor en een scherpe blik.
Je ziet ze soms met bedachtzame langzame passen door het water of over het land stappen, waar bij ze steeds horizontaler buigen met hun lichaam en dan opeens zie je ze hun hals uitstrekken en hebben ze met hun lange puntige snavel meestal een prooi te pakken.




Een Blauwe reiger voedt zich vooral met vis, waterratten,kevers,kikkers,mollen en muizen. Helaas vergrijpen ze zich ook wel aan nestjes met jonge weidevogels of watervogels.
Deze Blauwe reiger heeft hier een regenworm te pakken en zal nog wel verder zijn gaan jagen, want met een regenwormpje is zijn maag natuurlijk niet gevuld. En je kunt op de laatste foto heel goed zien dat er wel veel grotere prooien door zijn keel kunnen.

Reacties

  1. Hoi Coby,
    Mooi eerbetoon aan de Blauwe reiger, ik zie ze graag. En, wat ook leuk is, ze laten zich redelijk goed op de foto zetten. In Canada zagen we ze ook, de Blue Heron, die leken veel schuwer dan de Blauwe reigers hier. Hij hoort wel bij onze omgeving zo langzamerhand. Langs het kanaal, de Beilerstroom en alle vijvers in de woonwijken, overal kom je ze tegen. En ja, hoe kun je nu hekel hebben aan een dier omdat hij eten wil. Maar ja, zo gaat het vaak: De natuur is prachtig,..... maar niet in mijn tuin!!!! Nou hier zijn ze welkom!
    Groetjes,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie reportage Coby! In Nederland is een nieuwe Blauwe reiger ontstaan, de zogenaamde “Stadsreiger”, die niet erg schuw is. Hier in Spanje zijn ze wel heel schuw en trekken de reigers nog. Ze schrokken werkelijk alles naar binnen wat ze te pakken kunnen krijgen – tot konijnen toe – en het is inderdaad een rot gezicht als je ze jonge eendjes uit het water ziet plukken. Vriendelijke groet, Wout

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Coby,
    Leuk een blog over de blauwe reiger. Ik weet dat mijn schoonvader een ware strijd geleverd heeft om ze bij zijn vijver weg te houden: nepreiger, nylondraden en waterspuwer. Alles werd geprobeerd, maar niets was effectief.
    Ik vind de omkrullende borstveren bij de laatste foto's zo mooi.
    Ze blijken allemaal verschillende koppen te hebben, is je dat ooit opgevallen?
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo op jouw foto's vind ik ze prachtig, maar ze zijn niet favoriet bij mij: ze maken een akelig schreeuwgeluid en die ogen zijn ook niet bepaald vriendelijk. Maar bijzonder zijn ze wel, deze grote vogels.
    Om te observeren zijn ze zeker geschikt!

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hey Coby,

    Wat heb je weer een goed verhaal geschreven. Je zou er zo een boek vol mee kunnen maken, aangevuld met de prachtigste platen ;)

    Interessant stukje. De grijze reiger wandeld hier vaak rond in de wijk. Ons hondje jaagt ze altijd weg.
    Zelf hij heeft er een hekel aan.
    In onze tuin zitten ze niet, wij hebben niets te eten voor ze.

    Het is inderdaad een prachtige vogel, zijn manier van leven, het stilstaan als een beeld, het stappen zo elegant.

    Van het voorjaar hadden ze erg veel honger, de jonge eendjes waren niet veilig.

    Gr. Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi zijn ze zeker, heb ze ook liever niet in iijn tuin.Zag er gisteren een bij de Rietplas, had geen camera bij natuurlijk ;-(
    Groeten

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Coby,
    Er zijn er wel heel van, ik kom nogal eens in een paar parken in Amsterdam,en zoveel als er daar zitten. Toch maak ik nog wel foto's van ze,ze kunnen er soms wel heel mooi uit zien. En dat is hier heel goed te zien, en weet gelijk weer wat meet van ze.

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hello Coby,

    This is a great series of Great Blue Heron pictures. People, (and I am sometimes like that too), tend to reject some birds because there are too many of the same species.
    We have many house sparrows and starlings and they are not welcome in the feeders because there are too many.
    We do not have many Great Blue Heron and no Great Egret so people love the Heron...
    Anyhow, these pictures are great and I personally like the last ones with the worm, very nice.
    Greetings,
    Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hai Coby,

    Vooral in het voorjaar zijn deze vogels zo prachtig gekleurd, maar het blijven "nare" vogels.
    Net als eksters zijn reigers een beetje de schurken onder de vogels.
    Maar zoals je laat zien, leveren ze wel hele mooie beelden op, vooral als ze aan het jagen zijn.
    Ook weer zo'n fijn herkenbaar verhaal erbij, met leuke weetjes.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Coby
    toch heeft het wel iets een gewone reiger,
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. tja ik moet zeggen ...zelf vond ik het ook niet zo leuk toen hij naast mijn bijna leeggeviste vijver stond.
    Maar ja...waarom moest ik dan ook van die opvallende vissen houden in een tuin waar van oorsprong helemaal geen water was.
    het gemak dient de reiger

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik mag hem ook nog altijd weer graag op de foto zetten mede omdat hij niet zo lastig doet als zijn neef de purper en zijn nicht de zilverreiger. Een heel erg leuke serie van deze toch wel erg mooie vogel

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb er beslist geen hekel aan hoor, het zijn toch prachtige vogels!
    Dat laat je in deze serie weer overduidelijk zien!
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Coby,

    duurde even eer ik weer op de pc kon, maar nu kan ik eindelijk weer even.

    Ik heb je foto's eerst in de vergroting achter elkaar bekeken en zo werden je laatste film van de wormpikkende reiger een klein filmpje. Heel leuk om te zien.

    Ook weer veel info over deze blauwe rakker, en ja.... ik zie ze ook wel eens een pulletje 9jong eendje) uit de sloot vissen en dat doet me dan wel pijn hoor. Is de natuur dat weet ik maar evenzogoed blijft dat naar om te zien.

    Hier in het park zit een hele kolonie en reken maar dat die beesten best kunnen krijsen hoor, jemig!

    Hele mooie serie weer.

    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  15. wat een mooi maar ook leerzaam log.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hallo Coby,

    Ik heb juist veel sympathie, en zie ze dan graag in de vrije natuur. Hun houding als ze aan het jagn zijn vind ik prachtig, ook het feit dat ze van alles wat beweegt tussen die grote bek pakken. In het voorjaar zijn ze nog mooier getekend. Omdat hier veel reigers in de buurt zitten, is het één van mijn favoriete vogelsoort geworden, met natuurlijk daarbij: Purper, Grote, Kleine en Koereiger, en niet te vergeten de Roerdomp. Vind heel goed van je dat je een heel blog hebt gewijd aan deze toch wel prachtige vogel. Vooral je laatste 2 foto's (lekker groot) met die regenworm in zijn bek.

    Gr,

    Remco

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hoi Coby,

    Dat Remco de reiger juist graag mag zien is logisch gezien dat de reiger de Haagsche vogel bij uitstek is! Reigâh op z'n Haags.

    Ik mag 'm ook graag zien. Niet elke reiger is even mooi maar sommige zijn erg fraai toebedeeld. De combintie van wit, blauw, grijs tot zwart vind ik een mooie subtiele combinatie. Ze hebben inderdaad wel wat ogenschijnlijk nare gewoontes en ze komen wat kil over. Heb er wel eens een kraai te grazen zien nemen; de kraaien dachten hem te kunnen verjagen totdat één iets te dichtbij kwam; het was snel gedaan met de kraai.

    Ok, liever een zilverreiger maar een blauwe reiger versmaad ik zeker niet.

    Vind je foto's van de reiger in het weiland met de mooi vage voor- en achtergrond met daartussenin de scherpe reiger erg fraai!

    Groeten,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Dank voor jullie reacties op de blog en het blijkt toch wel dat de Blauwe Reiger verschillende gevoelens oproept.
    @Gonnie interessant wat je zegt van de verschillende koptekening leuk om daar eens op te letten...
    @Louise yes, when there are too many you hate them and when ther aar just a few you are happy to see the birds... it's a strange world :-)
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland