Twee vogelgidsen voor beginnende en gevorderde vogelaars

Een goede vogelgids is onmisbaar als je wilt gaan vogelen. Kijken naar vogels is een populaire bezigheid en dat zie je ook door het enorme aanbod in vogelboekjes en vogelgidsen.  Uit deze grote hoeveelheid heb ik twee gidsen uit gekozen, die ik beide graag gebruik.


Welke vogel is dat? van  Detlef Singer. Dit is een vogelgids met uitsluitend foto's en dan ook nog van prima kwaliteit. Het is mijn eerste serieuze vogelgids en ik gebruik hem nog steeds graag.
Het is een bijzonder complete gids met foto's van zowel man, vrouw als juveniel(jonge vogel).
En ook winter- en zomerkleed, indien van toepassing, en bij diverse vogels vliegbeelden.
Bij iedere vogel is een toelichtende tekst met duidelijke informatie over kenmerken, geluid,voorkomen,broedgedrag, voedsel en gelijkende soorten.
De omslag bevat nog twee "flappen" waarop nog extra determineermogelijkheden staan vermeld die je kunnen helpen om vlot bij de juiste vogel uit te komen.
Detlef Singer heeft een uitstekende vogelgids gemaakt die zoals hij zelf zegt uitstekend geschikt is voor beginners, maar die ook voor gevorderde vogelaars goed te gebruiken is.
Daarnaast is het 430 pagina's dikke boek met een bedrag van 20 euro ook nog eens vriendelijk geprijst en door zijn formaat goed mee te nemen onderweg.


De ANWB vogelgids van Europa is een begrip binnen de vogelaarswereld. Iedere serieuze vogelelaar heeft deze gids vermoedelijk wel in bezit.
Het boek bevat uitsluitend tekeningen van vogels, waarbij er veel aandacht is voor de kleine details die het mogelijk maken om sterk op elkaar lijken soorten te kunnen onderscheiden. En verder bevat het natuurlijk ook alle informatie zoals is vermeld bij de vogelgids van Detlef Singer.
Zelf bezit ik de vijfde druk uit 2007, maar in 2010 is een nieuwe druk uitgekomen, waar erg lovend over gedaan werd in recensies. Men is vooral tevreden over de vele extra detailtekeningen die aan het boek zijn toegevoegd.


Een vogelgids met foto's is voor de beginner vaak makkelijker in gebruik. Als je meer gevorderd begint te worden en bijvoorbeeld de verschillende soorten meeuwen wilt kunnen determineren, dan kan je beter uit de voeten met de ANWB vogelgids.
 Kortom beginnen met de aanschaf van de vogelgids van Detlef Singer en als je besluit dat je echt serieus wilt vogelen kan je de ANWB vogelgids erbij aanschaffen, die qua formaat en omvang vergelijkbaar is maar met 32,50 euro wel een stuk duurder is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Diverse soorten vinken voor de lens