Roodborst - graag geziene gast in de tuin

De Roodborst is een van de bekendste vogels in Nederland. Met zijn mooie oranjerode borst is het ondanks zijn kleine formaat  een opvallende verschijning. Hij  is ook een populair onderwerp voor wenskaarten. En er is zelfs een liedje over de Roodborst.



De Roodborst is zo'n 13- 14 cm, oogt vaak wat rond en heeft opvallend dunne fragiele pootjes. De Roodborst is hier een broedvogel en standvogel, maar ook is het een trekvogel. Zo kan het gebeuren dat je in de zomer een broedend paartje Roodborst in de tuin hebt, maar dat de Roodborst die 's winters bij je voedertafel verschijnt, afkomstig is uit noordelijk Europa.
En dat je " zomerroodborst" dan naar het zuiden van Europa is vertrokken.


Roodborsten zijn bepaald  niet familiair. Ze zijn zelfs uitgesproken territoriaal en ook naar hun eigen partner zijn ze erg onverdraagzaam. Hun rode borst speelt daarbij een belangrijke rol.
De uitspraak: " dat werkt als een rode lap op een stier"  is bij Roodborsten zeer van toepassing.
Je ziet dan ook zelden meer dan een Roodborst tegelijk en de kinderen van de Roodborst zijn zolang ze gevoerd moeten worden door de ouders ook gekleed in een verenpakje waar geen stipje rood in voor komt.


De Roodborstman kan heel mooi zingen en in het voorjaar kan je hem boven in een struik regelmatig een serenade zien geven. Ik vind het onvoorstelbaar dat er zoveel volume uit zo'n klein vogeltje kan komen. Bij onraad heeft de Roodborst een roep die bestaat uit een karakteristiek tikgeluid.
Roodborsten leven in loof- en gemengde bossen, parken, houtwallen en tuinen met genoeg mogelijkheid om dekking te zoeken.
In de zomer eten ze insecten en spinnetjes en in de winter bezoeken ze graag voedertafels.

Reacties

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland