Zwartbuikrotganzen in Noordpolderzijl

Op 26 februari heb ik samen met kennissen een groot deel van de dag doorgebracht op het Hogeland van Groningen. Het was prachtig zonnig en nagenoeg windstil weer, een genot om de hele dag buiten te vertoeven.
Het eerste doel was Noordpolderzijl, een uniek plekje aan de waddenkust en een ideale plek voor vogels.
Toen we nog voor de dijk waren hoorde ik vogelgeluiden die ik niet thuis kon brengen, maar het klonk me aangenaam in de oren.


Toen we achter de dijk kwamen zag ik wie verantwoordelijk waren voor de vogelgeluiden. Er was een grote groep Zwartbuikrotganzen (Branta bernicla) aanwezig op het water en de de aangrenzende kwelders.
Voor mij de eerste keer dat ik deze ganzensoort zag en ik moet zeggen dat ik het een aangename verrassing vond. Het geluid dat ze maakten stemde me al blij, maar ook om te observeren is het een heel mooie ganzensoort.



De Zwartbuikrotgans is met 56-61cm een kleine ganzendsoort, hij is niet veel groter dan een Wilde Eend, die 50-60cm groot kan worden, maar door zijn bouw lijkt hij wel groter.
Rotganzen lijken qua bouw wel veel op Brandganzen(Branta leucopsis), maar hebben een wat slanker lijf, een kleinere kop en smallere meer puntige vleugels. Ze hebben een zwarte kop, hals en ook de snavel en de korte poten zijn zwart.




Naarmate we langer in het haventje van Noordpolderzijl vertoefden, zagen we steeds meer rotganzen verschijnen. Vanuit het gele  gewas kozen ze het luchtruim om na een rondje over het gebied neer te dalen
bij hun soortgenoten die reeds in het water verbleven.



Ook waren er die in ganzenpas achter elkaar aan het land verlieten om ook het water in te gaan om te te badderen, te foerageren, of om al keuvelend samen wat te dobberen en wie weet wel al wat te mijmeren over de lange tocht naar Siberië die ze in maart/april weer aanvangen om naar de toendra's te gaan om daar te broeden en kun kroost groot te brengen om vervolgens in september de terugtocht weer aan te vangen en in oktober weer in Nederland  te verschijnen om daar te overwinteren.



De Rotganzen hebben een zwarte kop en hals, maar als je ze van wat dichterbij of door een verrekijker bekijkt, zie je dat ze een opvallende witte vlek op de hals hebben.
Jonge dieren krijgen die vlek pas in het najaar, nog een verschil bij jonge rotganzen is dat ze lichte banen op de vleugels hebben, daar waar de vleugels van volwassen Zwartbuikrotganzen egaal van kleur zijn.



Zwartbuikrotganzen leven in de winter van zeegras, gras en algen en in de zomer als ze op de arctische toendra's verblijven bestaat het menu uit mos, korstmos en bloeiende planten. Zoals op een van bovenstaande foto's te zien is foerageren de rotganzen ook door net als eenden te grondelen, dat wil zeggen met de kop onder water en  met de staart omhoog zoeken naar voedsel.
Ze kunnen gemiddeld een leeftijd bereiken van 12- 15 jaar.



Ik las ergens dat er in 1932 een dramatische teruggang in rotganzen is geweest doordat een schimmelziekte bijna de hele zeegrasvegetatie verwoestte. Halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw twijfelde men nog of de populatie ooit nog weer op peil zou komen, maar door de mildere winters en betere bescherming neemt hun aantal nu toch toe. Er overwinteren nu zo'n 100.000 Zwartbuikrotganzen in ons land, voornamelijk in het waddengebied.

Reacties

  1. Mooie serie weer. Wat zullen jullie genoten hebben van die dag. Zo te zien was het er heel mooi weer...
    Leuk om te lezen over al die soorten ganzen.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij het lezen van je leuke tekst en het bekijken van alweer prachtige foto's hoor je bijna het diepe "ROT"ROT" van deze prachtige vogels. Echte zeegrasgrazers maar ze eten ook allerlei groenwieren op het wad. Belangrijkste reden voor hun vooruitgang is vooral het stoppen van de jacht. Coby, ik blijf erbij: jouw blogs moeten verplichte literatuur worden voor aankomend veldbiologen. Zeer leerzaam.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hai Coby,

    Geen witbuikie erbij? Jammer.
    In Zeeland stikt het ook van deze ganzen. Heel fraaie weergaves en prachtig verslag.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Coby,

    Noordpolderzijl, even noteren ergens, moet ik ook maar eens heen.

    Ik heb deze ganzensoort ook nog nooit gezien. Neem aan dat ze niet erg algemeen zijn of niet vaak in het binnenland komen.

    Groeten, Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  5. erg mooie foto's en wat een mooie ganse.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Brilliant, the Brant Geese are a superb find and by camera.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooie waarneming weer Coby!
    Ik heb ze goed kunnen bekijken op je foto`s,
    groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nog een nieuwe Ganzensoort en nog wel een heel mooie ook. Heel interessant en mooie foto's weer Coby. Zal een super dag zijn geweest, fijn weer en dan deze ontmoeting.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Coby
    Weer iets geleerd over ganzen! Wat zijn dit leuke vogels, met die zwarte koppies. Bedankt voor de info en de mooie foto's.
    groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zwartbuikrotganzen.
    zeg dat maar eens 3 keer vlug achter elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een prachtige ganzensoort. Ik heb genoten van het verhaal en de mooie fotoserie.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi, Coby,
    Geweldige serie zwartbuiken, een van mijn lievelingsvogels.
    Groet, Ubel.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Coby,
    Het eerste wat me opvalt is dat dit zulke prachtige ganzen zijn, het tweede dat er uit springt is het geweldig mooie licht!
    Prachtige serie!
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Echt een hele mooie serie Coby, en zeker als je ze in de vergroting bekijkt komen ze nog mooier uit. Ik heb wel eens van deze ganzen gehoord, maar ook nog niet gezien.

    Die met die wapperende vleugels vind ik heel mooi, maar ook foto 4 want die heeft een schitterende compositie.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Bedankt voor jullie leuke reacties op deze blog. Het was voor mij ook een aangename verrassing om deze mooie dieren te zien en te horen.
    @Kees bedankt voor je aanvullende informatie en ik hoop inderdaad dat veel mensen wat van mijn blogjes leren.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Moi,
    Exact twee jaar later, dinsdag 4 maart 2014, zijn deze ganzen weer (of: nog steeds) te zien. Inderdaad, wat een bijzondere en mooie beesten. Mooi verslag en fotografie ook, het gevoel en de herkenning van de hier beschreven en gefotografeerde ervaring in dit prachtige gedeelte van de provincie Groningen, raakten mij in het hart!
    Ik heb ze gefilmd, dus mocht iemand belangstelling hebben, houd dan www.filmfabriekgroningen.com in de gaten. Binnenkort te zien!
    Groeten, Jacques

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland