Staartmezen en Witkoppige Staartmezen

Staartmezen (Aegithalos caudatus europeus) behoren wat mij betreft tot de leukste vogeltjes die je kunt tegenkomen.
Af en toe doen ze ook de tuin aan en dan kun je zien hoe acrobatisch en beweeglijk ze zijn.
Ik vind het echt een cadeautje als ik ze even te gast heb en geniet er dan van om ze bezig te
zien als ze aan een vetbol hangen.


Staartmezen (Aegithalidae caudatus) behoren tot de kleinste soorten vogeltjes met hun 13-16 cm en dat is de grootte inclusief de staart die 7-9 cm lang is. Het zijn grappige beestjes met hun kleine lijfje en hun lange staart, waar ze hun naam aan te danken hebben. Het verenkleed is wit, roze en zwart gekleurd en vooral in de winter als het koud is en ze de veren uitzetten, lijken ze net een verenbolletje met een hele lange staart.



Staartmezen maken heel kenmerkende hoge geluidjes, die je redelijk gemakkelijk herkent als je ze vaker hebt gehoord. Ze zijn zo klein en beweeglijk, dat ik ze in de natuur meestal eerder hoor dan zie en dan is het vaak nog even zoeken waar ze zich precies bevinden. Het onrustige gedrag maakt ze tot een lastig vogeltje om mooi te fotograferen.



Het is daarom extra leuk als ze een bezoekje aan de voedertafel in de tuin brengen. Omdat ze dan vaak op dezelfde plekjes terugkomen, kun je daar wat op inspelen en zo zijn er dan toch wat leuke foto's van ze te maken.
Nu waren er een aantal dagen steeds 2 staartmeesjes en ik hoop dat die mogelijk wel een nestje in de buurt gaan bouwen.


Die nestjes zijn echte kunstwerkjes, een ovaalvormig bouwsel gemaakt van mos, korstmos, pluisjes, veren en zelfs spinrag en wordt vaak gemaakt in een struik of in een vork van takken in een boom zoals op bovenstaande foto.



Staartmeesjes zie je een groot deel van het jaar  in groepjes rondtrekken, al dan niet in gezelschap van andere mezensoorten. Ze trekken van boom tot boom om tussen takken en bladeren te zoeken naar spinnetjes en insecten en ook eten ze wel zaden. Op een voederplaats zijn de vetbollen favoriet.

witkoppige Staartmees

witkoppige Staartmees

In de winter komen er soms ook (groepjes) Witkopstaartmezen (Aegithalidae caudatus caudatus) overwinteren, een zeldzame soort staartmees, die veel op de gewone staartmees lijkt, maar veel meer wit bevat. Vorig jaar dacht ik even zo'n zeldzaam exemplaar gevonden te hebben en ook deskundigen bevestigden in eerste instantie dat het een Witkopstaartmees was, maar helaas werd het later herroepen. Het vogeltje hierboven is een witkoppige Staartmees, een "gewone" Staartmees met een extra wit uitgevallen kop, dat het geen zeldzame Witkopstaartmees is kun je zien doordat er toch nog wat zwart door het wit komt, bij een Witkopstaartmees is de kop echt spierwit zonder ook maar een spoortje zwart.



Staartmezen blijven altijd een beetje in de buurt van de plek waar ze ooit zijn geboren, een reden te meer om te hopen dat deze Staartmeesjes een nestje in de buurt gaan maken.
Staartmezen worden niet oud, de meeste worden gemiddeld maar 2-3 jaar. Ik verbaas me ook altijd over het gewicht van vogeltjes: de Staartmezen wegen 7-9 gram echt heel weinig dus. Dat kleine en fragiele maakt ze vermoedelijk ook extra kwetsbaar, vooral als het heel koud is.

Reacties

  1. wat een heerlijke serie en zeker leerzame informatie.dank je en een heel fijn weekend gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoi Coby
    wat een mooi vogeltje die staart mees.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Coby,
    In de winter komen ze bij ons ook op het voer af. Nu zie ik ze niet meer. Jammer wel. Jij hebt ze goed gefotografeerd en fijne info erbij.
    groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie uitgebreide serie Coby...
    Ik vind het super knap, ze zijn
    zo druk, ik vind het net AdHd vogels...drukte makers, ze komen in groepen en ze zijn ook zo weer weg...
    Je zet hier een heel mooie serie neer...
    Complimenten

    Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat leuk dat je deze mooie vogeltjes eens in het zonnetje zet! Ze komen elk jaar bij ons in een groepje langs te kwetteren. Het lijkt ook of ze het zo druk met elkaar hebben dat ze niet eens merken dat je bij ze in de buurt bent. Mooi om ze hier zo mooi in beeld te zien. Nu het gekwetter nog....

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heel mooi, Coby, mij nog steeds niet gelukt. En Witkopjes zie je al helemaal weinig.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oh, die staartmeesjes vind ik zo schattig, met van die pluizebolletjes met een lange staart. De witkoppige staartmees heb ik nog nooit gezien, de gewone lijkt wel steeds vaker voor te komen, of ik heb er meer oog voor gekregen.Vandaag in de AWD nog een groepje gezien, maar niet mooi op de foto kunnen zetten,da's nog een hele kunst. En dat is jou toch erg goed gelukt. Heerlijke serie.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wow, gave foto's hoor.
    Ook de witkoppige is een mooie waarneming.

    Groet,
    Arné

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Coby,
    Het schattigeste tuinvogeltje, wat mij betreft. Ze laten zich goed zien, maar op de foto zetten, dat is knap moeilijk. fijn dat het jou gelukt is, bijzonder mooi zo. Hier in de buurt zie ik ze nu dagelijks, toch eens speuren of ze ergens gaan nestelen.
    Fijn weekend,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hi Coby,

    What a nice bird! I sure would love to see one with my own eyes! : )
    Your pictures are beautiful and your informations are interesting to read.
    I loved the whole series!
    Greetings,
    Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Prachtig om die mezen te zien, en zo mooi op de foto gezet.

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik mag ze wel die staartmezen zeker als je ze zo leuk op de foto kan krijgen. Druk, altijd in beweging en niet echt schuw, dus een prachtvogeltje voor een serie als dit...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een prachtig gekleurde achtergrond bij nr 10 en 11, top!
    Staartmeesjes zijn ook bij mij hoogstfavoriete vogeltjes, dus dit is een serie om van te smullen!
    groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Schattig, die staartmezen, je hebt ze er goed op staan, vooral met de oranje achtergrond, die kleurt heel mooi bij de vogels. Ik hoop voor je dat ze in de buurt blijven, maak er maar veel foto's van.
    Groeten, Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  15. ook weer zo'n mooie serie en wat zijn die meesjes ook schattig. Vooral die aan dat vetbolletje is mijn favoriet. En heel gaaf dat je dat nestje zag, helemaal geweldig.

    Echt genieten is dit Coby :-)

    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hoi Coby,

    Zitten erg fraaie portretten tussen, vooral die met de oranje achtergrond!


    Gr. Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Prachtige foto's van een mooi meesje! Groet Jochem @yogivt

    BeantwoordenVerwijderen
  18. bij ons in Wetteren is er een staartmeesje dat 4 of 5 maal daags steeds heen en weer vliegt voor ons vensterraam in de living, waarom begrijp ik niet, misschien omdat er veel planten op de vensterbank staan; er zijn er meestal 2, maar er is maar eentje dat dit soort gedrag vertoont (een filmpje hiervan is te zien of Facebook (de bruycker lea)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland