De Adder

De Adder (vipera berus) is een van de weinige soorten slangen die in Nederland voorkomen en de enige giftige inheemse slang.
Uit angst voor het gif van  Adders, zijn deze slangen lange tijd gedood zodra men er een tegen kwam.
Het gevolg is dat de Adder nu een zeldzame reptiel is die nog maar op een paar plekken in Nederland voorkomt, onder meer in Drenthe. Ze staan op de rode lijst van bedreigde dieren.



Hoewel veel mensen bang zijn voor Adders, is een adderbeet overigens zelden dodelijk voor een mens, maar wel pijnlijk en je wordt er wel flink ziek van. Op plekken waar Adders voorkomen hebben artsen en ziekenhuizen altijd tegengif in voorraad.
Kleine prooidieren als muizen gaan wel dood aan het gif.
Adders zullen je nooit zomaar aanvallen, een beet loop je alleen op als je een Adder in het nauw drijft en hij zich bedreigd voelt. Als een Adder daar de kans voor heeft gaat hij je liever uit de weg dan dat hij agressief wordt. Als je gewoon op de paden blijft kan je eigenlijk nauwelijks iets overkomen.



Een Adder kan tot 80 cm lang worden en een duidelijk kenmerk is de bruine of zwarte zigzagband op de rugzijde. Daarnaast kan hij herkent worden aan zijn rode ogen met verticale spleetvormige pupil.
De Adder leeft hoofdzakelijk van kikkers, hagedissen en muizen en ik heb ook wel eens foto's gezien waarop een Adder een jonge vogel oppeuzelt. Ik las overigens in het boek Paarse Pracht  dat de Adder het kan stellen met slechts een enkel muisje per maand, grote eters zijn Adders dus niet.
Bij voorkeur houdt hij zich op aan bosranden en in heidevelden, dat zijn de plekken waar hij zich kan verschuilen, kan zonnebaden en daar komen ook de prooien voor waar Adders van leven.



Van oktober tot maart kruipen de Adders onder de grond om in winterslaap te gaan, vaak liggen ze met meerdere exemplaren in zo'n slaapplaats.
Vanaf eind maart, als de temperatuur de tien graden nadert, komen ze weer tevoorschijn en bij mooi weer kun je ze dan met wat geluk zien zonnebaden, dat doen ze  om goed op te warmen. Adders maken gebruik van de zonnewarmte omdat ze koelbloedige dieren zijn en de zon zorgt er voor dat ze op de juiste temperatuur komen om optimaal te kunnen functioneren.
In april is de paartijd, de 5- 20 eieren die daaruit voortkomen ontwikkelen zich in de moeder.
Een Adder is een levendbarend dier, dat betekent dat de jongen meteen uit de eieren kruipen als die in augustus of september door de moeder worden gelegd.


De foto's in deze blog zijn gemaakt in 2010 van een jonge adder die dwars over de hei kroop over een relatief onbegroeid deel, zodat ik hem goed kon zien en fotograferen voordat ie in de heidestruiken verdween. Ik hoop de komende tijd mogelijk toch eens een volwassen Adder te zien zonnebaden en een paar rivaliserende mannetjes zou helemaal geweldig zijn...

Reacties

  1. Hoi Coby
    wat gaaf die slang die hebben we niet in de awd.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Argggghhh, DIE WIL IK OOK!
    Hiermee maak je mij echt stinkend jaloers.
    Ik heb ze al gezocht op meerdere plekken, maar Drenthe is toch echt de enige plek waar je ze regelmatig kunt zien.
    Prachtig zoals je hem op de foto hebt.
    Als ik weer eens in een huisje in Drenthe zit, ga ik me er zeer goed in verdiepen of Coby mag voor gids spelen ;-)

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Coby,
    Je bent toch wel een geluksvogel hoor! Bijzonder dat je de adder zo hebt gezien en op de foto hebt kunnen zetten. Ik moet nog maar eens met jou op stap denk ik. Mooi om hem zo eens rustig te kunnen bekijken met alle mooie kenmerken. Dank je wel.
    Groeten,
    Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hé Coby, wat leuk om hier de adders te zien, ik heb ze vorige week voor het eerst is mijn leven mogen aanschouwen ( Engbertsdijkveen) terwijl ik op zoek was naar de blauwe heikikker.
    Mijn foto's komen nog, vond het trouwens best lastig om ze te fotograferen, steeds maar verstoppertje spelen onder het gras.
    Fijn om hier ook wat info te lezen, en zoals altijd: mooie beelden!
    groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Supe, Coby, dat je deze slang kon fotograferen.
    Bedankt voor de info!
    Groeten, Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  6. wat mooi,maar je bent er wel heel dichtbij geweest,kijk je wel een beetje uit?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Tjonge, wat heb je deze adder mooi gefotografeerd. Heel bijzonder om hier foto's van te maken. Toch kom je ze nog wel eens tegen, lekker opwarmend in de zon. Je moet alleen wel de plekjes weten....
    Dat ze op de rode lijst staan, wist is overigens niet.
    Superserie weer. Ik help je hopen dat je nog een keer een volwassen exemplaar kunt spotten.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Jij ziet nog eens iets daar in Drenthe Coby!
    Een Adder, helemaal geweldig!
    Erg mooi fotowerk ook.
    Ik hoop dat je speurtochten naar meer Adders leiden.
    Fijne tijd, zoveel te zien in de Lente!
    Groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Coby,
    Leuk deze blog over de adder. Ik heb ze vorige week samen met Loes gezien. Ik wilde al gaan goog en voor info, maar die geef jij mij nu.
    Voor ons was het erg lastig ze goed te fotograferen. Ze kropen door het dog geas n doken steeds weg.
    Jij hebt haar er mooi op staan.
    Leuke blog.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hallo Coby,
    Great animal! Unfortunalely, like many others, in danger.
    Very interesting informations and as always, very nice pictures.
    Hopefully, you will see some of them soon with the nice temperature! :)
    Greetings, Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Coby,
    Hier zat ik op te wachten al die informatie over de adders. Ben al een paar keer op zoek geweest naar de adders en hagedissen, maar ik heb er nog geen een gezien.

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Coby....

    wat gaaf....
    Mooi toch dat je zoiets onderweg tegenkomt..
    Heb ooit eens een slangetje op Corfu gefotografeerd, maar niet zo mooi in de natuurlijke omgeving als deze adder van jou...
    Prachtige opnames, Dikke complimenten..

    Lg, Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Knap, knap, knap dat je deze toch pittige slang met die felrode oogjes zo lekker close en zo mooi in compo met haar omgeving op de foto hebt weten te zetten. Ik vind het een zeer geslaagde fotoserie....

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Prachtig om te zien Coby. Met de nodige informatie er weer bij, ben ik ook weer wat meer te weten gekomen over deze slangen. Heerlijke foto's, vooral waarbij je die duivelse rode ogen goed ziet is bijzonder!!!


    Gr,

    Remco

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi, Coby,
    Aangestoken door jouw addergebroed vandaag op zoek gegaan naar deze zigzag slang in het Dwingelderveld. Helaas niet eentje gezien. Dus doe ik het met je mooie blog.
    Groet, Ubel.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. in het Dwingelderveld zitten er echt genoeg, ze liggen zelfs te zonnen op de fietspaden zodat je goed uit moet kijken. Dit gaat regelmatig mis.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Leek me heel bizar om zo'n adder tegen te komen op een van de wandelingen!

    Ik ben er nog nooit een tegengekomen, maar bij jou is ie nu goed te zien. Kan zo mooi zijn tekening bekijken.

    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik heb er vandaag 1 gezien in de buurt van de Hunnebedden. Ons hondje vond hem eigenlijk als eerste gelukkig liepen we er direct achter. Het dier had net een nog levende pad gepakt. We zagen hem pas omdat hij op het pad zag en zelf ook van ons schrok en sisde. Heb nog een filmpje van hem gemaakt terwijl de pad probeerde weg te komen erg apart was dat.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland