Twee boeken in de schijnwerpers


In deze blog wil ik aandacht vragen voor twee boeken met heel verschillende onderwerpen, maar ze hebben wel gemeen dat de schrijvers de opbrengst van hun boek willen besteden aan een goed doel.Het eerste boek heeft als titel "Is het gisteren of vandaag" en is geschreven door Trijnie Lucht. Bij dit boek werd ik betrokken voordat het werd uitgegeven. Ik kende Trijnie niet, maar eind vorig jaar kreeg ik een mailtje van haar met de vraag of ze enkele van mijn foto's zou mogen gebruiken voor een boek dat ze aan het schrijven was over het dementieproces van haar inmiddels overleden moeder.
Ik vond het mooi dat ze juist mijn foto's had uitgezocht voor zo'n bijzonder en persoonlijk verhaal, dus uiteraard wilde ik de gevraagde foto's graag ter beschikking stellen.
De foto van de omslag is dus van mij, Trijnie schrijft daarover in haar boek: Het sneeuwlandschap op de afbeelding staat symbool voor de verstilling bij dementie. De mens keert naar binnen om in een diep contact met de ziel te komen. Het wit staat voor sereniteit en zuiverheid. De blauwe lucht is uitnodigend en straalt kalmte uit. Het hek is dicht. Daarnaast is een kleine opening. Wanneer je lijdt aan dementie lijkt de weg gesloten. Voor de omgeving is het een uitdaging steeds opnieuw te onderzoeken waar een opening is om in een liefdevolle verbinding te zijn en te blijven.
In het boek staat ook een foto van een korenveld, de blauwe korenbloem speelt een belangrijke rol in het boek en in het leven van Trijnie.
Het boek is een  persoonlijk verhaal waarin Trijnie Lucht haar ervaringen vertelt over de periode van de dementie van haar moeder. Ik vind het een indrukwekkend en ontroerend boek en werd geraakt door de prachtige liefdevolle woorden die ze gebruikt, ook als het gaat om buitengewoon pijnlijke situaties.
Het boek heeft de subtitel "dementie anders bekeken" dat andere is dat Trijne in de loop van het proces gebruik heeft gemaakt van haar professie om de aura's te kunnen lezen en dat heeft ze ook bij haar moeder gedaan. Ze deed dit toen normaal communiceren steeds moeilijker werd en ze kon op deze wijze anders in contact treden met haar moeder en anders omgaan met haar dementie.
Ze merkte dat ze daardoor beter inzicht kreeg in wat er in  haar moeder omging, niet dat dan alles opeens makkelijk werd, zeker niet, zoals je in het boek kunt lezen, maar het gaf wel richting.
Na het overlijden van haar moeder heeft ze het plan opgevat om een spiritueel huis op te richten voor mensen met dementie waar de andere kijk op dementie een plaats kan krijgen, een mooi initiatief, waar ook de opbrengst van het boek voor bestemd is.
Op de website http://www.dementieandersbekeken.nl/bestel is het boek te bestellen het boek kost 14, 95 euro excl. verzendkosten. Op de website staat meer informatie over het boek en de plannen voor het spirituele huis en onder andere ook een interview dat Trijnie Lucht naar aanleiding van haar boek onlangs heeft gegeven op radio Zwolle. Van harte aanbevolen!Een heel ander boek is "Kampioenen van de Nederlandse natuur" van John Roeden, maar ook een boek dat mij zeer aanspreekt. John besteedt in dit boek aandacht aan het "bijzondere van het gewone" in de natuur, een thema waarvan trouwe lezers van mijn blogs wel weten dat ik daar zelf ook graag aandacht aan besteed.
In een prettig leesbare stijl vertelt John Roeden, die al jaren natuurgids is, over allerlei wetenswaardigheden in onze Nederlandse natuur. van honingbij tot vliegenzwam en van ree tot stekelbaars. Het is een prachtig boek met vele leuke weetjes die je net even weer anders doen kijken naar de "gewone" dingen in de natuur, die bij nader inzien veel fascinerender zijn dan je wellicht dacht of zoals John het zelf zegt, "het zijn kampioenen".  Naast een mooi leesboek is het ook een mooi kijkboek door de vele fraaie foto's van fotograaf Ron Gooselink. Je kunt even een kijkje nemen in het boek via deze link.
De opbrengst van dit boek heeft ook een mooie bestemming, het gaat naar Vitamine Groen projecten, een initiatief waarbij de natuur dichtbij ouderen of mensen met een beperking wordt gebracht.
Via penningmeester@ivnhardenberg.nl is het boek te bestellen en kost 16 euro excl. eventuele verzendkosten.

Reacties

 1. Hoi Coby,
  het eerste boek is echt een bijzonder boek. geweldig dat ze daarbij enkele van jou foto's heeft kunnen gebruiken om daar uiting aan te geven. het tweede boek is ook een heel mooie boek en het is leuk dat je ook de link daarbij hebt gezet om daar een kijkje te nemen.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja is zeker een heel bijzonder boek Helma en ik vind het dan ook fijn dat ze juist mijn foto's passend vond om te gebruiken.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 2. Wat fijn dat ze je foto's daar voor hebben uitgekozen Coby.
  Dat is toch een hele eer, mooi hoor.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby
  ik had wat problemen met mijn blog ik heb nu een nieuwe blog hermanversteeg.blogspot.com
  ik hoop dat je je weer aanmeld op mijn blo dan kan ik je weer volgen.
  met vriendelijke dank Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een eer dat jouw foto's zijn gebruikt voor deze mooie boeken.
  Erg leuk. Ik zie dat je jouw blog ook een nieuwe look hebt gegeven.
  Ziet er goed uit.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn foto's zijn alleen gebruikt voor het boek over dementie, maar dat is zeker een eer. En mooi te horen dat je de nieuwe look kunt waarderen, ik ben er zelf ook content mee.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 5. Fijn dat jij je medewerking hebt verleend aan het boek over dementie. Mooi zoals je uitlegt hoe de foto op de kaft de inhoud weergeeft.
  Groeten, gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik heb daar graag mijn medewerking aan verleend. Het mooie van de uitleg bij de foto is dat ik dat zelf niet heb gedaan, maar het is wat schrijfster Trijnie Lucht in mijn foto zag.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland