Een blog vol lentegevoel

Het is ieder jaar fijn als de lente weer is aangebroken, prachtig hoe overal bloemetjes verschijnen, langzaam meer groen verschijnt en uit allerlei hoeken en gaten weer dieren tevoorschijn komen. Dit jaar boffen we dan ook nog eens met reeks prachtige zonnige dagen. In deze blog een aantal momenten die mij een lentegevoel geven.Ieder jaar kijk ik uit naar de adders, ik blijf het fascinerende dieren vinden en geniet er ieder jaar opnieuw van om ze weer te kunnen zien. Deze mooie dame heb ik een aantal keren kunnen bewonderen, lekker zonnebadend om zo op temperatuur te komen. Het is regelmatig best lastig om foto's te maken, want vaak zitten ze deels verscholen in de begroeiing, maar met wat geduld is het toch weer gelukt om wat opnamen te maken.Niet alleen adders komen weer uit hun winterverblijf maar ook bijvoorbeeld de levendbarende hagedis. Op zo'n boomstammetje vallen ze amper op met hun enorme schutkleur, bovendien zijn ze ook nog eens klein. Het is echter een voordeel als je voorkeursplekken kent waar ze zich graag opwarmen. Deze boomstronk is zo'n plek, je kunt zien dat het  hagedisje zich helemaal breed heeft uitgestrekt om zo op zoveel mogelijk huidoppervlak de zonnestralen op te vangen. 
Dit salamandertje lag op het fietspad, ik dacht eerst dat hij dood was, maar toen ik hem probeerde op te pakken bleek er toch wel leven in te zitten. Aangezien het levensgevaarlijk voor het beestje was om op het fietspad te blijven liggen, met alle fietsers die voorbij kwamen, heb ik hem maar even op een veiliger plekje gezet.
Ook veel bloemen steken hun kopje weer boven de grond, zo kwam ik bijvoorbeeld het klein hoefblad tegen, ik zie het niet zo heel veel, maar het is zeer de moeite waard om er even een knieval voor te maken, ik vind het een schattig bloemetje.
Ook de kraaiheide bloeit, reeds in mijn kinderjaren heb geleerd van mijn vader dat het mooi bloeit. Vanuit de verte zie je al de rode kleur en let er maar eens op hoe fraai de bloemetjes zijn. Later in het jaar komen er zwarte besjes aan de kraaiheide, die je kunt eten, hoewel ze wel een beetje wrang smaken.
Ook in de tuin komt de ene na de andere bloem in bloei en dat trekt natuurlijk ook weer beestjes aan, bijen en ook diverse hommels vliegen zoemend van bloem naar bloem. Nog best een klus trouwens om deze beestjes vast te leggen, ze zitten amper stil, maar altijd weer leuk om in eigen tuin zo wat te rommelen met de camera. Ik vond het leuk om deze keer de tong van de hommel goed vast te kunnen leggen, verbazingwekkend groot is die, als je dat ziet kun je je voorstellen dat ze soms met hun tong dwars door de bloem steken om bij de nectar te kunnen komen.
Tot besluit nog een een paar voorjaarsbloeiers die ik ieder jaar graag even voor de camera, namelijk het speenkruid en vooral ook de bosanemoontjes. Speenkruid vind ik een echte uitdaging met die gele glimmende bloemetjes, maar met bovenstaande foto ben ik content. Voor bosanemoontjes maak ik graag iedere lente een diepe kniebuiging, leuk spul waar ik me graag even een tijdje vermaak.


Reacties

 1. Die adders.... Ik heb ze helaas nooit kunnen vinden, maar jij hebt ze er prachtig op. Fraai!

  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Coby
  Wat een mooie serie ik heb er weer van genoten die adders heb je helaas hier niet mooie beesten.
  Groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Coby,
  Prachtige serie van de adders.
  Ook de voorjaarsbloeiers zijn super.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat gaaf Coby die adders, hagedissen en salamander! altijd spannend om zo'n reptiel te zien. Als macroliefhebster vind ik je laatste drie foto's natuurlijk de mooiste ;-)

  Groet Loes

  ps
  In je nieuwe layout is de schuifbalk rechts nauwelijks te gebruiken omdat de toolbar er overheen springt en helaas ook geen slideshow, je mooie foto's zijn zo lastiger te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat er geen slideshow zat bij deze lay out, had ik me niet gerealiseerd. Dat is jammer, wellicht zoek ik nog wel een andere optie,maar ik vind hem zelf fijn passen bij de look van mijn website.
   Natuurkieker Coby

   Verwijderen
 5. Hoi Coby,
  Wat gaaf dat je al weer adders hebt gezien en bovendien mooi op de plaat hebt gekregen. Jammer dat Drenthe voor mij niet naast de deur is. Gele bloemetjes als speenkruid en klein hoefblad zie ik bij mij in de buurt regelmatig. Ze staan er allebei prachtig op.
  Zoals je laat zien biedt het voorjaar weer veel kansen om lekker in de natuur bezig te zijn. Al met al weer een mooi verslag.
  Groet, Kees
  PS Met de schuifbalk heb ik op mijn laptop geen problemen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ps de schuifbalk kan ik toch wel gebruiken hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lekker lenteblog Coby, wat is de natuur in Drenthe toch anders dan hier aan de kust. Mijn fotografie-vriendin en ik gaan volgend jaar eens een paar daagjes Drenthe plannen in de lente. Vooralsnog geniet ik van jouw mooie foto's en leerzame verhalen. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Coby, wat een schitterende opnames en wat heb je weer veel moois gezien. De adders zijn in dit geval wel het hoogtepunt van dit blog. Heel bijzonder.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige foto's Coby, mooi om de adder te zien.
  Die wil ik ook wel voor de lens.
  Je hebt de bloemetjes ook erg mooi in beeld gebracht.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Coby,
  ik moet nog steeds even wennen aan je nieuwe uiterlijk hier op blogspot hihi...
  Je foto's blijven gelukkig wel als vanouds heel mooi. Top hoor dat je de adders alweer kon fotograferen en nog ontzettend mooi ook. hagedisjes en ook de bloemen en de kraalheide zijn weer een pracht om te zien.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hai Coby,

  Iedere keer wanneer ik een foto van jou zie waar een adder op staat, moet ik denken aan ons dagje fotograferen. Hoewel ik toen geen adder gezien heb, was het wel een heerlijke dag. Je boft toch maar dat je zo dichtbij zo'n plek woont waar de adders zo mooi te zien zijn. Een prachtige eerste foto en ook zo'n mooie tweede. Leuk ook de hagedis en de salamander. Toch beide geen alledaagse dieren en mooi vastgelegd. De bloemetjes en de bijtjes daarna zorgen voor het echte lentegevoel. Mooi ook de anemoontjes.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Net terug van een weekje Veluwe. Op een plek waarvan ik weet dat er adders zitten ook weer een paar keer gezocht, maar helaas niet kunnen vinden. Het zal wel door het toch wat tegenvallende weer zijn gekomen. Koud en te weinig zon. Volgende keer beter.
  De kraalheide lijkt me ook een mooi plantje om eens te fotograferen. Ik heb het nog nooit gezien.Moet me maar eens verdiepen in mogelijke vindplaatsen.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Coby, wat een bijzondere waarnemingen de adders, de salamander en de hagedis. Ook nog bijzondere voorjaarsbloeiers. Het klein hoefblad ken ik wel, maar ik zie het nooit. Kraaiheide daar had ik nog nooit van gehoord, heel apart. Al bij al een verrassend lenteblog
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dank voor jullie reacties en commentaren,dat blijf ik zeer op prijs stellen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Beautiful images, especially the Adder, fantastic.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Geweldig die adder. Maar ook de rest van je voorjaarsblog is heerlijk om te bekijken. Dat klein hoefblad staat hier best veel maar ik heb het niet goed op de foto kunnen zetten dit jaar. De bloeiende kraaiheide is top, misschien volgend jaar dan een keer in april naar Drenthe want zo te zien is het er in deze periode erg mooi
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Waarom klepperen ooievaars