Over een kerkuil, een egel en een steenmarter

Kerkuilen, egels en steenmarters ogenschijnlijk drie soorten dieren die niets met elkaar te maken hebben, maar in deze blog zal blijken dat hun wegen elkaar soms toch kruizen.

Kerkuil

Een aantal jaren geleden kreeg ik bovenstaande kerkuil die helaas slachtoffer was geworden van een lange koude periode toen het na de winter zelfs in de lente lang bleef vriezen. Kerkuilen hebben alleen muizen op hun menu staan en als die er niet zijn, sterft zo'n kerkuil door voedselgebrek. Ik heb de uil laten prepareren en toen ook een blog gemaakt. Sindsdien staat hij bij mij de wacht te houden over een paar oude vogelboeken.

Kerkuil

Kerkuil

Zo'n geprepareerde vogel geeft de kans om zo'n dier eens van heel dichtbij te bekijken en dan zie je hoe prachtig de veertjes gevormd zijn en als het ware een "gezicht" vormen. Achter de buitenrand van dat "gezicht" zitten de oren, je kunt ze niet zien, maar ze zitten op verschillende hoogtes waardoor de uil zeer nauwkeurig kan bepalen waar een geluid vandaan komt. Want hoewel de kerkuil zeer goed kan zien, ook in het donker, is de hulp van zijn oren soms heel welkom. Je ziet dat de ogen naast elkaar voor in het hoofd zitten, daar door kan de uil heel goed diepte zien. Hij kan ogen niet draaien,maar dat wordt gecompenseerd doordat hij zijn kop juist heel ver kan draaien.

Veren van een kerkuil

De veren van een kerkuil zijn voorzien van een fluwelig laagje en franje aan de buitenste vleugelveren

Veren van een knobbelzwaan en een kerkuil

Een kerkuil kan geruisloos vliegen en dat is natuurlijk reuze handig als je een argeloos muisje wilt verschalken. Stel je voor als ze net zoveel lawaai maakten bij het vliegen als bijvoorbeeld een knobbelzwaan, dan zou een muisje natuurlijk een uil al van verre aan horen komen en dekking zoeken. Om zo stilletjes te kunnen vliegen zijn de veren van een kerkuil voorzien van een zacht fluwelig laagje en bovendien hebben de buitenste vleugelveren een franjerandje. Een veer van een knobbelzwaan is veel gladder en stugger en dat is voor een zwaan fijn omdat zo goed toegerust is voor een verblijf in en bij water. Prachtig hoe dieren zo aangepast zijn aan de omstandigheden waar ze in vertoeven. Kijk ook nog even naar mijn NATUURKIEKERFILMPJE  uit het natuurprogramma Roeg dat over de kerkuil gaat.

Egel

Egel

Egel

Van vrienden kreeg ik een uniek filmpje, aangestoken door mijn enthousisme zijn ze ook echte natuurkiekers geworden en hebben van hun tuin een paradijsje voor dieren gemaakt. Niet alleen vogels maar ook egels en zoals op DIT UNIEKE FILMPJE te zien is, komen zelfs steenmarters een graantje meepikken. Heel bijzonder hoe de egel en de steenmarter elkaar verdragen, wellicht heeft de steenmarter respect voor de stekels van de egel. Ik heb zelf slechte herinneringen aan steenmarters, de kerkuil uit dit blog had een nestje met vier jongen, ik had toesteming om daar te gaan kijken en fotograferen en precies de nacht ervoor werden alle jonge uilen door een steenmarter gedood. Wel een prachtig dier trouwens zo'n steenmarter, maar helaas dus ook een nietsontziende rover.
En zo is dus duidelijk hoe een kerkuil, een egel en een steenmarter samen in dit blogje terecht zijn gekomen.

Reacties

  1. Prachtige vogel en de egel foto's zijn ook geweldig! Groeten, Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Coby, Tja we hebben winters nodig en spijtig genoeg zijn sommige vogels daar niet op afgestemd zoals dus de kerkuilen en o.a ijsvogels. Je vraagt je dus af waarom zijn dit geen trekvogels. Maar dan maken ze wel erg veel nakomelingen om winterslachtoffers te compenseren. Mooi dat je deze uil hebt laten opzetten en dus een mogelijkheid hebt voor nader onderzoek. Al met al een mooi blog en leuk de link naar egel en steenmarter.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige foto's. Het natuurkiekerfilmpje is ook weer leuk!
    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi om de kerkuil zo tot in detail te kunnen bekijken, en het egeltje tussen het gras is ook een lust voor het oog. Mis wel een foto van de steenmarter ;-)
    Als altijd weer interessante toelichting, dank!

    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha ja je begrijpt wel Loes dat een foto van die steenmarter wel heel hoog op mijn wensenlijstje staat!
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  5. Mooi je uitleg over de verenCoby, je laat het dan ook mooi zien.
    Pracht foto's van de uil, mooi dat die een plekje kreeg bij jou.
    Mooi filmpje ook van de egel en de steenmarter.
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. 2 prachtige dieren, met een volledig ander 'pluimage' hihi ;-). mooie foto's Coby!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hai Coby,

    Degene die de kerkuil heeft opgezet is toch een echte vakman he? Schitterend gedaan en een aanwinst voor je huis. Uiteraard zie je ze liever rondvliegen, maar helaas legt er wel eens eentje het loodje.
    Mooi hoe je het verschil laat zien tussen de verschillende soorten veren. Nooit geweten dat de veren van een uil dus anders zijn. Ik dacht altijd dat de houding van de vleugels verantwoordelijk was voor de geruisloze glijvluchten van de uil. Prachtige afsluiting met de foto's van de egel op ooghoogte. Top.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja klopt René, die preparateur verstaat zijn vak en weet precies de juiste houding te maken, top! Leuk dat ik jou nog wat kan leren over vogels.
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen
  8. Hoi Coby,
    Dat was weer een heleboel nieuwe info voor mij. Kerkuilen zie je soms wel eens bij een roofvogelshow, wat je daar ook van mag denken. Je krijgt dan ook een mooie kans om ze goed te bekijken. Een egel tref je nog wel eens aan, ook in de tuin. Niet zo lang geleden hadden we er zelfs een in ONS tuinhuisje, waarvan de deur open stond.
    Het filmpje van de egel en steenmarter is behoorlijk uniek. Ook ik hoor bij degenen die graag eens een marter, welke soort dan ook, zou willen zien en fotograferen.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Coby, wat prachtig opgezet is de kerkuil.
    Heel leerzaam de informatie over de veren, bedankt daarvoor.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Coby,
    echt ene heel leuk blog met niet alleen mooie foto's maar ook mooie verwijzingen naar andere blogs van je en ook het filmpje is echt leuk om te zien. De egel en de marter aan dezelfde dis :-) De kerkuil is ook mooi en ik ben sowieso hele gek op uilen. Prachtige dieren zijn het. Jammer te lezen dat de steenmarter de jongen heft gedood van jou opgezette exemplaar.
    Groetjes, Helma

    PS even een foutje rechtbreien in je blog. Er staat nl : " wardoor de uit zeer nauwkeurig".

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor jouw reactie en opmerkzaamheid Helma. Het zinnetje is inmiddels aangepast :-)
      Natuurkieker Coby

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Jan en Jacob zijn twee rood/zwarte nachtvlinders

Ganzen in Nederland