Er zijn weer wilde zwanen!

Ieder jaar kijk ik uit naar de komst van wilde zwanen (Cygnus cygnus) die hier komen overwinteren. De meeste wilde zwanen die hier zo eind november aankomen hebben hun broedgebied in Scandinavie. Er blijven jaarlijks enkele paartjes achter in Nederland om hier te broeden, maar de meeste wilde zwanen, zo'n drieduizend, zijn hier uitsluitend als overwinteraar van eind november tot en met maart aanwezig.


Ik had gehoord dat de eerste wilde zwanen weer gesignaleerd waren en ik besloot op 25 november ook maar eens even een kijkje te gaan nemen in een omgeving waar ik ze wel vaker had aangetroffen.
Het was een prachtige dag, dat was al fijn en het werd nog mooier want ik trof een flinke groep van wel 20 wilde zwanen aan. Samen met de mooie luchten en zelfs een regenboog was het een mooi schouwspel.
Tijdens zo'n vliegreis vanuit Scandinavie naar ons land is natuurljk veel energie verbruikt. Deze wilde zwanen waren vermoedelijk net aangekomen en leken flinke honger te hebben. Er werd tenminste veel gegeten op de maisakker en de achtergebleven staken en wortels van de maisplanten gingen met smaak naar binnen, zoals je ook op dit filmpje kunt zien.
De zwanen hielden me goed in de gaten,vermoedelijk gedoogden ze me omdat ik rustig in de auto zat en dat vinden de meeste dieren toch minder bedreigend dan een mens dat volledig zichtbaar naar ze staat te kijken. Mooi om te zien hoe er minimaal eentje de wacht hield terwijl de anderen druk aan het eten waren. Er waren er ook die uitgebreid bestudeerden wie er toch zoveel aandacht voor hen had, dus wie bekijkt wie...
Naast eten besteden vogels ook veel aandacht aan hun verenkleed, terecht natuurlijk want die veren hebben er voor gezorgd dat deze zwanen nu weer in Nederland zijn. Daarnaast is een goed verzorgd verenkleed ook van belang om lekker warm te blijven en worden ze van een vetlaagje voorzien zodat ze goed waterafstotend zijn en dus snel weer droog als ze in het water zijn geweest. Zo'n lange soepele hals is daarbij natuurlijk erg handig om overal bij te kunnen. Ik verbaas me trouwens dat ze er altijd redelijk wit uit blijven zien, ook al stampen ze door de modder, dat zou ik ze niet nadoen in een witte broek.
Voor het natuurprogramma ROEG! hebben we ook een natuurkiekerfilmpje gemaakt over de wilde zwanen, dat filmpje is hier te zien.

Momenteel zijn weer alle soorten zwanen die in Nederland kunnen voorkomen te zien, ik heb ze al eens samen in een blogje gezet zodat je goed de verschillen kunt bekijken, zie dit blogje.
Voorlopig valt dus nog te genieten van al die mooie grote vogels, die zich op het land een stuk minder elegant voortbewegen als in het water.
Mocht je wilde zwanen tegenkomen, geniet dan vooral ook van het mooie geluid dat ze voorbrengen, geweldig hoe ze al trompetterend luidkeels met elkaar communiseren.Reacties

 1. Genieten Coby; alleen het geluid al. Wij hadden vandaag geen Drentse maar Lauwersmeer wilde zwanen. Jouw blog laat herinneringen door de kamer vliegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hooi Coby
  geweldige foto's van die wilde zwanen en wat zijn het er veel.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ze dit jaar nog niet gezien (maar dat ligt aan mij), maar ook hier in de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn ze er al een poosje. Vaste klanten elke winter. Mooi zijn de plaatjes met die regenboog erbij. Ook de poetsende zwaan staat er fraai op.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een erg leuk blog Coby mede ook doordat je het gedrag beschrijft wat ik dus ook heb waargenomen bij het groepje kleine zwanen wat ik in mijn blog heb beschreven. Ook ik heb ze vanuit de auto kunnen bekijken dus zo min mogelijk verstoring. Je foto's zijn prachtig geslaagd.
  Erg leuk dus.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Natuurkieker, ik filmde afgelopen zaterdag een familie wilde zwanen op het Oostvoornse Meer. Ik plaats de video deze week op Youtube. Heb jij deze foto's in het Drenthe gezien? Ik publiceer wekelijks een verslag op visdief.nl, heb je misschien een indicatie waar deze wilde zwanen bivakkeren? Alvast grote dank en spreekt vanzelf dat ik een deeplink naar jouw blog opneem in mijn verslag. Groeten, Jako

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Jako, deze wilde zwanen zitten niet meer op deze plek,waar ze zo goed te bewonderen waren. Hebben hun plek nu gevonden in de Mepper Hooilanden in Drenthe, daar zijn ze goed te zien met een verrekijker, maar te ver weg voor fraaie opnamen. Groet, Natuurkieker Coby

   Verwijderen
  2. Dank je wel voor de tips Coby. Ik blijf maar in de buurt van Alblasserdam ;-) Groeten, Jako

   Verwijderen
 6. Ik kijk er ieder jaar weer naar uit als de wilde zwanen weer in de AWD arriveren. Het zijn echt prachtige vogels, wat een mooie serie heb jij. En zo dichtbij. Ik heb ze nu nog alleen van grote afstand kunnen fotograferen. En in het land, dat is ook weer anders dan hoe ik ze in de AWD zie, daar zitten ze toch meestal in het water.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige foto's, en ook je filmpje natuurlijk. Maar het zijn dan ook bijzonder fraaie vogels.

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Coby,
  Wilde zwanen horen bij de winter. Het is dus een meevaller dat je ze al gezien hebt, want de winter lijkt nog ver weg (in Nederland). Omdat ik ze voorafgaande jaren vooral in de AWD heb gezien, zijn voor mij beelden van zwanen op akkerland wel bijzonder. Ik vind het prachtige sierlijke vogels. Jij hebt ze nu van dichtbij gezien, ik alleen nog maar van een te grote afstand. Er komen vast nog wel meer kansen, voor jou en voor mij.
  Jij hebt alvast een mooie serie kunnen maken.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Coby,
  jaaaa........ ze zijn er inderdaad weer :-))) Ik had de kleine zwanen al gezien en nu heb ik ook de wilde zwanen gespot. Jij laat hier wel hele mooie foto;s van zien zeg. Echt hele mooie en heldere portretjes. Prachtig om deze zwanen weer te kunnen bewonderen.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Coby,

  Mooi gebruik gemaakt ook van de lichtmogelijkheden zeg. De scheiding tussen donker en licht op de tweede foto en het meepikken van het regenboogje is toch een mooi extraatje.
  Leuke houdingen van de zwanen in het tweede gedeelte. Hele mooie serie weer.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Coby, dit is echt een schitterende serie van de Wilde Zwanen.
  Mooi zo met de donkere achtergrond, ze komen goed tot hun recht zo.
  Foto 9 vind ik heel gaaf, mooie houding heeft deze zo.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtig om te zien Coby, hier zie ik de wilde zwanen niet .
  Stuk voor stuk mooie foto's en nr. 4 met de regenboog vind ik het allermooist.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je had een prachtige plek om ze te observeren en vast te leggen. Mooi met een regenboog erbij. Leuke houding zo frontaal naar je toekomend. Filmpje is ook de moeite waard!
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat mooi weer, Coby. Prachtige dieren. Heerlijk om dit zo te kunnen meemaken en fotograferen. Je moet, denk ik, ook weten waar je ze kunt vinden. Maar dat is jou wel toevertrouwd. Fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2016. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. A melhor saída é seguir em frente com motivação.
  Feliz Ano Novo
  AG

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtige blog Coby..
  ik heb ze nog helemaal niet gezien..(ook nog niet echt gezocht)
  kan dan ook lekker genieten van jou blog en hoop
  ze zelf nog tegen te komen..
  pracht foto's..vooral de 2 met de regenboog op de achtergrond...
  mooi vakwerk!!

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

10 soorten Lieveheersbeestjes

Ganzen in Nederland

Diverse soorten vinken voor de lens